"Óriási érték az, amit megteremtek. Legyen az csak egy jó ház egy jó gazdasággal, állatok, melyeket jól gondozunk, gyermekek, akiket jól nevelünk. Tehát valamit jól csináljunk. Ezer ilyen érték van, de a lényeg az, hogy örömmel és szeretettel éljünk, és valamit létrehozzunk, részt vegyünk a teremtésben. Nagyképűen hangzik, ugye? Isten azért alkotott bennünket a saját képére, hogy alkossunk – gondolom én. Ennyi.” - Polcz Alaine
Friday, May 16, 2008
Veszem észre, hogy
errefelé van olyan az iskolákban-óvodákban, hogy Frühlingsfest, vagyis Tavaszünnep. Ez egy családi nap féleség, ahol lehet majd enni-inni, beszélgetni, a gyerekek játszanak... majd elmondom a jövő hét végén, hogy milyen volt, mert Sára+Annának pénteken, Enikőnek szombaton lesz. A sütit a szülők viszik, és azt majd ott helyben meg lehet venni. Én mindhárom gyereknél bevállaltam a sütikészítést, az iskolásoknál a takarításnál is fogok segíteni. Voltak ennél látványosabb feladatok is, ahova lehetett volna jelentkezni, de egyelőre nem a tökéletes nyelvtudásommal szeretnék bevágódni az itteni szülő-társadalomba. Száz szónak is egy a vége, vagy kettő: arra gondoltam, hogy muffint fogok sütni, és kérlek titeket, hogy ha van tuti receptetek, osszátok meg velem, mert ugyan keresgéltem itt a neten is, de túlságosan a bőség zavarába jöttem, meg aztán nincs kedvem végigpróbálgatni az összest.
Nekem ez mindig bevalt. A Kedves szerint sotet, de mas ajuldozik tole.
ReplyDeleteCsodás csokis muffin
Hozzávalók:
# 15 dkg liszt,
# 2 tojás,
# 15 dkg vaj,
# 15 dkg cukor,
# 3 evőkanál barackíz,
# fél csomag sütőpor,
# 5 dkg keserű kakaópor,
# 5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.
Megjegyzés:
Ez a csokis muffin valóban rászolgált a *CSODÁS* jelzőre. Egyszerű és nagyon finom. Én minyonpapírt szoktam a muffinsütőbe tenni és azt csak 3/4-ig töl-töm meg, szépen feljön, melegen is nagyon finom. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon fincsi, elrontani sem lehet.
Köszi! Ma lesz is ebből egy "főpróba"....:)
ReplyDeleteKettő a kedvencem nekem: banános vagy almás muffin.
ReplyDeleteAmúgy én nem igazán szeretem a sütiket, de a banános muffinból sosem ettem eleget.
Oszkár, recept, vagy valami...? :)
ReplyDeleteKriszti, képzeld, megsütöttem, és tényleg nagyon finom, még úgy is, hogy rámjellemzőmódon kifelejtettem belőle a vajat. Muszáj lesz megismételni a főpróbát...:)
ReplyDeleteszia márti, hogyha ellátogatsz a blogomra, ott van egy szuper jó epres muffin recept ami már többször bevált nálam, és szerintem valami hihetetlenül fincsi!!
ReplyDeleteMáris megyek.:)
ReplyDeleteNekem ez a tuti muffinreceptem, bár azt nem tudom, hogy az itteni vaníliás krémtúró jó-e hozzá (vagy egyáltalán lehet-e kapni No-ban...)
ReplyDeleteVaníliás-gyümölcsös muffin
25 dkg liszt
2 tojás
2 dl tej
12,5 dkg margarin
15 dkg cukor
3 teáskanál sütőpor
reszelt citromhéj
1 vaníliás cukor
1 vaníliás krémtúró
bmilyen. gyümölcs
-tojást+cukrot habosra keverni
-hozzáadni a margarint+ tejet
-végül a sütőporos lisztet
A formába először egy fél adagnyit belemerni közepébe egy kevés vaníliás krémtúró (lehet, hogy bármilyen vaníliás ízű krémmel működik...), ebbe belenyomva valamilyen kis darab gyümölcs, rá pedig ismét tészta. Ha megsülnek, a muffinok belsejében a krémtúrós gyümi töltelékként marad... Nyamnyam :-)
Nem tudom, Márta, gondoltam, van valami standard muffin-recept, s csak teszel bele banánt :D
ReplyDeleteMegkérdem a személytől, aki sütötte.
Köszi, már be is írogattam ezeket a füzetembe a nevetekkel együtt megörökítve...
ReplyDeleteAz enyémet is???
ReplyDelete"Oszkár: banános vagy almás muffin"
:P
Na, megkaptam valakitől a receptet!
ReplyDeleteInnen van:
INGREDIENTS
* 250 g all-purpose flour
* 200 g sugar
* 5 g baking powder
* 3 g salt
* 2 g baking soda
* 0.6 g ground cinnamon
* 2 eggs
* 230 g sour cream
* 55 g butter or margarine, melted
* 2 medium ripe bananas, mashed
* STREUSEL:
* 50 g sugar
* 25 g all-purpose flour
* 0.6 g ground cinnamon
* 30 g butter or margarine
number of stars
READ REVIEWS (13)
* Review/Rate This Recipe
* Save To Recipe Box
* Add to Shopping List
* Add a Personal Note
* Post a Recipe Photo
* Post a Favorite Food List
* Create a Menu
DIRECTIONS
1. In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, salt, baking soda and cinnamon. In a small bowl, beat eggs, sour cream, butter and bananas; stir into dry ingredients just until moistened. Fill greased or paper-lined muffin cups three-fourths full.
2. For streusel, combine sugar, flour and cinnamon in a small bowl; cut in butter. Sprinkle over muffins. Bake at 375 degrees F for 20-25 minutes.
Igaz, már lejárt biztos mind a két Frühlingsfest :)
Köszi, Oszkár! A te neveddel kerül be a füzetbe...:) Az ünnepségsorozat csak jövő héten lesz amúgy meg egyébként is. :)
ReplyDelete:D
ReplyDelete!
Márta!
ReplyDeleteLeírtam a répás muffint (blogomba, pontosan nem tudom melyik bejegyzés kommentjébe). Kiváncsi vagyok, nektek hogy ízlik... majd számolj be!!!!