mindenki rájött már, de én csak ma délben, hogy a hagymát úgy lehet könnyezés nélkül apróra vágni, hogy az ember felteszi a napszemüvegét, de jó bármilyen más szemüveg is, például búvárszemüveg vagy ilyesmi, de nekem ez volt kéznél. :) Amúgy megvettem a "Főzzünk örömmel" (Polcz A.) című könyvet, és remélem, most már végre megtanulok én is normálisan főzni. Nagyon tetszik, főleg, hogy ilyenek vannak az elején:
Néhány általános szabály a háztartásban (Murphy után szabadon):
- Férjem véleménye: Ha az orrod előtt van az egyszerűbb megoldás, akkor nem fogsz rájönni. (Ez így igaz, mert a szemüveges megoldásra is T. jött rá:))
- Szerintem: Ez fokozottan vonatkozik a tárgyakra: ami az orrod előtt van, azt nem találod. (Ez is igaz, tegnap tűvé tettem a konyhát a fogpiszkálóért, hogy lássam, átsült-e már a sütim, és végén láttam, hogy ott volt a kenyértartó előtt, ahol vagy 20X megnéztem.)
- Továbbá: Ha elpakolsz valamit, mert azt hiszed, hogy ma már nem kell többet - rögvest újból szükséged lesz rá. Bármi, amit leejtesz a konyhában, rossz helyre esik. Ha kemény és nehéz, akkor előbb a lábadra. Ha olajos, akkor a ruhádra.
nagyon felcsigaztatok a fantaziam ezzel a konyvvel:) en is megveszem, ahogy megtalalom:)
ReplyDeletetényleg jó könyv lehet! Amúgy a hagymapucolást hideg vízzel a szájban kell végezni és akkor állítólag nem csíp, bár ez nekem sosem igazolódott be.
ReplyDeleteEz tetszik...én is szeretném ezt a könyvet...na jó felirom a listámra :-)
ReplyDeleteEgyébként a kontaktlencse is szuper "könnyfogó" hagymapucolásnál...
Hm, nekem szemüvegem van és úgy szoktam hagymát aprítani. De ezek szerint nem vagyok normális, mert így is könnyezem...
ReplyDeletemig szemuvegem volt, nekem is konnyezett a szemem hagymapucolasnal. viszont bevalt az, hogy vizet tartok a szamban, es bar egy egesz ifi salatajahoz vagtam igy a hagymat, nem konnyeztem egy cseppet sem!
ReplyDeleteÉn a hagymát fél-kézen állva, a lábujjaim közé fogott késsel szoktam pucolni, úgy, hogy közben a másik kezemmel könyvet lapozok, mert ugyebár minden percet ki kell használni. Közben persze, hideg vizet tartok a számban és napszemüveget hordok.
ReplyDeletemindezidáig teljesen őrültnek gondoltam magam, hogy "annak idején" búvárszemüvegben próbálkoztam a hagymapucolással! persze könnyeztem akkor is, csak nem tudott lefolyni a szememtől... :)
ReplyDeleteegyébként szerintem úgy működik, mint a könnygáz, elég, ha belélegzed, nem kell feltétlenül a szembe mennie
Lehet, hogy a szájba tartott vizet nem is a könnyezés ellen ajánlják, hanem hogy addig se beszéljen a háziasszony? (Na, húzok is innen, mig utánam nem dobtok valamit...)
ReplyDeleteTi lányok (és fiúk)! Ha napszemüvegben vágtok hagymát, akkor az orrotokon nem meg fel az illóanyag???
ReplyDeleteAnyukám tippje: le kell ülni, és akkor nem fogsz fölé hajolni! Most majd írjátok, hogy ti egyébként is ülve szoktátok :)
megy
ReplyDeleteMindjárt elájulok! Ennyi komment! Lassan népszerűbb lesz ez a hagymás pószt, mint az 50 centis asztalos bejegyzésem!
ReplyDeleteno comment!:))))tetszik...én azt mondom nem kell fölé hajolni és akkor,minden rendben!na,de már nem irtam valami ujat!
ReplyDeletemarta hogy csinalod, hogy ennyi komment begyul?
ReplyDeleteHát úúúúgy, hogy ÉLETBEVÁGÓAN FONTOS témákat vetek fel! :)))
ReplyDeleteakinek kedve van sírni, de szégyelli, az fogjon hozzá a hagymapucoláshoz, és akkor a hagymára kenheti azt, hogy könnyezett:)). Itt a férfiakra célozok.Mert inkább ők szégyellik a sírást, pedig tudhatnák, hogy a könnyezés jót tesz a szemnek:D.
ReplyDeleteJa, szóval erre gondolt vajon a Holograf az új hit-el, hogy "Si baietii plang cateodata"... azzal kellett volna folytassák ezek szerint, hogy "cand curata ceapa" :P
ReplyDelete(A fiúk is sírnak néha ... (ha hagymát pucolnak))
Összegzés: napszemüveg, sebészmaszk vagy hogy mondják neki, ülni közben, ja, és hideg víz a szájban. Ha így is könnyezik a szemünk, akkor már nemtom mit mondjak.
ReplyDeleteNa hat, csak hogy tudjatok, minket a kemia tanarnonk vilagositott fel meg annak idejen, h ha a szankba vizet tartunk,akkor nem fog csipni a hagyma,MERT!!!(Jol figyelj, Jozsi!!!:P)Veletlenul sem azert, h addig se beszeljunk:P, hanem, mert az az illoanyag(gaz),ami a hagymabol kiparolog vagy micsinal,szoval az a szemhez erve,vmi kis reakcio megy vegbe, a szemben talalhato viz(?Asszem van benne ilyen is:D)szoval az a viz meg az a gaz reakcional egymassal es a vegeredmeny lesz az a csipos valami az a sirasinger!Es ha a szadba vizet tartasz akkor - no a tobbit elfelejtettem, de sztem eddig is mar teljesen vilagos...:D:DEs csak azert magyaraztam ilyen szakszerutlenul meg hetkoznapi nyelven,h a gyengebbek is megertsek:P:D
ReplyDeleteMellesleg nekem se jott be, attol meg ugyanugy konnyeztem:P DE a Levi modszeret en is ki fogom probalni - Levi, milyen konyvet is lapozgattal pontosan?En is azt fogom lapozgatni.Es milyen markaju v a napszemuveged?
ReplyDeleteLehet, hogy nem tartottal eleg vizet a szadban! (! .. ! .. ? .. sohaj .. jah, es elsore azt hittem, hogy a sirasinger az valami kemiai vegyulet)
ReplyDelete(ihlet: es ha az ember zuhanyzas kozben pucol hagymat? Vagy a strandon?)
ReplyDeletePerecseni hagymát kell pucolni! Az nem csipős.
ReplyDeletena nem egy csepp viz kell hozzá, az biztos :D
ReplyDeleteakkor én a kiváltságosok közzé tartozom, hogy nekem működik? hm... :)
Es es es .. a hideg viz nem art a fogaknak?
ReplyDeleteNahát! Hogy nektek mindenről van véleményetek! Itt ülök a jó kis depis hangulatomban, aztán ti meg itt hagymáztok nekem! :))))
ReplyDeleteigaza van Józsinak, a perecseni hagyma tényleg nem csíp! és ezért az okos kommentedért most megmenekülsz, mert különben repült volna a nehéz kő:)!(tudod az előbbi miatt)
ReplyDeleteTudom hát, de most visszamerészkedtem ...
ReplyDeleteAnnyi viz volt mar igy is a szamban, konyorgom, h alig birtam tartani. Sztem is vmi megtert szelid hagymakat pucolt Eszter.Vagy perecsenyi hivoktol vettek?;-))
ReplyDeleteLea, nem Kisvirágot akartál mondani? Ő pucolt sok hagymát a salátához. De én is pucoltam egyszer(az ifinek) és nem csípett tényleg, pedig nem is tartottam vizet a számban. Lehet pont Kisvirággal együtt pucoltuk...
ReplyDeleteJa és én úgy tudom, ha csípős a hagyma, akkor kinn, a levegőn kell pucolni, vagy vízbe kell tartani egy kicsit. Na.Csak azér mondom, hogy legyen több variáns:P
Nahát, nem azért mondom, de csak ennyi mondanivalótok van a HAGYMÁról? :)
ReplyDeleteMárta, szerintem csak azér írtál az előbb, hogy legyen kerek a kommentek száma:30 :)) De én azírt is elrontom a kerek számot:P
ReplyDeleteazt hiszem Csillag, te is ott voltál annál a hagymapucolásnál.
ReplyDeletekülönben egy másik módszer, bátr nálam nem annyira sikeres az, hogy viz alatt vágni be a hagymát és megsózni.
na Márta, amint látod, még kerül hozzáfűznivaló a hagymához :D
Es vettel buvarfelszerelest, csak hogy vaghasd a hagymat viz alatt?...
ReplyDeleteNahát, nem is tudtam, hogy Polcz A-nek szakácskönyve is van! Nekem is kell! :) Én is szemüvegben aprítom a hagymát és majd' meghalok, viszont nátha esetén az egyik legjobb orrtisztító!
ReplyDeleteAnnyira jó ez a szakácskönyv, például aszongya, hogy ha túlfűszerezzük vagy ilyesmi az ételt, fogjuk rá, hogy szecsuáni leves. Vagy azt, hogy Napóleon leves. Hogy érdekesebb legyen. Tökjó!
ReplyDeletes a rafogastol mar nem lesz elfuszerezett a leves? ;))
ReplyDeleteamugy nem tudom miert nem elvezitek a hagyma jellegzetesseget??? csak a lustaknak geneztek ki a magokat a dinnyebol is... szoval nem szegyen az ha dudolgatjuk a Holograf zeneszamjat, meg akkor is ha az amerikaiak megrendeztek a Boys don't cry ;)
Na en is adok utolag is ehhez az igen hosszu komment-listahoz: en azt hallottam, hogy mivel a hagyma szaga az inkabba, ami megkonnyeztet minket, ezert ha probalsz nem az orrodon levegot venni amig puculod, hanem a szadon, akkor nem fog konnyezni a szemed. En mindig igy puculok a hagymat, es altalaban bejon..
ReplyDelete