Wednesday, April 2, 2008

Azt hiszem,


nem is érdemes kenyérsütő gépet venni. Hogy ilyenekre én mér' mindig utólag jövök rá... Mert a kenyereim mind olyan horpadtak lesznek benne. És mivelhogy kísérletezek a lisztekkel, hogy miből mennyi jó, hát a tegnap a gép valami sete-suta kenyeret készített az én kreációmból, ami csak az ő hibája, nátürlih. Felmérgelődvén, ma saját kézzel gyúrtam egy fehér + teljes kiőrlésű + rozsliszt + búzadarából készült kenyeret, és ilyen szép lett. A tortaformában sütöttem. Már csak egy malmot kell szerezzek valahol, hogy saját kezüleg őröljem meg azt a kis lisztecskét...

10 comments:

  1. 2 jó nagy lapos kő a konyha közepén is megteszi kezdetnek...:)

    ReplyDelete
  2. Látom nem csak én élem a felfedezések korát!:))

    ReplyDelete
  3. Anna: :)))) (Csak a tulajdonostól tartok, mert eléggé félti a lakását...)

    Szóval recept, Zsófi kedvéért:

    570 ml víz
    másfél kávéskanál só
    másfél kávéskanál cukor
    másfél evőkanál olaj
    összesen 650 g liszt ( ide tettem kb. 2/3 rész fehér lisztet, majdnem 1/3 rész teljes kiőrlésűt, és kicsi rozslisztet)
    150 g búzadara
    1 csomag szárított élesztő

    Összedagasztom, hagyom kelni, aztán bele a tortformába.

    Mikor túl sok rozslisztet tettem bele, akkor nem lett jó, ezért ebből keveset teszek. Ha esetleg van valakinek kipróbált receptje, én is szívesen tanulnék...

    ReplyDelete
  4. ÜGyes vagy ,tényleg. Én évek kudarca után tökélyre fejlesztettem a fél kiló teljes kiőrl. rozslisztből sütött kenyeremet. Nem volt egyszerű, de 2 evőkanál sikér hozzáadása és kitűnő minőségű liszt beszerzése volt a kulcs, úgy érzem.
    Nagyon guszta ez a kerek kenyér!

    ReplyDelete
  5. Durumbúzás kenyér (nálunk No.1)
    1 éleszto (vagy 2cs szaritott)
    2 tk méz
    5 dl meleg víz
    3 dl durumliszt
    3 tk só
    7 dl fehér liszt
    a kelesztéshez olaj (pl oliva, de bármi jó)
    élesztöt+mézet a meleg vízbe tenni, hozzáadni a durumlisztet és ezt a kovászt hagyni letakarva állni 10 percet. (ez a dolog lelke, érdemes kivárni!)Eztán add hozzá a sót és keverd meg. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet - egy fakanállal keverd közben.Amikor már nehéz keverni a kanállal, folytasd kézzel.Amikor a tészta homogén és jól leválik az edény oldaláról, csepegtess a tálba egy kis olajat, forgasd meg a tésztát (egy picit olajos lesz a felülete meg a tál is)takard le a tálat és tedd meleg helyre kelni. (kb kétszeresére)
    Lisztezd be a gyúródeszkét és borítsd rá a megkelt tésztát.Gyúrd át mégegyszer, hogy ne legyenek benne nagy buborékok. Rakd sütöformába (pl 2db egyenes özgerinc, v. egy lasagne, v. torta) és keleszd újra a duplájára.
    Melegítsd fel a sütöt 250 fokosra, spriccelj (pl tiszta vizes virágpermetezövel)a sütöbe egy kis vizet és nyomasd bele a kenyeret.(vagy tegyél a sütö aljába egy tüzálló tálba vizet)
    5 perc múlva tekerd le a sütöt 200 fokra. Süsd így kb 10 percig. Végül nyisd ki a sütöt pár percre(kösd az ágy lábához a gyereket addig) hogy kiszáradhasson a sütö és jó ropogós legyen a kenyér.(ha tettél be vizet, vedd ki) Amikor becsukod, 175 fokon süsd addig, amíg kopogós lesz az alja.
    Jó bonyolultnak hangzik, pedig iszonyú 1szerü, csak a kelést kell kivárni, a többi gyorsan megy nagyon.
    Hajrá, nekünk nagyon bejött, a gyerekek együltö helyükben megeszik!
    Bodza

    ReplyDelete
  6. és bocs a sok hibáért, nem olvastam át, na. Meg a billentyüzet sem magyar, na.
    Azé ötösöm vót helyesírásból. :o)
    Bodza

    ReplyDelete
  7. Kedves Bodza, ezt feltétlenül ki fogom próbálni, és köszönöm! :) Na.

    ReplyDelete
  8. Szia Márta,

    Megcsinaltam a kenyeret. Meg aznap este. Nagyon nagy lelkesedsessel fogtam hozza. Valamit elronthattam, mert ahhoz, hogy belul is jol megsuljon,addig kellett a sutoben hagynom, amig teljesen megkemenyedet a kerge. De ha az ember azon atragja magat egesz finom.:)
    zsofi

    ReplyDelete
  9. De kár! Lehet, hogy a liszt kicsit más, mint itt, másra nem tudok tippelni, mert azóta én sütöttem még egyet, és az még jobb lett. Ezért mondom én, hogy kísérletezős dolog ez a kenyérsütés. Ja, és nekem itt villanysütőm van, vagy hogy mondják neki, de ha neked gázsütőd van (vagyhogymondjákneki:), akkor szerintem máskor tegyél be egy kis vizet is párologtatás céljából, az puhítani fogja a kenyeret szerintem.

    ReplyDelete