"Óriási érték az, amit megteremtek. Legyen az csak egy jó ház egy jó gazdasággal, állatok, melyeket jól gondozunk, gyermekek, akiket jól nevelünk. Tehát valamit jól csináljunk. Ezer ilyen érték van, de a lényeg az, hogy örömmel és szeretettel éljünk, és valamit létrehozzunk, részt vegyünk a teremtésben. Nagyképűen hangzik, ugye? Isten azért alkotott bennünket a saját képére, hogy alkossunk – gondolom én. Ennyi.” - Polcz Alaine
Wednesday, September 24, 2008
Ez a
hatodik üveg lekvár, amit az utóbbi két-három hétben kaptam. :) Málnás, és máris megbontottam. De a kedvencem az almás-bodzás volt, pici alkohollal megbolondítva. A német fráuk, úgy látszik, szeretnek maguk készítette lekvárt ajándékozni.
Ezt az almás–bodzást kipróbálnám, a bodzát,hogyan kell elképzelni benne? Én úgy gondoltam, hogy száritott bodzavirágot főznék bele, a német fráu–k hogyan csinálják? A
Én főztem már alma-bodzalekvárt, és tényleg finom lett. Kb ugyanannyi bodzabogyót és almát főztem össze, úgy hogy az almát csak megtisztítottam és földaraboltam, mert a héjában meg a magházban van a legtöbb pektin, a bodzabogyó meg amúgy elég híg levet ad, aztán mikor már eléggé megpuhultak, átszűrtem, aztán tettem hozzá cukrot, és így főztem, amíg össze nem sűrűsödött. Tavaly csak simán bogyóból főztem, szűrés nélkül, de gy elég "ropogósra" sikerült, ezért próbáltam ki idén ezt, és bevált!
Mindenkinek köszi a hozzászólást, jövőre én is megpróbálom. Én fogok néhány alkoholosat is készíteni, szóval felnőtteknek valót - mert amit én kaptam, az valami nagyon finom volt.
Szerintem nagyon jo ajandekozasi tipp. Evodiatol hallottam eloszor, de gyakorlatba kellene en is ultessem. Majd a sajat hazamban...
ReplyDeleteEzt az almás–bodzást kipróbálnám, a bodzát,hogyan kell elképzelni benne?
ReplyDeleteÉn úgy gondoltam, hogy száritott bodzavirágot főznék bele, a német fráu–k hogyan csinálják?
A
Ebben nem látszott semmiféle bodza, de nagyon jó íze volt mindenesetre. Majd megkérdem a "fráu" férjét, mert ezt ő főzte...
ReplyDeleteA német fráu-k bodzabogyót föznek bele és nem virágot.
ReplyDeleteA német frauk bodza bogyót föznek bele és nem virágot.
ReplyDeleteKöszönöm, meg fogom próbálni, nagyon finomnak igérkezik.
ReplyDeleteA
Igen, az erdélyi frauk is néha főznek bodzabogyólekvárt.
ReplyDeleteDe megbolondítva alkohollal... ilyent még nem hallottam...
Én főztem már alma-bodzalekvárt, és tényleg finom lett. Kb ugyanannyi bodzabogyót és almát főztem össze, úgy hogy az almát csak megtisztítottam és földaraboltam, mert a héjában meg a magházban van a legtöbb pektin, a bodzabogyó meg amúgy elég híg levet ad, aztán mikor már eléggé megpuhultak, átszűrtem, aztán tettem hozzá cukrot, és így főztem, amíg össze nem sűrűsödött.
ReplyDeleteTavaly csak simán bogyóból főztem, szűrés nélkül, de gy elég "ropogósra" sikerült, ezért próbáltam ki idén ezt, és bevált!
Mindenkinek köszi a hozzászólást, jövőre én is megpróbálom. Én fogok néhány alkoholosat is készíteni, szóval felnőtteknek valót - mert amit én kaptam, az valami nagyon finom volt.
ReplyDelete