Saturday, December 19, 2020

Adventi finomságok.


Ahogy ezeket a sorokat írom, a számítógép mellett egy tálcán van egy csésze tea és egy kis tányérban néhány adventi keksz. A csészéből narancsillat gőzölög, kis fahéjjal meghintve. A tányéron van egy fenyőfa alakú mézeskalács, egy csokoládés-karamelles keksz, egy málnalekváros és egy birsalmasajtos, valamint egy szerecsendiós-szegfűszeges ízesítésű. És mivel mindegyiket én sütöttem, tudom, hogy láthatatlanul is mennyi-mennyi finomság van magában a tésztákban, amikből készültek: mandula, zabkása, méz, reszelt citromhéj, tönkölyliszt, vaj és tojás, a környékbeli gazdák baromfiudvarából. Mennyi jó dolog elfér egyetlen kis tányéron! Mennyi íz, szín, illat és forma! A nyár napsütése, amely megérlelte a búzát. Az eső. A méhész, a gazda szorgalma, munkától kérges, áldott kezének nyoma. A gyümölcsök zamata. A világ egész gazdagsága, mélysége, szépsége, melyekhez egyetlen kis süteményben is közöm van, mély hálára indít, megbecsülésre, imára, köszönetre, csendes adventi örömre.

5 comments:

  1. Tényleg! Még sohasem gondoltam így süteményre.. Köszönöm.

    ReplyDelete
  2. És az erőd IS benne van, míg órákon át készítetted őket!
    (Én csak kétfélét, de elfáradtam estére... ráadásul, most, hogy olvaslak jut eszembe, hogy a szerecsendió kimaradt...)

    ReplyDelete
  3. Hangulatos írás és kép. Köszönöm.

    ReplyDelete