Thursday, December 4, 2025

4.

Schult eure Sensorik - volt a barista tanfolyam vezetőjének első tanácsa, amikor bevezetésképpen a jó kávé titkáról beszélt. Fejlesszétek az érzékeléseteket. Gyakorlatképpen körbekínált két kis tálka kávébabot, mindegyikből vettünk és elrágtunk egyet-egyet, majd megpróbáltuk szavakba önteni, amit ízlelünk. 
Az érzékelést úgy kell fejleszteni, hogy megpróbálunk szavakat találni arra, amit érzékelünk. 
Az egyik tálkában Arabica, a másikban Robusta kávébab volt. Az egyiknek gyümölcsösebb, finomabb, könnyedebb - nekem a felhő szó jutott róla eszembe - , a másiknak erős, kesernyés íze volt.
 
A három és fél órás barista tanfolyamot Regensburgban ajándékba kaptam egy utalvány formájában valakitől, aki ugyancsak ajándékba kapta, de mivel hónap végén lejár, már nem lett volna lehetősége beváltani. 
 
Szeretek kávézni és egy kisebbfajta álmom vált valóra, hogy elmehettem.
A tanfolyam célja az volt, hogy megtanuljunk eszpresszót főzni. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz. 
Mondanom sem kell, nem tanultam meg. 
De kaptam egy kis betekintést abba, mennyi részlet van, amire oda kell figyelni. Nem mindegy hány másodperc alatt, milyen hőmérsékleten, mennyire finomra darált és milyen fajta kávészemekből, milyen keménységi fokú vízből készül az eszpresszó. Nem mindegy, hogy előre van-e melegítve a csésze vagy nem. 
Az elméleti bevezető után mindegyikünk kipróbálhatta a hallottakat, majd mindannyian megkóstoltuk az összes elkészült kávét. Nekem az ízlett a legjobban, ahol a 60% Arabica - 40 % Robusta összetételű, 18,5 grammnyi frissen darált szemekből 37 ml kávé készült körülbelül 40 másodperc alatt. Ez utóbbinak a őrlés finomságához van köze, a finomabbra őrölt szemekből készült kávé lassabban folyik le. Minden részlet fontos, szerintem több is van, de én személyesen ennyit tudtam megjegyezni. 
A végén egy kis latte art gyakorlására is volt lehetőség, de nekem egyetlen próbálkozás után rohannom kellett, hogy elérjem az utolsó buszt, majd vonatot hazafelé. 
 
Rájöttem: szeretem, de még mindig fogalmam nincs, milyen íze van az igazán jó kávénak. 
De már legalább tudom, hogy nem tudom. 
És azt hiszem, minden igazi tanulás valahol itt és így kezdődik el. 
Itthon nincs eszpresszó kávéfőzőm. Nem is ez a lényeg. 
Talán abban az első mondatban van a lényeg, s nem csak ami a kávét illeti: 
fejlesszétek az érzékeléseteket.
Ne legyen semmi, amit elfogyasztok, nézek, olvasok, érzek magától értetődő. Figyeljek oda az összetevőkre, az eredetre. Ne siessek. Keressem meg a megfelelő szavakat. 
Mert ha eddig azt hittem volna, egy csésze kávéhoz nem kell más, csak némi víz és kávépor, ez nem igaz. 
Minden igazán jó kávéhoz kellenek a jó szavak is.


8 comments:

Éva said...

Nekem egyik kedvenc elfoglaltságom az, hogy odaillő, kifejező, a hangulatot is átadó, főleg jelzőket keressek arra, amit érzékelek, látok, hallok...stb is. Ha sikerül, örömöt okoz, és már ezért is megéri ezt tenni.
Azért is jó blogot írni, mert ott gyakorolhatok, és átadhatóvá tehetem azt, amit csak úgy magamnak megtaláltam korábban a szavak keresésekor.

Katalin said...

húúúhátaztaaa, mindjárt elszégyellem magam, hogy reggelente megelégszem a forró vízzel fellögybölt 3 az 1ben -emmel, húúú, hát követni is alig bírtam, amiket írtál, nagyon profiiii, de aztán ahogy haladtam a fotókkal, egyszerre akkorát felnevettem, hogy a szomszéd visszhangzotta (nem mondom meg melyik képen) :))))))))

márta said...

Igen, igazad van, ezért is jó blogot írni :)
Köszönöm 🤗

márta said...

:)
💁‍♀️❄️✨

Katalin said...

annyi örömöt ad minden adventi posztod, hogy azt nem is képzeled, a nap is kisüt tőle :) ♥ mikor megláttam ezt a fb képet el szerettem volna küldeni neked, (csak nem tudom, hogy): https://www.facebook.com/photo?fbid=2661502090858963&set=gm.4213178042245024&idorvanity=1673877652841755

Anonymous said...

Kedves Éva!
Nagyon szeretem Márta blogját, alig várom hogy olvashassam. Egyik alkalommal mintha azt írta volna, hogy Önnek is van blogja. Szeretnék minél többet megtudni a blogjáról. Köszönöm.

Éva said...
This comment has been removed by the author.
Éva said...

Kedves Anonymus, köszönöm az érdeklődését. Igen, van blogom, és itt hagyom a linkjét: https://editeva.blogspot.com/