Tuesday, November 30, 2021

Advent

mindig egy nagy, fényes meghívással kezdődik. 
Csak néha - mint ahogy idén már csodálatosan átélhettem - nem akkor, nem olyan gondosan előkészítve, nem azokkal szemben s nem úgy, ahogy én azt esetleg elképzelem. Fiatal, egészen friss ismerőseink kérdezték üzenetben, meglátogathatnak-e vasárnap délután, körülbelül egy óra múlva már nálunk is lennének, ha lehet. Úgy hallották, a dombok között, ahol élünk, havazik - szívesen építenének az udvarunkon, de tényleg csak ha nem zavarnak, egy hóembert.
Hóember végül - túl friss volt még a hó - nem épült. Helyette talán valami más. Barátság. Elnéptelenedett ebédlőnkben igazi asztalközösség. Annyira elszoktam a vendégektől, még kenyér sem volt itthon. Viszont néhány palacsintához elegendő hozzávaló igen: liszt, tojás, tej, lekvár.
Advent mindig egy meghívással kezdődik. 
Ez történhet úgy is, hogy valaki meghívatja magát. Kérdezni, kérni néha a legnagyobb ajándék. Az élethez elengedhetetlen érzést adja a másiknak: szükség van rám, adhatok még én is valamit.

5 comments:

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Milyen szép meghitt és főleg ünnepélyes alkalom(vártam hogy majd latok egy nagy hóembert 😃)

ildikó said...

Az ilyen spontán látogatási a legjobbak :)

Zsuzsa said...

De kedves vagy! Legtöbben ezt teherként éltük volna meg, hogy valaki "kvázi idegen" bejelentkezik, hogy akkor jönne.

Piroska said...

Oh te Márta… beleborzongtam ebbe az adventi meghívásba… művészien bánsz a szavakkal… könnyet csalsz az emberfia szemébe… még sok ilyen meghívattatást kívánok Neked. Nekem. Magunknak.

Éva said...

Olyan jó vendéglátó vagy! Szinte a semmiből is tudsz teremteni valamit, például palacsintát, ha nincs más alapanyag otthon.
Remélem, hogy egyszer lesz olyan hó, hogy elkészül egy hóember is.
Úgy megörültem, hogy írtál.:)