Monday, February 1, 2021

Január.

Az Uniklinik szürke, négyszögletes épületei között piros-fehér kordonszalaggal meghúzott ideiglenes útak jelzik az irányt. Az épületbe - járványügyi intézkedés - nem kísérhet el senki. A fejemben növekvő, múlt évben felfedezett daganat eltávolítására érkeztem, körülbelül két hétre, valamennyivel kevesebbre, ha minden jól megy. Az első napot a folyosón töltöm, miközben millió vizsgálatnak is alávetem magam, nap végére egész jól eligazodom az épületben. A csomagomra a nővérek vigyáznak. Aztán csak várok, míg végre megérkezik a korona teszt eredménye, és elfoglalhatom az ágyamat. Másnap reggel, a műtét reggelén készítettem az első képet az ablakból, aztán szinte minden nap többet is. Odakint még sötét van, szemben már világítanak a pszichiátriai klinika fényei. Az itt töltött napok alatt ez az ablak az otthonom. Néha eső verdesi, néha besüt rajta a napfény, néha rajta keresztül figyelem, hogyan havazik. Hűséges, néma társ az álmatlan éjszakák közepén.

Az ember kétféleképpen szigetelheti el önmagát másoktól: egyrészt, ha azt képzeli, az ő baja olyan nagy és olyan egyedi, hogy azt senki sem értheti, mert olyat senki nem élhetett még át. Másrészt, ha azt hiszi, a problémája másokéhoz viszonyítva olyan kicsi,  hogy az említésre sem érdemes. 

Az én bajom se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Egyszerűen csak emberi. 

A kezdő hívő ilyenkor az eget ostromolja a "miért" kérdéssel. Miért velem történik mindez? Vagy csodáért imádkozik. Tűnjön el a daganat. Néha valóban megtörténik. Sokat küszködöm a világban levő szenvedés értemével, és itt annak minősítek minden olyan fájdalmas, testet-lelket megpróbáló különbséget, ami egy vágyott és egy adott helyzet között van. Ami engem illet, egy dologban biztos vagyok: a boldogságom nem függhet attól, hogy ez a különbség eltűnik-e vagy sem. Minél több ilyen helyzet van az életemben, annál inkább érzem a késztetést, hogy egy élhető kapcsolatot építsek fel a szenvedéssel. Isten nem automata, létének bizonyítéka nem függhet attól, ha szépen kérem, gombnyomásra eltünteti minden fájdalmamat.

Így indultam a kórházba. Először is teljes szívvel elfogadva - most éppen - ezt a konkrét betegségemet. És hálával, hogy vannak lehetőségek, még akkor is, ha visszatérhet később a daganat, ha lehetnek mellékhatások. Az álmatlan éjszakákat már előre a másokért való imádkozásra ajánlottam fel. Tudom, kire gondoltam utolsó gondolattal és szerető szívvel, mielőtt betoltak a műtőbe, ott, ahol az ember már csak idegen szempárokat lát, és neonfényeket a plafonon. Nem ez a világ legnehezebb helyzete, de ezt, ami van, nem csak elszenvedni szerettem volna, kiszolgáltatottan, hanem átváltoztatni magamban, felajánlani. Tudom, sokan gondoltak rám, hordoztak engem, és ezt én is viszont megtettem. Előre megcímzett, felbélyegzett képeslapokat vittem magammal, mikor nem fájt nagyon a fejem, egyenként megírtam őket. Köszönetképpen. A lányom küldött egy csokor virágot, azt minden nap úgy gondoztam, mint egy kertet. Mint a lelkemet. Vizet cseréltem a vázában, visszavágtam a szálakat, egyenként megcsodáltam a szirmokat. A betegágy, az asztal rám eső része és az ablak közötti teret nem éreztem túl szűknek. A szeretet s a hála minden apró gondolata lefelé is, felfelé is végtelenné teheti azt, ami kivülről néha nem más, mint egy szürke, szögletes betonépület.

Tegnap este hazajöhettem. S míg a két hétben kifejezetten bátor, mosolygós voltam, most csak folynak a könnyek. Éjszaka álmomban arra ébredek, hogy zokogok. S hogy párnahuzatot kellene cserélni. Utólag, az itthoni biztonságos környezetben elengedhetem magam, nem kell bizonyítanom senkinek semmit. Megpihenhetek. S bár azt mondtam valakinek, ez a január annyira nehéz volt, hogy én inkább újrakezdeném az új évet - ez nem igaz. Hozzám tartozik. Nem cserélném el. Hiszem, hogy gyümölcsöt terem bennem. S mert egy percig sem éreztem magam elszigetelve, ezen keresztül talán a világ is egy kicsit élhetőbb, kedvesebb hellyé válik valahogy.

30 comments:

Éva said...

Draga Márta! Jobbulást, gyors gyógyulást kívánok. Köszönöm, hogy beszámoltál az eltelt napjaidról.Jobb februárt kívánok, mint amilyen a január volt.

Éva said...
This comment has been removed by the author.
Éva said...

Bár azt írtad, hogy nem cserélnéd el a januárt, és nem kezdenéd újra az új évet, én mégis azt kívánom, hogy a következő hetek az otthonodban jobbak legynek. Sokat gondoltam Rád, mert tudtam, hogy hol vagy az Insagramból, és már nagyon vártam az első bejelentkezésedet. Már 2x elolvastam, és még fogom is.

Katalin said...

végtelen hálás vagyok, hogy végre hírt adsz, szétizgultam érted a zagyamat
örülök,
és pihenj sokat

Katalin said...

azt írod: "Az ember kétféleképpen szigetelheti el önmagát másoktól: egyrészt, ha azt képzeli, az ő baja olyan nagy és olyan egyedi, hogy azt senki sem értheti, mert olyat senki nem élhetett még át. Másrészt, ha azt hiszi, a problémája másokéhoz viszonyítva olyan kicsi, hogy az említésre sem érdemes" Nem érzem így (egyrészt mert "AZEMBER"nem ezen a két módon - hanem ezer másikkal - szigetel, másrészt mindenki baja saját magáé, és nem viszonyalap senkiéhez senkinek.Nem másokhoz mérten, hanem saját helyzetéhez, erőforrásaihoz, ismereteihez, képességeihez, lehetőségeihez kell mérni. Bár nem ismerek másokat, akiknek most hasonló agyműtétje lett volna - és teljesen téged sem ismerlek - én azt gondolom, nem egy hétköznapi eseményen vagy túl (vagy benne) A legislegjobbakat kívánom neked, háruljon el minden gondod, és erősödjél...pihenjél ...Isten tenyerén...

Katalin said...

én még azon is izgultam, hogy ne kelljen levágatni a gyönyörű hajadat...és a képen látom, hogy ott a hajad a fejeden :)))) (ha elmúlik a stressz, még a hullása is csökkenni fog, nyugi)

Katalin said...

bocsánat, de örömömben annyira szószátyár leszek (ilyen vagyok)

márta said...

Az orromon keresztül fúrtak-faragtak, alulról megközelítve az agyat, a hajam megmaradásának én is nagyon örültem.:)

kovtama said...

Gondoltam rád...Anyukámnak három éve volt és minden rendben vele :) Neked is sok sok türelmet, mihamarabbi gyógyulást, erőt és az év többi hónapjában rengeteg jó dolgot, örömöt kívánok. :)

Katalin said...

https://blog-imgs-88-origin.fc2.com/p/e/t/petitsoleil1/20160311162352c16.jpg

liv said...

Ölellek.
L

Klári B. said...

Márta, hálásak vagyunk itt a távolban is Isten kegyelméért. Milyen szépen leírtad. Nem lehett könnyű, főleg látogatók nélkül. Hála, hogy már otthon lehetsz.
Ja, képzeld, ma hozta meg a futár a könyvcsomagot, amiben van két példány a te könyvedből. Ajándékba rendeltem... Így utólag gondolkizok, hogy többet kelkett volna rendeljek... Na de majd bepótolom. :)

Anikó said...

Kedves Márta! Nagy szeretettel gondolok Rád és mielőbbi gyógyulást kívánok!

f.klarcsi said...

Drága Márta! Én is nagyon izgultam Érted, hisz a blogon elhullatott "darabokból" kikövetkzetettem nagy hallgatásod okát. Imázom érted én is, hogy a Jó Isten a tenyerén hordozzon.

Dóra said...

💛💛💛

Dóra said...

💛💛💛

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Most nagyon elszégyelltem magam.En valahogy nem tudtam a problémádról s ezekben a napokban csakis magamra gondoltam s mindennap benéztem hogy vajon nem e írtál?Persze hogy magam örvendeztessem.
Sajnálom amin átmentél te és szép családod. Meg vagyok győződve hogy gyönyörűen fogja gyümölcsöztetni az Úr szenvedésed.Mar az is ahogy leírtad. Nagyon meghatott a hazaérkezésed meg a kertként ápolt virágcsokrod.Olellek!

Piroska said...

Hála itt is, érted, a gyógyulásodért Istennek!
Január utolsó 10 napja nekünk is itthoni karantén volt... még van 3 nap... hála Istennek ezért is!
Ölellek, drága Márta!
Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

betti said...

❤️

Katalin said...

és persze, hogy a neten rákerestem és megnéztem (utólag, deazsebaj), az épületed, ahol elképzeltelek és a műtétedet, amit elképzelni se akarok ♥ inkább virágokat, napsütést, lágy szellőt, finom gyümölcsöket, szép ruhákat, puha zsebkendőket, és aranyos kutyamancsokat...távölelés, és baráti integetés

Gyöngykaláris said...

Kedves Márta! nagyon-nagyon drukkolok a felépülésedért, és nagyon szégyellem, de én sem tudtam valahogy erről, hogy ilyen komoly dolog előtt állsz. Örülök, hogy túlvagy rajta, és közben azon gondolkodtam, mennyi mindent tanultam, és tanulok Tőled folyamatosan, amiért nagyon hálás vagyok, és rengeteg energiát kívánok Neked, ölellek szeretettel.

Rita said...

Fogalmam sincs, hogy mit írhatnék, hiszen nem ismerlek.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk életednek ezt a szeletét. Remélem, már ettől egy kicsit könnyebb lesz neked.

Zsuzsa said...

Gyógyulj meg tökéletesen!

Eszter said...

Kedves Márta, köszönöm, hogy megírtad, hogy s mint volt. Mielőbbi gyógyulást! <3

Kelemen Éva said...

Sokadikként csatlakozom az előttem szóló olvasók jókívánságaihoz. Kívánom, hogy épülj fel tökéletesen!
Kérem a "Gondviselés"t, emlékezzen rá, milyen odaadással gondoskodtál a családtagjaidról, amikor szükségük volt rá. Most tegyék alád mások a védőhálót, kényeztessenek, hagyjanak időt a teljes regenerálódásodra. A munkát csak erőd teljében kezdd újra, ha már magad is azt érzed, de jó lenne újra dolgozni.
Pihentető, a gyógyulásodat segítő nyugodt napokat kívánok Neked szeretettel!

Erzsébet said...

Isten óvjon és éltessen ��

marika said...

Örülök hogy már otthon vagy! Az Úr örizzen téged továbbra is! Ölellek!

Anonymous said...

Erositsen es gyogyitson meg az Ur!

Kisvirag

Anonymous said...

Schön, dass es dich gibt!

Kinga said...

Gyógyulj meg gyorsan, teljesen! ❤ szorítok...