Monday, August 9, 2010

Lassan

kiürül a teáscsészém és közben holnap lett a mából. Inkább holnap éjjelre hagyom a megkezdett könyv végét. Amúgy pedig mindig is tudtam, nincs csudálatosabb népség az írókénál. Amin én napok (vagy évek teltek el?) óta gondolkodom és gondolkodom, ők néhány sorban elém rakják szépen, hogy aztán csodálkozva nézzem: ez az én életem.
Jól van.



"Azt látom, belátom, hogy szükség van itt rám. Csak néha azt hiszem, valakire van szükség és nem rám, egy névtelen ezermesterre, ki szerető, feleség, család, titkárnő, anya, anya helyett anya, lakberendező, szakács, kukta, lelki vigasz, korrektor, kertész, telefonoslány, dajka, bejárónő, barát, egyet fizet százat kap, háziasszony-etűd, nápolyi bohóctréfa, egyszerre fut ki a tej, kap nyaklevest a gyerek, nem kap, tévedésből, borravalót a postás, úszik a húslevesben a kisebbik (lábtempó! ne lazsálj!), telefonozni szomorú természetű apámmal, közben valakivel, ismeretlen nyelven, Münchenből, eközben sormintát csinálni százalékszámítás alá, azt fiammal együtt, avval karöltve még csak nem is kapizsgálni, ezzel megvetést s lenézést kiváltani, végül zokogva-nevetve „mosatlan edények bandájába” rogyni és összefoglalón hüppögni: én is publikálni akarok (taps).

Én vagyok a Nagy Pótlék, igen megtisztelő, minden, ami nincs, az vagyok én. De én vagyok.

Én választottam. Szabad vagyok és kötött, ez az állapotom."

(Esterházy Péter: Hrabal könyve)

11 comments:

Angela said...

Kár is akkor folyton gondolkodni! Az ember, ha eleget olvas, összerakhatja saját magát a könyvekből... Vagy valami ilyesmi :-)

Anita said...

Jó téged olvasni...

Nyárády Károly said...

Kedves Márta!
Én azt hiszem, tökéletesen megértettem azt, amit egy író néhány mondatban megfogalmazott! Továbbá csak sejthetem, hogy mi lenne az, ami bizony, kimaradt a felsorolásból. Jó, hogy ott van mindjárt a legelején, hogy "csak néha azt hiszem", amit lehet úgy is értelmezni, hogy csak néha hiszem azt! Tehát tévedek!
Persze, meglehet, hogy mindez csak a én fejemben fogalmazódik meg így, mert a szakma ártalmaitól én sem vagyok mentes. :-)
Fel a fejjel, és hidd el, nem kell hinni (mindig) az írók okoskodásainak. Ők sokat tudnak fantáziálni. Túl sokat! Csakhogy ez még mindig szánalmasan kevés tud lenni olyankor, mikor maga az ÉLET írja a regényt.
Üdv Erdélyből!

Both Erika said...

gyönyörű a kalapod, és a frizurád is. Tömörebben: Bájosan szép vagy!

honfiviki said...

Istenem, mennyire találó ez az idézet! Köszi, hálás vagyok érte. Kicsit meg is mosolyogtam.
Vigyázz magadra!

Betti said...

Én is köszönöm ezt a szép idézetet :).

Jade said...

Nagyon jo az idezet!

márta said...

Én azt tartom elképesztőnek, hogy egy férfi így tudja, miket gondolnak néha a nők magukról. Persze nem halálosan komolyan gondolva, csak hát szeretünk mi kicsit dramatizálni meg kinevetni saját magunkat. :)

(Erika, köszönöm, ódehogyis.:)

Anka said...

Ugyanez jutott eszembe... hogy Esterházy ezt honnan vagy hogyan... vagy kitől... döbbenet... hasonló még Závadának a Jadvigája, női lélek férfi íróba csomagolva...

katafolt said...

Ez az egyik kedvenc könyvem, többek közt a fentiekért...attól is jó a jó író, hogy ezt (is) tudja.

Nick Hornby is, nagyon, például a Hogyan legyünk jók-ban.

Gesztenyelány said...

Nagyon jó ez az idézet!
Tiszta szívből kívánok minden jót!