Tuesday, January 22, 2019

A dombok

között többnyire apró falvak mentén kanyarog be a városba az út. Néha még csak falvak sincsenek, csak egy-két ház, elszórtan néhány tanya. A szótlan, sötét, téli reggeleken van valami szívhez szóló az ablakokon át kiszűrődő fényekben. Valami melengető. Valami végtelenül otthonos.
A függönyök mögött megannyi háztartás, apró gesztus és szívesség, mindenki számára előkészített reggeli, az időseknek talán mindenütt szépen tálcára rendezve, az ágy melletti asztalra letéve, a teát - pont úgy, ahogy szeretik - két kiskanál cukorral, a gyenge kávét csak eggyel ízesítve.
Van valami magával ragadó az otthonok működésében. Hogy egyáltalán működnek. Néha eltart egy hétig is a folyamat, de valaki mindig leviszi a szennyeskosarat a mosókonyhába, talán valaki más be is teszi a ruhát a mosógépbe, fogalmam sincs, hogy ki, de átteszi utána a szárítógépbe, valaki visszahozza a tiszta ruhát az emeletre, beteszi a kosarat a nappaliba, majd csak akad olyan is, s az lehet, hogy én vagyok, aki hajtogat, elpakol.
Van valami lélegzetelállító szépsége egy kivasalva az ágyra helyezett kockás, flanell pizsamaingnek. Színes, műanyag tízórais dobozokban a narancs és almaszeleteknek. A vízforraló hangjának, s a halk, ismerős kattanásnak, mikor kiugrik a pirítóból a szelet kenyér.  Az aprított hagyma illatának, ahogy sercegni kezd az olaj alatta.
Van valami mindennapi szentség minden kávépecsétes papírdarabra körmölt ételreceptben. Minden, saját háztartást jól-rosszul vezető nőnek a receptgyűjteménye az egyik legdrágább kincse. Nem egy nehéz, ingerlékeny, egymást nehezen toleráló napot tett mégiscsak elviselhetővé egy-egy olyan egyszerű sütemény, mint az almás pite. Frissen elkészítve, az asztal közepére téve. Gondosan, engesztelően, hivogatóan.
Van valami vigasztaló abban, hogy mindennek részese lehetek. Hogy az élet, pontosan magam sem tudom hogyan, de működik. S hogy ami ehhez a működéshez kell, azt akkor is képes vagyok megtenni, ha amúgy közben lehet, hogy éppen szétesek.
A kegyelem nem bonyolult. Olyan egyszerűen működik, mint téli reggeleken a házikók ablakai mögül kiszűrődő fények mögött rejlő sok-sok háztartás.
A kegyelem megtart, összetart, visszatart.
Egyszerűen csak összevissza tart.

6 comments:

Katalin said...

Szépet írtál,
eszembe juttatta azt a svéd gyerekverset (http://www.mek.oszk.hu/00300/00303/00303.pdf)
Ingrid Sjöstrand
MIKOR SÖTÉTEDNI KEZD
"Mikor sötétedni kezd,
akkor jó sétálni.
Járom az utcát,
belesek az ablakokon.
Az emberek odabenn
úgy mozognak az ablak mögött,
mint halak az akváriumban,
ha felgyújtjuk benne a lámpát.
Mikor egész sötét lesz,
jó beúszni
a saját akváriumomba.
Valaki mondja: Szervusz.
Hol jártál?
És felelek: Csak úgy sétáltam.
És arra gondolok, hogy most én is
hal vagyok a kivilágított tartályban,
és azokra gondolok, akik beleesnek,
akiknek nincs fénytartályuk,
ahol melegedjenek.
Mind a rókákra és a nyulakra,
és otthontalan macskákra
és emberekre."

márta said...

Köszönöm.

Anonymous said...

Én úgy vélem, bennünk is van egy "kisház". Mert van az otthonunk, ami működik (szeretünk, csevegünk, pakolunk, főzünk - vitázunk, bosszankodunk, megoldjuk - MŰKÖDÜNK.). De legbelül megvan a lelkemben az én kisházam, ahol ugyanezek az események zajlanak (ez egy miniház ici-pici szereplőkkel :) ), de értelmet nyernek, megszépülnek, letisztulnak és átváltoznak szeretetté. Mert tudom, hogy ami a nagyházban pl. egy morogva elmondott szó, az a kisházban tudja, hogy nagyon rossz napja volt ma, de legbelül szeret és csak rá számíthatok. Én inkább a kisházamban élek. (Jajj, mit zagyváltam én itt össze :)
Nem anomymus: Asztalos Éva

Anonymous said...

Újabban az ANONYMUST sem tudom leírni, elnézést.

márta said...

Köszönöm!:)

Klári B. said...

Olyan jó vissza - visszatérni ide hozzád, s néha gondolatban ott lenni nálad, kávézni, teát szűrcsölni, felsétálni a dombra, a templomhoz...
Lenyűgözött nálatok a sok világító ablak. Olyan hivogatóak voltak, s egy egy új világra nyiltak.
Köszönöm!