Tuesday, April 27, 2021

Playlist.

Mindennek rendelt ideje van, s minden időszaknak külön lejátszási listája. Magam állítom össze őket a Spotify-on. Keresem a napokhoz illő dalokat, dallamokat, szavakat. Mikor nehezen tudom megfogalmazni a sajátjaimat, kölcsönveszem a mások által leírt, elénekelt gondolatokat. P!nk (Cover me in sunshine), Annie Lennox (A thousand beautiful things), Neshama Carlebach (Believe), U2 (One), Shoshana Jedwab (Where you go), Bob Dylan (Knockin' on heaven's door), Tracy Chapman (Stand by me), Kari Jobe (The more I seek you), Anna Golden (Peace) - csak néhány név és cím a mostani listáról. A régebbiek amolyan napló-féleségként szolgálnak. Emlékeket idéznek, érzéseket, a kórházi fertőtlenítő szagát, a frissen nyírt fű illatát. A Bee Gees Stayin' alive-járól a matematika szigorlat keserves időszaka fog eszembe jutni, míg élek. 
Mint régi könyvbe préselt falevelek, úgy kerül néha elém egy-egy dallam és szöveg. Tartják bennem a lelket. Akik előadják, nem is tudnak róla, de nekem is, helyettem is énekelnek. 
Nem tudom, mennyire lehet nehéz dalszöveget írni. Csak úgy, szöveget, dal nélkül, néha elég nehéz. Mégis megéri küzdeni érte. 
Anne Lamott írja a „Bird by Bird“ című könyvében, ha leírjuk a tőlünk telhető legtisztább, legigazabb szavakat –  ennél többet senki nem vár tőlünk -, ezek kis világítótoronyként fognak világítani a papíron. 
A világítótorony nem rohangál fel s alá, hogy megmentse az eltévedt hajókat. 
Csak áll és világít azon a helyen, ahova építették, azoknak, akiknek szüksége van rá. 

5 comments:

Piroska said...

Általad ismertem meg a Spotify-t, pár évvel ezelőtt, amikor írtál még egyszer erről...azóta is szeretem használni...
... a te írásaid számomra világítótoronyként világítanak, tartják bennem a lelket... beragyogják a mindennapjaimat, megerősítést, önbizalmat kapok általuk, bizonyosságot a kételyeimre...”mindennapi kenyér” szerepük van az életemben...

Anonymous said...

Ó, ez nagyon jó!!! (ez is) Köszönöm, hogy írsz Márta. A szívemhez szólsz. Hédi

Éva said...

Öt napig nem volt számítógépem. Miután visszahozták, és leülhettem elé, az első dolgok között volt, hogy benézzek hozzád, hogy írtál-e. Örömmel fedeztem fel, hogy született két új írás, melyeket még nem olvastam.
Piroska leírta, amit gondolok Rólad. Világítótorony vagy sokak életében, szükségünk van Rád. Köszönjük Neked.

márta said...

Mindenki az, Éva, azon a helyen, ahol van, sok-sok világítótorony mindenütt...így gondolok magunkra.:)

Piroska said...

🧡🧡🧡