Wednesday, May 31, 2017

Az örökség.

Apai nagyapámat nem ismertem, mert már három évvel születésem előtt meghalt.
Aput szoktam kérdezgetni, mikor eljön hozzánk, mégis milyen ember volt.

Tata olyan ember volt, aki egész nap az asztalosműhelyében dolgozott, hogy kilenc gyermekének meglegyen a mindennapi kenyere. Guzsalyokat készített. Soha nem veszítette el a türelmét. Nem bánta a gyermekzsivajt. Bármennyi dolga volt, megköszörűlte a falusi asszonyok kését, majd ha kérdezték, mennyibe kerül, csak legyintett egyet.
Apu azt a hat évet, amit mellette tölthetett a műhelyben - legalábbis így mesélte nekem, mikor néhány éve is eljött segíteni felújítani a fürdőszobát - élete legboldogabb éveiként tartja számon. A többi is nagyon szép volt, mondja, de azok az évek mégis a legszebbek.
Mélységes hite volt. Szeretett olvasni. S mivel máskor nem is ért volna rá, evés közben olvasott.
A második világháborúban orosz hadifogságba került, négy év után tudott hazajönni. Két társa utólag mesélte, hogy ő volt az, aki tartotta bennük a lelket, bíztatta őket, bátorította, hogy ne adják fel, mert haza fognak jutni.
Ha beteg volt, nem panaszkodott. Így volt ez az utolsó betegségénél is, nem akarta, hogy szóljanak a messze lakó gyermekeinek, nem akarta, hogy megijedjenek, alapvetően optimista és reményteli ember lévén azt hitte, úgyis meg fog gyógyulni. Tata is ember volt, milyen kár, hogy néha ő is tévedett.

Úgy sajnálom, hogy nem ismertem. Sajnálom, hogy ő sem ismerhetett engem.
De örökségét - s itt nem csak arra gondolok, hogy én is ellenállhatatlan vágyat érzek az evés közbeni olvasásra - mégis őrzöm. Saját, mondatok csiszolgatásával foglalkozó műhelyemben róla írni igazi megtiszteltetés. Amúgy nem hiszem, hogy valaha is megfordult a fejében, vajon mit fog gondolni róla az utókor. Ő csak élt, tett-vett a műhelyében, s igaz emberként viselkedett akkor is, ha nem látta senki más, csak az a hallgatag kisfiú, aki később az én apukám lett.

7 comments:

aarkus said...

Milyen szerencsés ember vagy, hogy ilyen örökséget hordozhatsz. Milyen szerencsések az ősök, akik ilyen örökösök kezébe tehetik le a javaikat.

VRJúlia said...

Sosem fogom tudni megfejteni ésszel, miért van, hogy így kell lennie, s bár hosszú ideig szerettem volna reagálni, miközben nem lehetett, de mindvégig örültem, hogy nem rontom szavammal a szépen fűzött gondolatot, most, amikor megpillantottam az asztalt és a két padot, amilyen nekünk is van, éppen -éppen olyan, s ami az édesapámtól kapott örökség, arra kell gondolnom, milyen csodálatos, hogy megírhatom, találtam még egy kapaszkodót....Ó, nem ilyen bonyolult, mint ahogy írom, de a gondolatokon túl mindig nagyon örülök, amikor a megfoghatatlan távolságban, ismeretlenségben a hasonlóság példáit megtalálom.
Mindig meglepsz :).

L. M. Zsuzsi said...

Tudod, Márta, az evés közbeni olvasásnál is erősebben él benned egy másik örökség - én innen úgy látom - hogy az írásaiddal te is bátorítasz másokat, tartod bennük a lelket, hogy ne adják fel.Akkor már értem, hogyan fakadhat ez belőled ennyire egyértelmű hivatásként, ennyire kitartóan: mert amit kaptál, azt adod tovább. És ez gyönyörű!

Hellebore said...

Olyan jó a bizonyosság: a széplelkű varázserő is örökölhető!

Katalin said...

mennyire szép,
és igen, ismerős jellemvonás : "ő volt az, aki tartotta bennük a lelket, biztatta őket, bátorította, hogy ne adják fel..." amit te is oly magától értetődő módon , szerényen, de kitartóan teszel.
és bármennyi dolgod is van, megteszed,
és ha kérdeznénk, mennyibe kerül, csak legyintenél kedvesen

márta said...

Nagyon köszönöm nektek...

muzsika said...

S még annyit(mert az előttem szólók szavait másként megírni minek is):micsoda "műhelyed" van :)!