Sunday, December 23, 2018

23.

Az egyik legszebb adventi énekkel, Paul Gerhardt egyszerű szavaival kérdezem én is: Hogyan fogadjalak? Hogyan találkozzam veled? Wie soll ich dich empfangen?

A tegnapi ebédet különleges gondossággal készítettem el. Volt többféle étel, szép terítés, gyertyafény, jó társaság. Az egyik gyermekem mégis alig tudott enni valamit. Mert nem várta meg, míg elkészülök, hanem megevett előtte egy egész zacskó chipset. Hiába volt finom az ebéd. Hiába volt leves, rizs, hús, gomba és saláta az asztalon. Már nem volt éhes.

Ezért, ha arra gondolok, vajon hogyan fogadjalak, akkor én drága kincsként őrzöm a bennem levő mély éhséget. A vágyódást. Lelkem otthontalanságát, a mélyben mindig ott levő szomorúságot. Azt, amitől mindenki csak szabadulni akar - megettem már az életben én is épp elég zacskó chipset -, én arra vigyázok.
Így fogadlak. Így várlak. Így akarok találkozni veled.

6 comments:

Julianna said...

Nagyon szép! Köszönjük!
Békés Karácsonyt!
Üdv a Balatonról!

leda said...

https://www.youtube.com/watch?v=UR28fB2_RYI

Evangelisches Kirchengesangbuch? :)

droj said...

Köszönöm Márta!

muzsika said...

Úgy legyen <3 Boldog Karácsonyt Márta!

Józsi said...

Ez az ének, hm... érdekes.
A szöveg alapján mindjárt beugrott a magyar változata. Aztán láttam, hogy a kottája nem az, amit magyarul szoktunk énekelni, bár a felosztás, ritmus és az utolsó taktus dallama egyezik.
Aztán a leda linkjét megnézve, kiderült, hogy az már a Bach által szerzett dallam, amire magyarul a "Megsebzett Krisztusfő"-t énekeljük, az pedig kimondottan nagypénteki ének (pl: https://www.youtube.com/watch?v=AjvfL-Q9EV4)
A wikipédian is van külön szócikk erre.
Márta, a linken már nincs fent a videó, de itt van egy, ami (most még) működik és a dallam megegyezik a kottával: Wie soll ich dich empfangen | Das Liederschatz Projekt
Magyarul M. Teschner dallamára énekeljük, de látom, hogy van feldolgozás a Crüger dallamára is.

Köszönök én is minden bejegyzést, vártam, és öröm volt így élni át az adventet.

márta said...

Koszonom ertekes hozzateteleidet, nagyon erdekes. Es koszonom a visszajelzest.:) (Megiscsak olvassa legalabb egy fiu a blogomat, juhe!:)