Sunday, December 9, 2018

9.


Idén a Hanuka december 2-án kezdődött, és ma este ér véget. A nyolc napon át tartó ünnep minden egyes estéjén egy-egy újabb gyertya volt meggyújtva a középső gyertya segítségével abban a kilencágú gyertyatartóban, aminek a neve hanukija. A Hanuka a fények ünnepe, egy emlékünnep.
Kr.e. 164-ben újraszentelték a jeruzsálemi templomot, miután egy maroknyi zsidó harcos sikeresen fellázadt a szír-görög uralom ellen. A szentély megtisztítása során találtak egy napra elegendő megszentelt olajat, amivel meggyújthatták a templomi gyertyatartót, a menórát. A menóra fényének folyamatosan kellett világítania. Az egy nap letelte után csoda történt, mert a menóra tovább világított nyolc egész napon át, addig, amíg sikerült új olajat préselni.
A Hanuka ünnepének estéin a zsidó családok olajban sült ételeket fogyasztanak, hanukai dalokat énekelnek, és egy négyoldalú pörgettyűvel, a trenderlivel játszanak. A pörgettyű négy oldalán egy-egy betű áll: nún, gimel, hé, sin. A négy betű együtt egy mondatot alkot, ami lefordítva annyit jelent, hogy: nagy csoda történt itt.

Idén először nekünk is lett hanukijánk, s az adventi koszorú mellett tegnap este meggyújtottuk a hetedik gyertyát.

Mert valóban nagy csoda történik, a lehető legnagyobb, ami történhet, mégpedig az, hogy bármennyire is sötét és szomorú ez a világ, még mindig van benne fény.

3 comments:

Katalin said...

igen:)))
מאוד

Piroska said...

🤗

aliz said...

nahát! épp ma gondoltam rá, hogy a mi hanukánk csak 8 napig tart... és épp ma vége...de a fénynek nincs! Köszönöm, hogy nálatok is világitott a hanukija fénye is! Meghatott...