Sunday, June 1, 2014

Ha rövid távú

emlékezetem nem csal, márpedig szokott, a hosszú távú is, az elmúlt hónapban - ha a számtalan félig olvasottat nem számolom, - mindössze három könyvet fejeztem be, mégpedig Truman Capote Die Grasharfe és Frühstück bei Tiffany c. írásain kívül Ulickaja Örökbecsű limlom-ját. Ez utóbbiban volt egy olyan gondolat, hogy az egoizmus fontos önvédelmi ösztön, ugyanakkor önmagára hagyva bezárja az embert a magány csapdájába. A saját maga körül való forgolódásra épített lét pedig megbetegít. Ezt a betegséget hívhatjuk, ahogy akarjuk: depressziónak, magánynak, belső válságnak, motivációvesztésnek, vagy egyszerűen halálos unalomnak. 
(Ezen bejegyzés nem azon szerencséseknek szól, akik sosem álltak még gyönyörű, mozgalmas életük közepén halásosan unatkozva...)
Mindig is kimondhatatlanul vágytam rá, hogy valami hősieset véghezvigyek. Nem magamért, másokért. Mert mindig sokat olvastam, és sok példaképem volt, ezért hát javíthatatlanul romatikus lettem.
Az évek során csak annyi változott, hogy tudom: az is hősiességnek számít, ha milliomodjára is, tudva, hogy semeddig sem tart, kedv nélkül is gyönyörű rendet teremtek a konyhában. Majd jókedvűen szabad kezet adok a gyerekeknek, hadd süssenek valamit, amiből akár a szomszéd idős néniknek is lehet majd adni. Bármilyen apró szívesség legyőzi az egy-egy esős szombat délelőtt szokásosan elénkpenderülő hétfejű nyafogást és unalmat.
Aztán újból rendet teremtek, gyönyörűet. Újból és újból, míg világ a világ.
Uram, Te, ki mindeneknél drágább vagy nekem, látod a lelkemet: tőlem ebben a pillanatban ennél többre nem telik.


8 comments:

Piroska said...

Oh, te Márta... Képzeld pontosan a múlt héten vettem ki a könyvtárból Az örökbecsű limlom-ot, elhoztam magammal, és szép lassan olvasgatom, mert ezt csak így lehet:)

Köszönöm az őszinte soraidat! Agyon sokat jelentenek!

Klári B. said...

:) A baj az, hogy azt hisszük mi mindig jókedvűek, erősek, mindig készek kell legyünk... veled örülök, hogy vannaj lányaid, akiket hagyhatsz a konyhában tündérkedni... meglátod, lassan eltanulják tőled majd azt is, higyan hagyjanak maguk után tündérien rende és szép konyhát. Én a helyedben örülnék, hogy még beengednek a konyhába tündérkedni... Puszi nektek.

Anonymous said...

Csodás belyegyzés újból,csodás képekkel...
Nagyon szépen köszönjük!
(nálunk azok a hétfejű "szörnyűségek",néha többfejűvé vetemednek :) )
Judith,Balaton.

Holdgyöngy said...

Oldalakat másoltam ki a könyvből, mert lusta voltam kiírni. Persze más fogott meg gondolom, s tele is volt jó gondolatokkal.

Éva said...
This comment has been removed by the author.
Klaudia said...

Minden olyan szép nálatok... Gyönyörűek a lányaid. És ha jól látom, nagyon ügyesek is :)

Éva said...

A legkisebb is nagylány már!
A könyvet én is elolvastam, de egy még lassúbb olvasás is vár még rá a jegyzetfüzetemmel.

Anonymous said...

"Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok.” (Márai Sándor)Márta, nagyon szeretlek olvasni, feltölt. Hédi Paksról