Saturday, July 22, 2023

Skóciai utazás.

Az utóbbi napokban Skóciában jártam. Egy könyv lapjain szállok oda-vissza minden kis szabad időben, kávészünetekben, késő esténként le-lecsukódó szemmel, reggelenként folytatva, ahol abbahagytam, egyszer még a naplóírást is későbbre halasztottam, pedig ez gyakorlatilag soha nem fordul elő. Az egy évvel ezelőtti utazási naplóm nagy népszerűségnek örvendett s a drága olvasók lelkemre kötötték, feltétlenül olvassam el a Rosamunde Pilcher könyveket. Persze, mint mindig, minél jobban noszogatnak valamire, annál inkább nem szeretném. A könyvek alapján készült filmeket ismerem egy kicsit, és unalmasnak, kiszámíthatónak tartom őket. Ráadásul sznob vagyok. Könyvsznob. Nagyon megválogatom, mit olvasok, s azokat a könyveket részesítem előnyben, ahol küzdeni kell. Ahol tanulok valamit. Ahol nem értek azonnal mindent. Úgy érzem, túl rövid az élet a tisztán csak szórakoztató olvasmányokhoz. Azért múlt év vége felé csak megvettem használtan a (németül) "Wintersonne" című könyvet. El is kezdtem olvasni, tele előítélettel. Ötven oldal után félretettem. Néhány napja másodszor is nekifutottam. S akkor most - belemerültem. Nem is annyira a cselekménybe. Hanem a részletekbe. Tájleírások. Berendezések. Házak. Városok. Emberek. Ha a többi könyv is ilyen, igazán kár volt megfilmesíteni őket. Mert ezeket olvasni kell, elképzelni, s hirtelen kedvet kapni a takarításhoz, közben felfedezni, mennyi apró részlet van a saját házamban és életemben, ami tulajdonképpen beleillik, ha nem is ebbe, de valamilyen könyvbe biztosan. Akkor is, ha azt még nem írták meg. Talán gyermekkoromban olvastam így utoljára. Ilyen mesebelien. Ilyen felszabadultan. Persze, sejteni azért csak sejtem, mi lesz a vége. De addig is, nem hagyok ki egyetlen betűt sem. Mindet elolvasom, elképzelem. Ízlelgetem a szavakat. Utazok. S mert minden utazásból hozok haza legalább egy képeslapot, amit aztán felragasztok a konyhaajtóra, erről az utazásról maradjon meg emlékül, képzeletbeli képeslapként e szerény szösszenet.

4 comments:

Zsuzsa said...

Egyébként a filmek borzasztóak, valahogy sikerült minden könyvét kifacsarni, és juliaromanaszerelmesfüzetet csinálni belőle, pedig nem az.

Én tízen, huszonévesen voltam könyvsznib, aztán elmúlt.

Katalin said...

oh, amit (és ahogy) a könyv-választásaidról írsz, nagyon hálás vagyok, megköszönöm (visszaadtad a bátorságom:)))))

f.klarcsi said...

Azt hiszem egyinkünk se mondta, hogy "magas irodalmat" képviselnek a Pilcher könyvek. Bár valóban több klasszissal jobbak, mint a filmek. (Szerintem nem is írt R.P. annyi regényt, mint ahány film készült.) De vannak az ember életében olyan időszakok, amikor nem pont a Háború és békére, vagy a Varázshegyre vágyik. Én azt szeretem bennük, hogy kiszámíthatóan a hagyományok, a családi kötelékek "győzedelmeskednek". Szoktam újra olvasni, ha a hangulatukra vágyom, bár nem a takarítási, hanem a függöny-, ill. virágvásárlási ösztöneimet mozgosítja. :-))

Ezek után nehezen ajánlok könyvet - pláne mert esetleg úgy tűnik, hogy piedesztálra állítom R.P-t, ill. hogy nem olvasok mást, - de azért, ha szembejön Veled az Otthon, ill. németül Heimkehr c. regénye, ne ugorj félre előle.

márta said...

Nem fogok félreugrani.:)
(sajnálom ha esetleg félreérthető volt, nem szándékoztam senkit megbántani, ellenkezőleg, azt akartam kifejezni, hogy bár mindenkinek megvan az érdeklődési területe és stílusa, néha érdemes mást is olvasni, főleg ha kedvesen ajánlják...nélkületek valószínűleg soha nem olvastam volna ezt a könyvet.:)