Saturday, August 5, 2023

Apró feladatok, nagy szeretettel

elvégezve - nem ismerek ennél praktikusabb, járhatóbb utat, ami továbbvezet, ha elakadok. Egy-egy várva-várt látogatás után, ha elutaznak a vendégek. Egy-egy vizsga vagy bármilyen esemény után, ami igénybe vette az erőt, a figyelmet, s általában akkor is valami ürességet hagy maga után, ha sikeres és felemelő volt.

Apró feladatok, nagy szeretettel elvégezve - nem ismerek ennél járhatóbb utat, mikor összeszorul a szívem s szinte megbénulok az aggódástól, féltéstől.

Apró feladatok, nagy szeretettel elvégezve - erről beszélt tegnap este - Teréz anyát idézve - az az ugandai pap is, aki annyira szeret énekelni s nyaranként helyettesíteni jár a környékbeli templomokba, s akivel már évek óta tervezi a kórusunk, hogy egy jótékonysági koncert által segítünk pénzt gyűjteni a szülőfaluja iskolájának.

Mikor ma délben itt álltam a konyhában - a vendégek elutaztak, a koncert nagyon jól sikerült -, elővettem, ahogy szoktam, mikor nem találom a helyem, a tálat, lisztet, cukrot, olajat. Előkerestem néhány jól bejáratott receptet, s elkészítettem őket. Ajándék lesz. Saját magamnak is ajándék minden apró, de annál nagyobb szeretettel elvégzett feladat. Nem maradok meg az ürességben. Nem engedem, hogy megbénítson az aggodalom. Egy bajor kisfalu templomában énekszó csendül fel, a konyhámban frissen sült pizza és sütemény illata terjeng. S én, akármilyen apró lépéssel is, de továbblépek az utamon.

3 comments:

L. M. Zsuzsi said...

ó, ez nagyon szép, szép, és egyre aktuálisabb is, ami az elutazást követő bénító aggodalmat és féltést illeti... megfogadom.

Anonymous said...

Köszönöm Márta, jól jött most ez az emlékeztető.
Melinda

Katalin said...

nem tudom, mi van, valami belemehetett a szemembe, mikor olvastam a soraidat, és csuromvizes a szemem alja (is)...





az az érdekes, hogy ha a zembernek gyerekei vannak, minden időszaknak változik a problémaköre, de talán mindre beválik a másmilyen aggodalom ellenszerére is ...az apró lépésekkel NAGY SZERETETTEL