Sunday, January 15, 2012

Azokban a félórákban

mikor hajnalonként még magamban teszek-veszek a konyhában, ciszterci szerzetesek énekét hallgatom rongyosra, nem mintha érteném a latin szövegeket, csak szeretem őket és tudom, hogy ismerős zsoltárok, helyettem elénekelt, az életemre rímelő monoton dallamok ezek. Egyébként megbarátkozom a monotonnal is, a hajnallal is, a konyhával is nagyon szívesen, a latint pedig mindig is kifejezetten szerettem, a szótlanság helyettesítője ő számomra ínséges időkben, mikor egy kapcsolat mégis már-már annyira fontos, hogy az elmondhatatlan hétköznapi, mindennap használatban lévő szavakkal.

9 comments:

Hajnalka Nagy said...

...jó, h újra hagytál kis lábnyomot erre :)szép fotósorozat a havas tájról, mégis az utolsó homályos mártás kép a kedvencem :)

Tündérlátta said...

Nagyon szép helyen élsz!! Csodás dolog lehet így ébredezni!

iri said...

Gyonyoruek a kepeid , Marta!Mikor olvaslak , nalam is gozolog egy foroo csesze.

Monika said...

Hajnalonként teszel-veszel??????na,erre nem vagyok én képes!Bagoly típusú vagyok.:(

liv said...

De jó! Holnap hajnalban én is kipróbálom. :)

márta said...

Köszönöm, hogy írtatok.

Anonymous said...

Mi köszönjük. Felemelő, elgondolkodtató, szeretetreméltó. Bár ezer titkot rejt.
:) Júlia

márta said...

Egyszer hallgattam egy interjút a belinkelt videókon éneklő szerzetesek egyikével, akitől megkérdezték, miért énekelnek latinul. És ő azt válaszolta, ez egy olyan külön nyelv, amit ők csak imádságra használnak. Ezért a cd-jük elkészítésén túl nem is koncerteznek például, és a bevételeket is teljes egészében jótékony célokra fordítják, mert ez egy megszentelt, félretett nyelv számukra...Nekem nagyon tetszik ez a gondolat, bár nem vagyok katolikus, mert van olyan, hogy nem tudok beszélni arról, ami nagyon is bennem van, mégis, egy ilyen külön nyelv elmondja helyettem.
De ezt leszámítva is, van néhány különleges latin szó, ami sokat jelent, egyszerűen csak a hangzása, jelentése miatt, különböző hozzájuk köthető emlékek miatt.

Klári B. said...

Meslej majd a sulirol is... Milyen volt az atmenet a lanyoknak? talaltak-e mar baratokat? milyen az ottani suli... :) Ugy szeretnek egy csendes kis varoskaban vagy falucskaban lakni, egy hegy labanal, dombos videken... ahol telen legyen rendesen ho. nyaron friss hegyi levego szeditsen. :) Orulok, hogy alom helyen laktok, legalabb ti... :)