Saturday, January 31, 2015

Elég

sokat olvastam az éppen tovatűnő januárban. Először is a karácsonyra kért-kapott könyveket, aztán még néhányat. Nem kilóra, nem valamiféle rosszul értelmezett versengéstől űzve: egyszerűen csak az utóbbi pár hónap olvasás-nélkülisége, egyszerűen csak a tél, a kíváncsiság, de leginkább a könyvek szeretete.
Első számú, magamnak felállított szabály: mindig legyen nálam olvasnivaló.
A táskámban, az autóban, a fazék mellett, miközben kavargatom a levest, a fürdőszobában, just in case...
(A mindennapok luxusa, a netovább: habos, forró fürdő esténként, egy csésze teával és könyvvel.)

Kérdeztétek, hogyan választhatott egy ilyen személyiségű ember, mint én ilyen - unalmas? monoton? - munkát magának. Minden relatív. Láttam már egészen izgalmasan hangzó foglalkozást is nagy kínlódással végző embereket. Én még kezdő vagyok s talán még megbocsátható a lelkesedésem, de mikor leülök az asztalomhoz, félreteszek minden mást. Csak arra figyelek, hogy a feladat, ami rám lett bízva, jól legyen elvégezve:  a jól elvégzett munka önmaga jutalma, valahogy úgy, mint Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napjá-ban.
És ez azt is megmagyarázza, miért szeretem a könyveket:
segítenek élni.
(De még ha nem is tennék...)

8 comments:

Piroska said...

Te Márta, hogyan csinálod, hogy ennyi könyvet olvasol ki egy hónap alatt? És dolgozol, és háztartást vezetsz, és 3 gyereket nevelsz, és házastárs vagy....és ... és...és...sorolhatnám... Én újév napján kezdtem el olvasni Wass Albertnek A funtineli boszorkány könyvét, most tartok a 3. kötetnél...
Mindenesetre csodállak, Márta!

Üdv.

márta said...

bármit, csak csodálatot ne. :)
tényleg, kérlek.
inkább csak egy kísérlet eredménye, s ha jön a tavasz, úgyis inkább a kertben találtok meg, szóval kísérlet, hogy mi történik, ha minden apró szabadidőt, holt-időt kihasználok.
sok kicsi sokra megy, az történik.

Piroska said...

Egy pár hete én is a táskámban hordom az olvasnivalóm, hogy bárhol, bármikor ha van egy 5-10 percem, olvasással tőltsem :)! Hogy ez eddig, hogy nem jutott eszembe ?!

matkom said...

Nem csodálat, inkább emelem a kalapom előtted, mert ha Merton Tamás (ahogy egy jó barát hívja) könyvét valaki végigolvassa az belőlem ezt váltja ki. Többszöri nekirugaszkodás után sem ment, talán , mert túl fiatal voltam akkor még, nem tudom. Jó is, hogy megláttam, megpróbálkozom most vén fejjel. :)

Klaudia said...

A Mrs.Dalloway nálam is várolistás, nagyon szeretem Virginia Woolfot. Az Órák (The Hours) című filmet ajánlanám figyelmedbe. :)

Éva said...

Hasonló ötleteim vannak, és jó látni másoknál is a hasonlóságot. Táskáim fülei mennek tönkre, mert mindig van benne könyv, "olvasós" fotelem mellett toronyban a várólistán lévők és a párhozamosan olvasandók.
Thomas Merton is ott van, Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig.Ezek a bármivel párhuzamosan olvasnivalók. Most a fő olvasnivaló: Kun Árpád: Boldog Észak, a várólistán pedig Tan Twan Eng: Az esti ködök kertje.

Katalin said...

http://terebess.hu/keletkultinfo/merton3.html

Katalin said...

annyi jó könyv van, megannyi élet sem lenne elég elolvasni, mégannyi pénz se amit rá lehetne költeni, ezért keresem a jó könyvek olcsóbb fellelési lehetőségeit:))