Thursday, March 18, 2021

A születésnapom

nem ma van. Nem is holnap. De már nyolc napon belül, ha jól számolom. S a lehető legjobb, legbölcsebb tanácsot kaptam egy kedves baráttól: "ne várj vele, kezdj el ünnepelni már most!" Néha csak ennyi kell, ha már magamtól nincs annyi eszem, hogy valaki engedélyt adjon az ünneplésre. Akkor is, ha még nincs itt az ideje. Akkor is, ha nem olyanok a körülmények. Akkor is, ha szürke, fásult ködként ereszkedik az emberekre az általános közhangulat. Soha ennyi dühös, ingerlékeny ügyfelünk még nem volt az irodában. Az utcákon pedig szemmel láthatóan több a kutyakaki. Azért, gondolom én, mert esténként kevesen járnak ki, senki sem látja, nem szól, ha otthagyják. Come on. Ennyi erővel ennél minden bizonnyal többre is képesek vagyunk mi, emberek. A kutyákkal nincs semmi baj. Szóval igen, nem várok vele, elkezdem az ünneplést már most. Ünneplem azt, amiért nem dolgoztam meg, amit ajándékba kaptam: az életet. A kolléganőm feldíszítette a közelgő húsvét alkalmából az egész irodát, én is kaptam az asztalomra egy kis, valaha jobb napokat is megért csibét. Egy darabka cellux tartja össze imbolygó megjelenését. Micsoda világ, gondolhatja magában, tulajdonképpen érthető, hogy mindannyian szétesünk egy kicsit. Micsoda világ, és mi ünneplünk. Micsoda világ, és mi szeretünk, eszünk és iszunk, imádkozunk, énekelünk, húsvétra készülünk. Micsoda világ lenne, ha nem tennénk.

17 comments:

Anonyma said...

Tulajdonképpen minden napunk méltó lenne az ünneplésre, hiszen élünk.Az, hogy pontosan melyik napon is születtünk, szinte lényegtelen. Ahogyan Jézus születésnapját sem tudjuk biztosan, mégis minden nap hálatelt szívvel gondolok arra, de jó, hogy volt, van és eljövend! Igazad van, ünnepeljünk! Milyen is lenne a világunk ünnepek nélkül, napok nélkül, amelyek megszínesítik a hétköznapjainkat?! Bármilyen időket is élünk... kell lennie annyi erőnknek, hogy színesebbé, ünnepibbé tegyük! Köszönöm, hogy olvashattalak, szebbé, színesebbé tetted a napomat! Isten éltessen Márta, jó egészségben! :)

Katalin said...

♥:))) nagyon találó az a üdvözlőlap: az eredeti szöveg átüt a festéken (majdnem sminket írtam), mint ahogy a napok nehézségei is, de a legőszintébb, ha mindezeken át is azt tudjuk mondani MAGUNKNAK, hogy "boldog szülinapot nekem", magunkat ünnepelni annyira szemérmesen tudjuk, pedig a legalkalmasabbak mi magunk vagyunk rá :))))a bennünk lévő ajándékok ünnepivé tehetik a nap minden pillanatát, minden nap minden pillanatát ♥

Gyöngykaláris said...

<3 Lám, egy pici választ találtam a kérdésemre. :)

Piroska said...

Isten éltessen és óvjon drága Márta az év minden egyes napján... 🧡

Abigél said...

Annyira jó, hogy ezt leírtad, Márta! :)
mi is megünnepeltük pár nappal korábban (is) a férjem születésnapját ;)

Éva said...

Dráa Márta! Isten éltessen sokáig sokak örömére!
Jó, hogy korábban elkezdted az ünneplést, megérdemled. Törd meg az általános, szürke közhangulatot, te képes vagy rá.
Az a csirke nem semmi.:)

droj said...

Kedves Marta! Szeretettel köszöntelek! Csodásak a fotók és jó látni Téged!

f.klarcsi said...

Drága Márta! Isten éltessen sokáig. Születésnapi ajándékul Márai gyönyörű soraival kívánok jó egészséget, és sok boldogságot.

Ünnepekről:Füves-Könyv: 68.

"Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről is kívülről is. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. az ünnep a mély és varázsos rendhagyás Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott ételek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból. Legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."


Tipitá said...

Isten éltessen! Szép ünneplős napokat! :)

OLGA said...

Isten éltessen és áldjon,légyen őriződ és oltalmad minden nap!❤🙏🏻 "Ad meg minden napnak ,Hogy életed legszebb napja legyen!"

Anonymous said...

Isten éltessen Márta sokáig egészségben, boldogságban! Jó ünneplész kívánok! Szeretettel: Márta Budapestről

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Gyönyörű képek!S az a kiscsibe nagyon szimpatikus!Kívánok áldott örömteljes szülinapot szeretettel!

Abigél said...

Isten éltessen :)

kovtama said...

Boldog születésnapot, sokáig :) Ez az utolsó kép <3

vargaera said...

❤❤❤ Isten éltessen sokáig! ❤❤❤
Megragadván a lényeget, a csirke super cool! ;)

Eszter said...

Isten éltessen drága Márta💗

márta said...

Köszönöm nektek!