Tuesday, September 14, 2021

Olyan

a nap huszonnégy órája a kezemben, mint az ujjak között visszatarthatatlanul, a legmeghatóbb igyekezet ellenére is elszivárgó víz.
Olyanok a gondolatok, mint a múlt felett való töprengésből s a jövőt illető találgatásból folyton a jelenbe visszaterelt aprójószág. Fárasztó.
Olyanok az ötletek, igyekvések, tervek, mint az asztalomat elárasztó könyvek, folyóiratok, jegyzetek, fonalak, gyertyák, fotók, virágok, száraz levelek. A kevesebb több lenne.
S bár a mából már sok idő eltelt, s bár még semmi érdemlegesre nem jutottam, még mindig mondhatom: kedd van. A hét java még hátra van. Mindjárt tizenegy óra. Szabadnapom van. 
Az önfegyelem jó dolog. A rutinok, a koránkelés, a céltudatosság, a listák - mind, mind jó eszközök. Azt az érzést adják az embernek, hogy ellenőrzés alatt tarthatja az életét. Feledtetik egy kicsit a tényt, hogy igazából nem.
A hétfőt és a kora reggeli órákat már nem hozhatom vissza. Nem is akarom. Kialudtam magam s nem írtam tennivalós listát a mai napra. Nem nyilvánítom pazarlássá az időt, amit egy új minta kötésével töltöttem, bár egy számítási hiba miatt az egészet újból kell kezdenem. Nap elején elmulasztottam az energikus kezdetet, s a végén sem mutathatok fel, ha így folytatom, sok mindent. 
De ez a pillanat! Ez a kézzelfogható, ragyogással és ígérettel teljes, jelen pillanat nagyon jó alkalom arra, hogy felkeljek. Hogy végre elinduljak. Hogy elmosolyogjam magam. Hogy éljek.

4 comments:

Éva said...

Milyen szép, sokszínű elmélkedés az időről! Remélem, hogy jól telt a tennivalós lista nélküli szabadnapod. Kell ilyen is.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Hát igen néha ilyenek a hétköznapjaink.

Anonymous said...

Köszönöm Márta!❤ Ölellel, Márta Budapestről

Piroska said...

❤️🙏🤗