Friday, October 1, 2021

Szépség a konyhában.


Mi haszna van a szépségnek? Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva az embernek egyszerűen szüksége van a "haszontalan" dolgokra. Néha tüzet rakunk az udvaron, odakint vacsorázunk a csillagos ég alatt. Ahogy lassan legég a tűz, mind közelebb húzódok hozzá. Esténként már nagyon hideg van. Belenézek a parázsba, megcsap a fa illata. Régi sátorozások hangulatát idézi, s valami elfeledett otthonosságot is. Váratlanul az jut eszembe, a legmegfelelőbb válasz ennyi szépségre a térde borulás lenne. De nem borulok térdre. Csak hallgatok, vagy folytatom a beszélgetést valami praktikus, mindennapi apróságról. Ezek az időnként meglepő, szokatlan válaszra késztető pillanatok rendszeresen beférkőznek a konyhákba, irodákba. Séta közben találtam egy faágat. Már sötét volt, sárga levelei visszatükrözték az utcalámpa fényét. Itthon vázába tettem s úgy rendeztem el, hogy másnap őt érje először a reggeli fény. 
A szépségnek nem tudom, van-e haszna. Mégis szükségem van rá. 
Néha teljesen érdemtelenül és váratlanul - mint a kegyelem - csak úgy meglep. 
Máskor én lepem meg őt. 
Nem számít rám, nem vár rám, de én mégis itt vagyok, és előkészítem az útját.

4 comments:

Zöld Anikó said...

Van-e a szépségnek haszna... olyan iskolában tanítok, ahol valljuk, hogy a gyerekeket bizonyos életkorukban végig kell kísérje az az érzés, hogy: A VILÁG SZÉP... Ebben élünk, ez tart meg, ebben növekszünk. Előtte volt A VILÁG JÓ érzése, utána lesz A VILÁG IGAZ... Hát, ha ennek a három dolognak (jóság, szépség, igazság) nincs "haszna", akkor minek van???

aliz said...

én is igy vagyok - folyton vadászva rá...

Éva said...

Azt a szépséget, amit te kapsz az életedben, átadod nekünk a blogodban a szavaiddal, a képekkel, és mi ennek csak örülni tudunk.Köszönjük.
Milyen egyszerű dolgoknak is tudsz örülni, szépnek látni, legyen az akár egy sárga falevéllel teli ág, és valóban szép is. Egyáltalán nem hasznontalan, készítsd továbbra is elő az útját, mely hozzád, és így hozzánk is vezet.

Anonymous said...

Filozófia órán tanultuk anno: "Szép az, mi érdek nélkül gyönyörködtet." Én is így hiszem. Üdvözlettel:
Nem anonymus: Asztalos Éva