Sunday, June 2, 2013

"Elfogyatkozott

és meghala; de három nap múlva ismét föl fog támadni. A mélység kútjába zuhant alá Attar-Tammúz mint esti csillag; de bizonyos volt, hogy mint hajnali csillag megint kikel majd belőle. Ezt nevezik reménynek, ami igazán édes ajándék. És mégis van benne valami tilalmas, mert megrövidíti a szent pillanat méltóságát, és elébe vág a körforgás ünnepi óráinak, amelyek még nincsenek itt. Minden órának megvan a maga tisztessége, és nem él jól az, aki sohasem tud kétségbeesni. Józsefnek ez volt a nézete. Reménye mintegy legbizonyosabb tudás volt; de ő a pillanat gyermeke volt, és sírt."
(Thomas Mann, József és testvérei)

S még egy, már sokszor idéztem:  "Inexcusable to travel - or even live - without taking notes."(Kafka:Travel diaries)

Kicsit sűrű volt az élet, majd kicsit elutaztam, és sokkal kevesebbet jegyzeteltem, mint szerettem volna, így az összes jó gondolatom jött és ment, a kis fekete füzetben mindössze egyetlen Thomas Mann idézet tanúskodik a 2000  m magasságban eltöltött napok olvasmányáról, valamint néhány fénykép az időközben szétesőben lévő gépem memóriakártyáján, továbbá az egyetlen jó farmernadrágom térdén még mindig ott ékeskedő fűfolt, mikor letérdeltem megcsodálni a kis fehér krókuszokat a csodálatosan lágy reggeli fényben. A lábnyomokat már rég betemette a friss hó, minden bizonnyal.

A Biblia pedig, és Thomas Mann mindent tud, amit az emberi lélekről itt tudni lehet. Elképesztő.

3 comments:

Éva said...

És mi általad átadhatjuk magunkat a lágy fényben fehérlő krókuszoknak, tudunk a nadrágodon lévő zöld foltról, látjuk a havat, a minden bizonnyal nagyon hideg vizet, és tanulmányozhatjuk a szép terítés részleteit.
Ami még fontosabb( de nem sokkal, mert minden részlet fontos), olvashatunk a pillanat gyermekéről, és az édes ajándékként élő reményről.
Ha nem is készítettél jegyzeteket, talán előjönnek később az élmények, és átadsz belőlük nekünk is valamennyit, amit én már előre is köszönök.

L. M. Zsuzsi said...

hiányoztál!
bő hónap múlva én is az Alpokban leszek...
a krókuszos kép pedig legalább annyira szép, mint az idézet!

csillag said...

visszakívántátok a telet? :) szép