Friday, September 11, 2009

Kaptam

kölcsön egy könyvet a gyógynövényekről, ezt szoktam nézegetni néha. Nem is teljesen haszontalanul, hiszen ma este sötétedés előtt kivittem a gyerekeket egy kis sétára a dombokra, na és ott máris felismertem, hogy ez a szerény fehér növényke nem más, mint a cickafark. Vagy Achillea millefolium. Többet mondok: a wikipédia közönséges cickafarknak nevezi, de én ezzel nem értek egyet, mert miért lenne közönséges, én sem szeretném ha azt írná rólam a wikipédia, hogy én egy közönséges márta vagyok.
Mellesleg nem csak szép ez a kis cickafark, de nagyon hasznos is. Egyetlenegy kis levélkéje képes egy egész talicska komposzt bomlását felgyorsítani. Más növények mellé ültetve, távol tartja tőlük a betegségeket. A szárított levelekből főzött tea pedig mindenféle emésztési problémákra jó. De van neki állítólag fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatása is.
Én odavagyok érte. :)

5 comments:

Kriszta said...

És saját tapasztalatból mondom, hogy "női" bajokra is rendkívül hasznos növény :) Szerintem sem közönséges egy cseppet sem!

iri said...

Ugy van

Rena said...

Licis koromban én is sokat foglalkoztam a gyógynövényekkel, még a latin nevüket is tudtam soknak, pl. a cickafarknak is :) de mára már soknak a magyar nevét sem tudom :( Lehet hogy gyakrabban kellene leemeljem én is azt a könyvet a polcról, vagy többször kellene erdő-mezőn sétálgassak.

Mike Adina said...

ez olyan aranyos kis védelmező szöveg volt a cickafark javára...
én eddig csak arról tudtam, h a női bajokra jó, meg azt mondták, h a gyökerét hasznosítják.
mostmár többet tudok:)

L. M. Zsuzsi said...

Igen, én is szoktam használni, nagyon jól enyhíti a menstruációs fájdalmakat