Tuesday, September 15, 2009

Szerintem

egyetértünk abban, hogy kissé hűbelemárta lépés volt a futásra való jelentkezés. Gyalogolni nagyon tudok, de futni nagyon nem. Szóval, miután mindenféle utólagos kétségbeesésen túl vagyok, s miután azt az -igaz vagy nem igaz- bölcsességet gondoltam ki, hogy biztosan nem véletlenül vagyok olyan, amilyen - jelen esetre relevánsak a kényelmes de azért vakmerő egymásnak teljesen ellentmondó jellemzőim - természetesen megteszem, amit csak tudok. Egy Michael Johnson, egy Emile Zatopek, egy Abebe Bikila :)... nekik igen, nekik semmit sem jelentene ezt a távot lefutni. De ha nekem sikerülne, az már azért jelentene valamit. Nem sokat, de valamit.

Kezdtem azzal, hogy megnéztem és megkönnyeztem ezt a kis filmrészletet. Fontos a lelkesültség, mert például én lelkesedés nélkül semmit sem tudok jól csinálni. S józanul nézve tényleg nincs értelme összevissza futkosni, de mégis van egy olyan meggyőződésem, hogy mindennek van értelme, csak nem mindig jövünk rá, hogy mi is az. De azért általában rájövünk vagy kigondolunk valamit.



S persze minden nap megyek futni. Nem sokat, mert nem bírom. És fáj minden egyes porcikám, ugyanis lázuk van a nemlétező izmaimnak. Igaz, itt tegnap dél óta esik az eső, de ma reggel arra gondoltam: ha esik, hát esik. Baseball sapkát húztam a fejemre, betettem egy kis zenét, kiautóztam a tavakig, és futottam. Jobban mondva: kicsit futottam, kicsit gyalogoltam, aztán mind így. Igyekszem. Mint pipiske is tette, mikor próbálta kihúzni azt a nagy-nagy fűszálat...

16 comments:

erika.vari@gmail.com said...

Kedves Márta!
Nagyon szeretem a blogodat, csodálatos világ. Én csak biztatlak a futásra, és biztosan sikerülni fog.
Egy kis videó, nem a kedvedet akarja elvenni: http://www.youtube.com/watch?v=m-hCuYjvw2I csak mosolyogtatni szeretne.

Monika said...

Kedvenc filmem!!!!!
teljesen jó,ha így futsz,nem kell halálra erőltetned magad,annak semmi értelme.Utána ,futás után jól érzed magad?mert az a lényeg.
Én pl.rájöttem,hogy nekem se a futás,se a torna nem jó,hanem a túrázás.Az jót tesz testemnek,lelkemnek.

mobi said...

Én is elkezdtem futni, hetente 3x kb.30 perc, de csak az 5 km-t céloztam meg :) Ez volt a legszimpatikusabb edzésterv:
http://www.oesterreichischerdmfrauenlauf.at/_uploads/_elements/176_file1.pdf

Szurkolok neked, kitartás. 20 km gyaloglás meg se kottyan, ám 500 m futás eleinte komoly gondot okozott :)

L. M. Zsuzsi said...

Szurkolok neked innen! Jó? Szerintem sokat segít :-D
Nekem a tánc (magyar népi, de bármi)a tökéletes testmozgás, eszméletvesztésig táncolni. Bírnám ezt a sport gyanánt is, csak ez a vonat elment már, 18 éve...

kiddos said...

csigaver :) avagy kitartas :)
nem akartam irni az elobbi maratonos bejegyzesnel, hogy biza az a 10 km sokk elsore. de nincs olyan, hogy gyalogfutas? :)
iden valamikor jot nevettunk a Run fatboy, Run! cimu brit komedian ami nem rolad szol :) hanem egy aparol akinek a vegen megjon az esze s kepes vegig futni egy rendes maratont a fiaert, az elso szerelmeert. de rajtad most nem nevetek, csak mar elore lattam s vartam a jopofa kis bejegyzeseidet a felkeszules mellekhatasairol. sok erot a kocogashoz. es szerintem siman lefutod majd jovore az 5ost. csak keep walking... ize... jogging... running :)
s igyal/egyel konnyu kaloriabombakat a futkarozasok utan, hogy az izmok azokat egessek fel, s nem a te "lelkedet" ;)

márta said...

Bonca, akkorát nevettem ezen a videón! Köszi.:)

Mammka, futás után nagyon jó, míg eszembe nem jut, hogy minden részem sajog. :)

Mobi, jó ez az edzésterv, köszönöm:)... neked már nagyon jól megy, ha 30 percet egyfolytában tudsz futni. Nem volt 5 km-es táv. Én túráztam már kb 40 km-t is egyszerre, de hát ja, a futás az más tészta...

Feketeribizli, köszi, jó lesz majd erre gondolni.:) Sajnos én nem tudok táncolni. Az elment vonatok, hajjj...nem baj, mindig jön egy másik.

márta said...

Bálint. :) Ezt neked találtam ki. Egy ilyen kis képzeletbeli regényrészlet:

- Uram, ön azt hiszi, ismer engem, de téved! - mondta büszkén Lady M., miközben görcsbe rándult gyomorral gondolt arra: a férfinak igaza van, s lelki szemei előre látták már a csúfos kudarcot, mit meggondolatlan lépésével önmagának idézett elő. De mivel egy magafajta nemes hölgy a végsőkig ragaszkodik tévedhetetlensége illúziójának fenntartásához, hát biztos kézzel nyúlt a csengőhöz és így szólt a besiető szobalányhoz:
- Clothilde, szervírozza fel kérem nekünk a szalonba a teát...

Babi néni said...

Már hogyne lenne értelme a futkosásnak.

Először is a futással és mindenféle leterhelő testmozgatással (ide nem értjük bele a klaviatúra verését és az egérrel kattintgatást, de még a söröskrigli emelgetését sem) a szervezetben endorfinok szabadulnak fel, éppen úgy, mint a csokievés után. De a csokievés hizlal, tehát a futás sokkal jobb. ;o)

Másodsorban az ilyen társas rendezvények és a tömegsport ezen formája nagyon hasznos mind az új barátságok köttetése, mind a lelki értelemben vett kielégültség szempontjából, amit az elvégzett munka, az elért teljesítményünk okoz. Nem beszélve, hogy milyen büszke leszel magadra, mert egészen biztosan végig tudod csinálni! :o)

Babi néni said...

Ja! Ki ne hagyd a nyújtást, ha nem akarsz lesérülni!

Anonymous said...

a bejegyzesed soran nekem is legeloszor az enbdorfinok villantak be. Jo h irtad Altair!

Szerintem is sikerulni fog! En is szurkolod innen neked! Tudsz te produkalni, nagyon ambicios vagy!( a blogod bizonyitja)
bejbej

Anonymous said...

szia márta, lassab tempóban kell kezdeni (én már csak tudom, mert többször kezdtem neki). itt van egy jó írás + edzésterv:

http://hamburger.blog.hu/2008/07/04/fussunk_fussunk_hadd_lobogjon

egébként pont a te írásod alapján szántam el magam legújabban a futásra;-)

márta said...

Akkor már megérte ez az egész, ha mellesleg ilyen fontos elszánások születnek...:)
Tudom, hogy lassabb tempóban, a nyújtást is csinálom...így utólag egy csomó mindennek utánaolvastam.
Hátha egyszer megérem azt is, hogy először gondolkozzak és csak aztán beszéljek, illetve csináljak valamit...

Anonymous said...

Nekem legjobban a Kiddosnak irt valasozd tetszik :)) Annyira jooo!! Titokban irsz regenyeket? Vmi titkos blogon? zerge

Amugy hajra Marta, en is futok mostansag, es en nem erzem az endorfint, meg a boldogsagot, m halok meg a futastol, es mindenem faj, stb... de eljen a futas es a testedzes :)

márta said...

Nem, nem írok titokban regényeket. :)

De jó, hogy te is "kínozod" magad, azt mondják, úgy egy hónap után már nagyon jó lesz ám nekünk! Azt én már annyira várom! :)

Anonymous said...

Egy honap??? Az remsegesen hosszu ido :)) En is varom azt a pillanatot :)

El sem tudom kepzelni milyen lehet azert futni, m szeretem es mert annyira jo :D

z

kiddos said...

oh... Lady M.!
azok az 5orai teak... hmm :) amikor csak neztuk a korulottunk futkarozo marton maratonistakat... s csak ugy szurkoltunk nekik egy-egy szurtyintes kozott es persze nemes objektivitassal megjegyeztuk az erosseg es gyengeseg merlegkepessegeit.
reszemrol az orom, hogy elvezhetem a tarsasagat.
oh... Lady M.! :)

zerge: orulok, hogy sikerult kihoznom Lady M-bol a Jane-t ;)