Monday, June 11, 2012

Innsbruck

Hogy mi marad meg végül felejthetetlen emlékként egy-egy utazásból - most éppen ebből, melynek első teljes napját, Pünkösd vasárnapját, Innsbruckban töltöttük, ahol kerestünk egy templomot, hogy részt vehessünk az ünnepi istentiszteleten, ahol bejártuk a város majd' összes múzeumát s ahol azért kértem meg egy zenegép-kiállítás tárlatvezetőjét, hadd hallgathassam meg a Too much heaven-t, mert így szerettem volna búcsút venni a Bee Gees-től - nem tudom.
A gondolatok, kíváncsiságok, történetek, életérzések - mi más lehetne bármilyen utazás értelme? - a két magammal vitt könyv (Tolsztoj Háború és békéje, Hesse Üveggyöngyjátéka), a látni, átélni és éreznivalók kapcsán születtek meg bennem. Feledékenységemnek hála, amit nem firkáltam be azon nyomban a fekete kisfüzetbe, mind tovaszállt, remélem nem a semmibe.
A füzetbe leginkább virágokat, faleveleket préseltem mondatok helyett. Hálás vagyok, mikor megállítják az autót a kedvemért, s én visszaszaladhatok egy-egy érdekes kis növénykéért. Ez mindenképpen megmarad: a forróság, az útmenti por, a felém tanúsított jóindulat. Néhány nappal később, Horvátország déli, az északinál jóval kopárabb vidékén sárga virágok nyíltak mindenütt az út szélén. Minden virágnyíláskor visszavágyódik majd oda - így tartja a legenda - ha a megfáradt, térképnézegetésben kissé összezavarodott vándorlány ezek édes, finom illatát belélegzi. De ez egy másik, feljegyzésre talán nem is érdemes aprócska történet.

5 comments:

VRJúlia said...

Köszönöm , Márta!
Szép minden, a lányok meg...az enyémek is ilyen aranyosak lesznek nagyon?
Várom az izgalmas beszámolót:)
Üdv, Júlia.

majusvan said...

Orulok a szep utazasotoknak, es az uj bejegyzeseknek szintugy:)

Éva said...

Szeretem a stílusod, jó olvasni a hangulatok átadását. Ezzel tudok én is azonosulni, jobban, mint a száraz, úgynevezett útibeszámolós tényekkel. A sárga virágokra, forróságra, útmenti porra én is emlékeznék később, mint ahogy tegnap egy kastély parkjában is a kakukkfüvet láttam meg a szépen nyírt bokrok között, és hosszan azt szagolgattam egy padra leülve.

Hajnalka Nagy said...

Úti beszámolókra -Márta stílusban- mindig várunk és vevők vagyunk!! :)

márta said...

Júlia, a te lányaid már most is végtelenül aranyosak, természetesen...:)