Friday, December 21, 2012

21.


Emlékszel Kriszti?
Mikor még fiatal lányok voltunk és sülve-főve együtt, aztán meg hosszú évekig mindenki szépen a maga útján - szóval régen, mikor előfordult ugyan, hogy véletlenül épp nem volt nagyon rendes a szobánk, hahaha!, s pont akkor toppant be valaki, - szóval akkor megfogadtuk, hogy sose fogunk mentegetőzni senki előtt. Semmiért.
Én nem tudtam ezt betartani, mert hol a rendetlen lakást mentegettem, hol a félresikerült ebédet, hol azt, hogy belőlem csak egy háziasszony lett. Szerettem volna, ha szebbnek-jobbnak-ügyesebbnek látnak, mint amit fel tudok mutatni. Pedig - pedig. Az is épp elég jó, ami van és ami még lehet. Különben nem jutott volna eszetekbe, hogy pont velünk szeretnétek tölteni a karácsonyt...

Ma köszönöm: a hópelyheket, a meleg sálat, a forró teát, s hogy csak picit vagyok beteg. Köszönöm a karácsonyi zserbó receptjét, s hogy egy kismadár nézi a fenyőfa alól a hóesést. S ami ma a szívemhez szólt és felemelt: köszönöm Zákeus örömét.

Ezután Jerikóba ért, és áthaladt rajta. Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén, nem láthatta a sokaságtól. Ezért előre futott és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt, mert arra kellett elmennie. Amikor Jézus odaért, felnézett, és így szólt hozzá:" Zákeus, szállj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Ekkor sietve leszállt, és örömmel befogadta. Akik ezt látták, mindnyájan zúgolódtak, és így szóltak: "Bűnös embernél szállt meg.” Zákeus pedig előállt, és ezt mondta az Úrnak:"Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit kizsaroltam, a négyszeresét adom vissza neki." Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet." (Lukács 19: 1- 10)

10 comments:

Piroska said...

Istenem, Márta, olyan szép a mai is, mint minden egyes decemberi bejegyzésed...egy kicsit én is magamra ismerek a maiben...

Szégyen, nem szégyen, én még nem hallottam Zákeusról....de nagyon szép a története.

Köszönöm.

Piroska

Hajnalka Nagy said...

Egyik kedvenc történetem! köszönöm!

iri said...

Bizonyara akad mindig valaki "zugolodik" mint Zakeus eseteben, de legjobb ha gyarlosagunk Istenhez visszuk, s nem emberek ele.Mert csakis Nala talalunk megertesre.(ezt magamnak irtam)

Monika said...

Hol a harmadik Kisasszony?????Hiányzik....

Evelin said...

Ez a blog egyszerűen GYÖNYÖRŰ! Isten kísérjen utadon! :) :*

Zsuzsa said...

Szeretem az adventi bejegyzéseidet (is). Áldott 4. adventi vasárnapot nektek!

Éva said...

Semmiért nem mentegetőzni! Én pl. idejárok észrevenni azt, hogy mi mindenben lehet még fejlődnöm.
Van egy mondás, ami a fejemben van, némileg kapcsolódik ehhez az íráshoz is: Bocsánatkérést sem szabad elrontani mentegetőzéssel.

márta said...

:)

Mammka: ő akkor épp máshol volt. Nekem is hiányzott.

aliz said...

én meg köszönöm a könnyekig megható, szívbél soraidat...:)

és mi az, hogy "csak..."?!...

lucia32 said...

Drága Márta, nem szabad azért mentegetőznöd, hogy belőled CSAK egy háziasszony lett. Mi itt irigykedünk rád, szívesen lennénk hozzád hasonló háziasszonyok ha tehetnénk, csak az életünk másként alakult. Neked ez a munkád, jelenleg legalábbis, és mi lehet ennél szebb, mint hogy gondot viselsz a családodra. A lánykáid igazi, IGAZI szerető családban nőnek nagyra, és lesznek éppoly drága asszonyok majd, mint amilyen Te magad is vagy. Büszke lehetsz magadra, és mi, akik itt járunk-kelünk, mi mind büszkék vagyunk rád. Boldog karácsonyt!