Sunday, December 2, 2012

2.


Szeretem a szótáraimat.
Magyarul így olvasom: "Az Ige testté lett, közöttünk lakott..." (János evangéliuma 1:14)
Németül pedig így: "Er, das Wort, wurde ein Mensch...." Ő, a Szó, emberré lett.
Bármit olvasok, bármit írok, ezt a kezdetben levő Szót keresem, a többi csak próbálkozás.
Egy-egy új fordítása ugyanannak a szónak lámpást gyújt. Fénye világít, mint a négy üvegbe állított fehér gyertya közül az elsőé, amit meggyújtunk. Szép.

"Tudjuk, hogy az Ige szülte a világot, s a világ megkapta a Beszéd kegyelmét...
Ha úgy nézzük a Beszédet, a több száz anyanyelvben megnyilatkozó világosságot, az esendő nyelvi esetlegességekbe csomagolt segítséget - szótárainkat oly szeretettel fogjuk lapozni ezáltal, mint a vándorútra kelt isteni szeretet kézikönyvét."
(Pilinszky János, Új ember, 1971. október 10.)

5 comments:

Éva said...

Mindig szerettem az egyszerűségedet, a négy üvegbe állított gyertyát, mely éppen ezt a tulajdonságodat mutatja. Az én adventi " koszorúm" is idén 4 pici üvegbe állított teamécses, mellette egy szál fenyőág és két toboz, amit még nyáron szedtem.
Mennyi minden rakódott a kezdetben lévő Szóra is, és mennyire vágyom mindig vissza abba a tiszta egyértelműségbe mindenben.

Hajnalka Nagy said...

mennyire szép!
köszönöm a mait is! s olyan érdekesnek találom, h. minimalista, egyszerűbb adventi "koszorú" nem csak nálam van, hanem másnál is s ez vmit jelez, üzen talán, h nem kell mindig a nagyon szép, a nagyon sok munka vele, a csili-vili, elég igenis 4 egyszerű fehér gyertya egy fehér hosszúkás tálcára téve s közéjük szórva csipkebogyó, mini baby toboz és pár nagyobb, amit még a gyerekekkel az őszi erdőben ill.játszótéren szedtünk össze s konyhában őríztem egy tálkán, h jó lesz majd díszíteni hát most csak gyertyák közé szórtam pár mogyoró s dió társaságában és szépséges, konkrétan szinte semmi erőfeszítéssel nem járt s felszabadító érzés, h egyszerűen is lehet szép és élvezetes látványt "kreálni".
Szép első advent vasárnapot!

Piroska said...

Köszönöm, Márta a 2.-at is...szép volt olvasni syavaidat...
Most készülünk szentmisére(ifi-misére)...Ott is meggyújtjzk az első gyertyát a koszorún...

Az én koszorúm is, idén egyszerűen lett elkészítve...egy nagy kerek fenyőkoszorú, rajta vörös gyertyák, ás pár vörös/piros-kockás szalag...

Szép vasárnapot!

Ciripbogár said...

Köszönöm!

iri said...

Koszonom, jo volt megnyitni ezt a naptarat!