Monday, December 17, 2012

17.


A listák, a firkák, az idézetek, a levelek, a receptek melyeket ide-oda feljegyzek, összegyűrök, elküldök, elveszítek, megtalálok - ez vagyok én. Elárulják, hogy rendetlen vagyok, s hogy verset is fogyasztok reggelire, hozzá esetleg friss perecet, teával. Elárulják, hogy szoktam anatómiai atlaszból magamnak fogalmakat kiírni. Az évek során több füzetnyi német, soha vissza nem olvasott szót írtam le, a füzeteket aztán  mindig kidobom. Csak így tudtam megszeretni ezt az elképesztő, lehetetlen, drága nyelvet.
Ez a szabály: amit egyszer leírtam, nem olvasom vissza. Ami elmúlt, elmúlt - ami holnap lesz, azt majd holnap - ami most van, azt akkor most.
Csak a dédelgetett tervek, a barátságok, a szeretet volt tegnap is, van ma is, lesz holnap is.
A szeretet soha nem múlik el. Sohasohasoha. Legfeljebb nem beszélek róla.

11 comments:

Éva said...

A receptben a 250 g méz alatti sort nem tudom csak elolvasni, kérem szépen külön ide nekem külön kiírni. :-)))
Köszönöm!

márta said...

Tudom, hogy mindenki úgy hiszi, az övé a legjobb, de ez itt tényleg a világ legfinomabb mézeskalácsának a receptje:

Hozzávalók: 250 gr méz, 100 gr margarin, 100 gr cukor, 500 gr simaliszt, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja, 1 egész tojás, 2 tojássárgája.

Díszítéshez: dió, mandula, kandírozott gyümölcs, mazsola stb. Ha habbal akarod díszíteni, akkor várjál legalább egy napot, míg jól kihűlnek a kis sütik. (Díszítőmáz receptje: 1 tojásfehérje, kb. 25 dkg porcukor, 2 kiskanál citromlé - mindez jól felverve.)

A mézet, a vajat és a cukrot állandóan kevergetve langyosra melegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromhéjjal, hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást és a tojássárgákat, jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 4-5 órán át pihentetjük. (Nem baj, ha nagyon lágy a tészta, az olyan kell legyen, mikor majd kinyújtod, akkor tegyél pici lisztet hozzá, hogy ne ragadjon.)

Előmelegítjük a sütőt. Kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és a forró sütőben 4-5 perc alatt megsütjük. Én csak picit hagyom hűlni, aztán még szinte langyosan berakom jól záródó műanyag vagy fémdobozba (akkor nem keményszik meg, és nem kell egy hónapot várni, míg végre puha lesz.)

Éva said...

Köszönöm, köszönjük.
Kinagyítva el tudtam olvasni a képről is a receptet , de így sokkal jobb, ki is nyomtatom magamnak.

( Tehát margarin volt az a szó!)

Éva said...

Én csak arra a szóra kérdeztem rá, mert nem mertem egész recepttel terhelni Mártát, de volt olyan jó, hogy leírta az egészet.:-) Úgy örülök.
Igenis Márta nagyon jó!:-)

márta said...

Én idén csak egyszerűen sütöm, bármiféle dísz nélkül, de volt olyan év, amikor díszítettem, és igen, annyi porcukor kell. Sőt, én nem is ezt, ha nem Polcz Alaine díszítőmázának a receptjét használtam inkább, ahol 30 dkg porcukor kell 1 tojásfehérjéhez, és ő még 2 kiskanál citromlét is tesz hozzá. Ha mázzal akartok díszíteni, azt csak miután hagytátok napokig állni a mézeskalácsokat, mert kissé összehúzódnak...

Lea Mónika said...

eltérve a mézeskalács recept tárgyalásától:D,
pár hétig nem volt időm blogolni, azaz pontosabban blogokat olvasni:)), de tudtam:D, h nálad megint lesz adventi naptárírás, most újra van időm és az egészet elolvastaaaaam:) olyan jólesett:)
még az adventi szívcsendesítésben is segítesz, olyan jó:) szerintem te egy életművész vagy, komolyan;;)

Lea Mónika said...

ja és a képről megkívántam a citromot. megyek és eszek egyet!;;):D

kovtama said...

Én is szeretlek:) Még akkor is, ha mostanában kevesebb időm van írni, és időnként ritkábban jut időm bekukkantani. De jó érzés tudni, hogy bármikor nézek be, mindig találok valamit itt nálad. :)

niqoe said...

Kedves Márta,

tegnap nagy örömet okoztál,csodaszép a képeslap!
Köszönet érte,és mindenért ami innen is árad!
Eniko

iri said...

Megint olyan elethu itt nalad, s jolesik , hogy te ki tudod fejezni azt ami bennunk talan csak sejlik!

Klári B. said...

en is mar par eve ezzel a toled kapott recepttel keszitem a mezeskalacsot. A tavaly a jatszohazban mezeskalacsdiszites volt, es jo sokat keszitettem. Amugy eppen a tegnap delutan sutottem meg a mezespogikat. :) Koszi megegyszer a receptet. :)