Friday, December 7, 2012

7.


" Sajnálom, hogy nem mondhatok semmi vigasztalóbbat, mert a cselekvő szeretet az ábrándozó szeretethez viszonyítva szigorú és ijesztő dolog. Az ábrándozó szeretet mielőbbi, gyorsan végrehajtható hőstettre és arra áhítozik, hogy azt mindenki lássa...A cselekvő szeretet pedig - kitartó munka, sőt némelyek számára valósággal tudomány. De megjósolhatom: abban a pillanatban, amikor rémülten azt tapasztalja, hogy minden erőfeszítése ellenére sem jutott közelebb a célhoz, sőt mintegy eltávolodott tőle - abban a pillanatban, megjósolhatom, egyszeriben eléri a célt, és világosan meglátja maga előtt az Úr csodatévő erejét, az Istenét, aki mindig is szerette, és titokban mindig vezérelte önt." ( Zoszima sztarec - Dosztojevszkij :A Karamazov testvérek,ford. Makai Imre)

Én vagyok az, aki nem jó.
Az apró tény legalábbis, hogy eddig csun egyetlen cédulával gazdagítottam az adventi befőttesüveg tartalmát, erre enged következtetni.
A gyerekeknél ez más. Örömmel veszem észre, hogy - bár előfordul, az egymás felé irányuló testvéri viselkedésük porig sújt és megaláz  - igyekeznek kedvese(bbe)k lenni. Olyat játszani például, amihez csak a másiknak van kedve. Nagy dolgok ezek, észre szoktam venni.
Én pedig azt kérdeztem magamtól: itt vagyok én s mindenem, amim van, az egészen hétköznapi lehetőségeim, mit adhatnék, ami kicsivel több, mint szép szó s ábrándozó szeretet...Végül a jó öreg szürke autómat, ami nélkül itt létezni sem tudnék, szántam oda, s ez nekem nem nehéz, mert autót vezetni nem nehéz. Felelősséget vállalni nehéz, meg kérdezni. Zuhogó hóban nagy csomagot cipelő ismeretlen hölgyet például, hogy hazavihetem-e. Vagy szülés előtt álló ismerőst, ha majd itt az idő s nálam ügyesebb nem akad, bevihetem-e a kórházba...Ilyenek.
(Dosztojevszkij pedig csodálatos, egyszerűen az.)  

7 comments:

Hajnalka Nagy said...

Szerettem ezt a mait! Köszi!
a fotót is szeretem! :) tegnap pucoltam meg a hálók és konyha ablakait s került elő 1-2 dekoráció az ablakokhoz... jaj, még nappali ablaka hátra van! :)
ölel,
Hajni

Photograpy and restauration said...

Dosztojevszkij milyen pontosan fogalmaz, és milyen igaz, mekkora a különbség!

Először Mike Oldfield Amarok c. albumán olvastam ezt: Ha görcsösen közelítesz egy cél felé, csak távolodik mint a délibáb, ha aztán hátat fordítasz neki, hirtelen előtted terem. Számomra ez mindig hétköznapi csoda marad, nehezen érthető, csak érezhető legfeljebb, a kegyelem és részemről a szántszándék titokzatos elegye.

Gyönyörű az ablakdíszetek, a havas kinti világ, és Ti is azok vagytok benne.

Éva said...

Ha valaki alapból jó, nehezen lehet észrevenni, ha tudatosan is jó.Azért nem telik a céduláiddal az üveg, mert egyfolytában írhatnád őket.Már észre sem veszed, hogy jót tettél.

csillag said...

Azt a cédulát is beteheted az üvegbe, amelyiken az áll, hogy az adventi időszakban naponta örömet próbálsz szerezni (nagyon sikeresen, mondhatom) - olvasóidnak. Köszönjük!

...meghatóan írsz...

Anonymous said...

Ez olyan szép...

'Zsike

egy olvasó said...

Visszakerestem,jól emlékszem-e, hogy szereted József Attila verseit, mert mikor elolvastam Levendel Júlia írását a Liget Műhely blogban, rögtön az jutott eszembe, ezt meg kell osztanom veled.

márta said...

Köszönöm!