Thursday, January 25, 2024

Kávénapló.


 2023 január elsején, a falu egyetlen kávézójában, a kedvenc asztalomnál ülve egy csésze kávé és Gregor Hens Die Stadt und der Erdkreis című könyve társaságában, eldöntöttem, az új évben valóra váltom egy régóta dédelgetett tervemet: egy éven át minden nap elkészíteni egy fotót az aznapi csésze kávéról és közzétenni az Instagramon. Ahogy e sorok írása közben visszanézem az első fotókat, látom, a dátumot leszámítva minden stimmel az eddig leírtakban: 2022 utolsó napján tértem be a szilveszteri bevásárlás után a kávézóba és akkor született meg a döntés is. "Most vagy soha" - gondoltam, ami tulajdonképpen azt jelentette, ha most sem kezdem el, várnom kell megint egy egész évet. Néha egyszerűen csak meg kell ragadni a pillanatot, el kell indulni, ha már olyan régóta foglalkoztat valami.

Természetesen nem a kávéscsészegyűjteményemet szerettem volna bemutatni, hátha érdekel valakit, hanem a mindennapi életemet, a találkozásokat, az olvasmányaimat, az utazásaimat szerettem volna megörökíteni ezen a szó szerint minden nap elvégzett tevékenységen keresztül. Úgy emlékszem, egyetlen nap alakult úgy, hogy, mivel túl beteg voltam hozzá, nem készítettem magamnak kávét.

Ez a kis esszé erről a projektről szól. Eredetileg egy zine formájában szerettem volna írni róla, de ma végleg eldöntöttem, hogy munka, olvasás, kötés, utazás, blog és még annyi minden mellett, amit komolyan veszek és érdekel, nem tudok ezzel foglalkozni, inkább egyszerűsíteni szeretném az életemet.

Boldoggá tesz, hogy végigvittem a projektet, hogy kitartottam a legnehezebb napokon is. Hogy nem adtam fel akkor sem, amikor, többször is, teljesen elment tőle a kedvem. Mert úgy érzem, ez fontos része a jellememnek, legalábbis szeretném, ha így lenne: ha lehetséges és értelmes a cél, be is fejezem azt, amit elkezdek.

Az év eltelt, lassan már 2024 januárja is a vége felé tart és én leülök összeírni a gondolataimat.

Visszagondolva először is nem kávéscsészék, hanem emberek jutnak eszembe. A felszolgálók a helyi pékségben, a környékbeli kisvárosok kávézóiban, amelyeket már csak a projekt kedvéért is sorban felkerestem. Így tudtam meg, hogy a munkahelyem melletti, Stadtcafé nevű helyen egy magyar lány szolgálja fel a kávét, akinek egy kutyája is van. A könyvklubbal havonta találkozunk egy jól bevált törzshelyen, ahol a kedves felszolgáló egyszer pezsgővel lepett meg minket és minden alkalommal megkérdezi, hol tartunk a könyvvel. S látom a barátaimat, a családtagokat, a lányaimat, munkatársakat, elég csak rátekintenem egy fotóra, hogy visszaemlékezzek az ízekre, szavakra, illatokra.

Persze, nincs teljesen igazam Nagyon is fontosak a kávéscsészék is. Virágmintás finom porceláncsészék délután, jól megmarkolható, Gilmore Girls nagyságú bögrék reggelenként, álmosan, egyszer használatos, papírból készült kávéspoharak utcán vagy állomáson útközbenre - mindegyiknek megvan a helye, története. Az itthoni csészegyűjteményemben nem mindig ugyanaz a kedvencem. De mindegyik felidéz egy embert, egy megismételhetetlen történetet, egy utánozhatatlan érzést. Mindegyikről tudom, kitől kaptam, hol vettem - legutóbb fillérekért két gyönyörű, alátétes csészét egy jótékonysági boltban, ahol eldöntöttem, ezek lesznek a jövőbeli kávézóm első csészéi, hiszen akárcsak az emberek s a reménybeli vendégeim, csészéből sem lesz majd kettő egyforma. A világ tele van szép nőkkel, akik mind arról álmodnak, hogy egyszer majd egy szép kávézót vezethetnek - írja Frank Berzbach a "Die Form der Schönheit" című könyvében, s azt hiszem, tulajdonképpen igaza van.

A helyekből, ahol a fotók készültek, egy földrajzi térképet rajzolhatnék. Ezen túl, bárhol is készítettem el vagy rendeltem meg azt a csésze kávét - egyedül, társaságban, kávézóban, benzinkúton, útközben, erdőben, belföldön, külföldön, városban, faluban, hegyek között vagy tengernél - egy másik fajta is kirajzolódik, egy láthatatlan térkép, a lelkemben.

Belföldön főleg a gyermekeimet látogattam meg, s őszintén, ezek az alkalmak voltak a legkedvesebbek. De kávéztam Finnországban is, ahova több, mint húsz éve vágytam, s ahol a végtelen lappföldi utak mentén nagy termoszokból magunk tölthettük ki a kávét a benzinkútként, étteremként és boltként is funkcionáló magányos épületekben. A falakon mindenütt - csodálatos látvány! - kézzel kötött gyapjúzoknikat kínáltak eladásra. Montenegroban a hegyek között elővettem a kis gáztűzfőzőt s a piros kotyogót, amit minden utazásra magammal viszek. És kávéztam Magyarországon az öcsémmel, Erdélyben a szüleimmel, rokonokkal, barátokkal, de Ausztriában, Csehországban, Olaszországban is.

Miért volt fontos a nyilvánosság, a megosztás? Miért voltak fontosak a lájkok? Mert fontosak voltak. Olyan kedves, olyan szép volt mindegyik, mint egy-egy köszönés, egy odaintés, egy"látlak!". Mindegyik egy-egy válasz volt arra, hogy megnyitottam a szívemet, hogy betekintést engedtem a világomba. Sokat jelentett, hogy nem vagyok egyedül, néhány ember tudomásul veszi és érti a gondolataimat. Nem használtam hashtag-et, nem szerettem volna erőmet meghaladó nyilvánosságot és népszerűséget.

Majdnem egy hónapja végetért a projekt. Kezdem megszokni, hogy már nem "kell" közzétennem semmit.

Milyen az élet utána?

Egy biztos: van élet utána. Kávézom és ugyanolyan gonddal tervezem meg a coffee date-eket most is. Sőt, fotók is készülnek alkalomadtán, amit aztán nem teszek közzé sehol. Az élet ugyanolyan tartalmas, kedves, küzdelmes és szép, ha megosztok róla információkat, ha nem. 

Mégis, elmondhatom, ez az év, amikor megpróbáltam minden nap, a legszívszorítóbb napokon is, elfogyasztani nyugodtan egy csésze kávét, elkészíteni egy szép fotót, sokat formált rajtam, sok gondolatot ébresztett, sokféleképpen csiszolta a jellemet, érzékenységet, esztétikai érzéket, s ami számomra még fontos: talán másoknak is örömet szerzett, másokat is inspirált. Ha ez így van, elérte a célját. S ki tudja, egy megfelelően távoli időpontban, egy másik szilveszteri kávé mellett talán úgy döntök majd, nekivágok újra.

12 comments:

Aritha V. said...

I found you somewhere and follow you there as foto-rieth. What a good and beautiful idea, and it's admirable how you've kept it up so nicely. I love your blog, but looking at pictures is also fun, of course. Now I'm going to look for the red kettle. And yes, your wise words and so true: 'Life is just as meaningful, kind, challenging, and beautiful as we share information about it, as if we don't.'

I'll take that with me into the weekend. Thank you! 🌟
Aritha

L. M. Zsuzsi said...

Sokkal kevesebbet kommentelek, mint amennyit olvaslak, de azt hiszem, azt már írtam valahol, hogy én szerettem ezt a kávés sorozatot, és végig úgy éreztem, hogy ez túlmutat önmagán, mintha tényleg egy apró kis momentumot kiválasztana, hogy azon keresztül beszéljen egy jó ideig mindenről, és bármiről, és magáról... és lám, tényleg erről van szó. Nekem hasonló lett volna hogy egy évig minden nap, az adott nap élményeit egy absztrakt színekből-formákból-vonalakból festett naplólapon próbáljam megragadni... csak színekkel. De el sem kezdtem, pláne nem január elsején - csodálom is a te kitartásodat, ahogy a legfontosabb és a legapróbb elhatározásaidban is szorgalmasan kitartasz, ez olyan szép. Mindenesetre szerettem nálad megfigyelni ezt, ahogy minden nap ezen a lencsén, a kávén át ragadod meg a világot.
Gondolkodom, hogy jó lenne legalább párnaponta teákkal csinálni valami hasonlót- nem is a posztolás végett, hanem hogy akkor visszaszoknék a teára, és mellékesen jobban fókuszba helyeződnének a csészék is. Azt írod, hogy "Természetesen nem a kávéscsészegyűjteményemet szerettem volna bemutatni" - de én habként a tortán ennek külön örültem, így szakmailag, szerettem nézni magukat a tárgyakat is, a tárgyak és a pillanatok kölcsönhatását, és ez külön gondolatmenetet indított el, ami megintcsak messzire vezet.
Azt hiszem, bármely apró mozzanatra szentel az ember hosszan figyelmet, bármi is a szemlélődése tárgya, ha abban sokáig kitart, nagy dolgoknak jöhet a nyomára.

márta said...

Nehogy azt hidd, hogy nem kezdtem el egy "párnaponta teákkal csinálni valami hasonló" projektet :) :), de azt tényleg csak magamnak.

Katalin said...

rengeteget tanultam ebből a projektedből magamról...(eleinte megijedtem, és riasztott, hogy milyen sokan kv-scsészés beállított képeket tesznek közé az instán mások is - és túlságosan mesterkéltnek véltem - , és attól is féltem, hogy a tőled megszokott szellemi táplálékomat veszítem el, és idegesítően sokszor jelent meg a kvscsészés (én megtapadásnak éreztem) poszt, amikor csak kinyitottam az instát (ilyen az insta: néha kizárólag egy-egy véletlenül kiválasztott tag posztjait preferálja), + túl sok negatív dolog került az életembe az elmúlt év első felében (betegségek, kisebb nagyobb problémák, tragédiák)...stb. stb. szóval sok depis okom volt, és a magam szokásos figyelemhiányos módján nem értettem a csészék célját és erősen hárítottam...azután, mikor már én válasthattam, mi üsse ki a szemem, kicsit türelmesebb lettem...

és csodállak - tán irigyellek is, nem kicsit -, hogy képes voltál kitatrtani, egy teljes évig koncentrálni, nem kis feladat, munka ez a javából, (erre én képtelen lennék -mint minden szabályra)...és biztosan erősen érzed a hiányát is a rendszeres feladat elmúltával...
viszont soha nem látott ajándék is volt: mert MINDEN NAP láthattunk tőled valami életjelt, ami nagyon jó érzés volt, megvallom az első utam minden reggel hozzád vezet, és ha napokig/hetekig nincs új poszt, az fájdalmas csalódás (nem túlzok), igen, hozzátartozik a Márta-szó a reggeleimhez, megnyugtat, elterel a saját ziláltságomtól...
szóval én még ilyen önző olvasód vagyok

Éva said...

Csodáltam a kitartásod, hogy, mindig, minden körülmények között hoztad a képeket, és volt még hozzájuk írt pár mondatod is. Mindig vártam, hogy jelentkezz, olykor naponta többször is idenéztem, ha reggel nem találtam meg a várt örömömet.Tudtam,hogy mindenképpen kapok valamit tőled, mert megígérted.
Még egyszer köszönöm, hogy részem lehetett a projektedben.

aliz said...

én ösztönösen, ha nem is mindennap, de rengeteg kávézós képet csinálok. Valahogy a kávé mellé kijár:) szeretem megörökiteni...

Anonymous said...

Nagyon szerettem a tavalyi kávés posztjaidat. Épp ezért szerettem volna én is kipróbálni :) 26 napja csinálom, és bevallom naaaagyon élvezem. Egy kis “én-időnek” érzem.

Anonymous said...

Piroska🤗

bsi said...

Nagyon jó, hogy ezt így leírtad. Én is azok közé tartozom, akik szívesen látták ezeket kávés képeket az instán, és inspirált is, hogy jan. 1-jén elkezdjem a saját "kihívásomat". Néha még versenyt futok magammal, de egyelőre megy...Azért jó, hogy olvashattam a visszatekintésedet a saját projektedre, mert néhány hasonló gondolat már bennem is felvetődött az elmúlt 29 napon.
Most, hogy elolvastam, amit írtál, arra jutottam, hogy elég, ha nekem fontos, szükségét érzem, azért csinálom, a többi már csak "járulékos nyereség", plusz hozadék... Köszönöm a megerősítést és a más szempontból rátekintést is, amit kaptam most Tőled!

'Zsike said...

🤎

Anonymous said...

"Néha egyszerűen csak meg kell ragadni a pillanatot, el kell indulni, ha már olyan régóta foglalkoztat valami" - Már napok óta meg akarom írni, hogy ebben a mondatodban, számomra üzenet volt. Inspirált, bátorságot adott, hogy nekikezdjek egy halogatott dolognak :) Köszönöm. Hédi

Anonymous said...

Szeretnék valami napi rutint, ami ritmust ad, valami aprót, csak magamnak, de ami fix, amihez tartom is magam. Sajnos nem kávézom, teázom minden nap, és még nem találtam ki magamnak semmit -itt gondolkodom- , de azt érzem, nagyon kellene. A soraid olvasva pedig még megerősítették ezt az érzést.
K.