Thursday, December 22, 2011

22.


Hóval borított, zárkózott világunk felszíne olyan, mint Narnia mozdulatlansága, gyönyörű - idebent pedig  az élet, amilyenné azt magunknak és egymásnak tesszük. Egyetlen személy részére rendezett lakás-koncertünk - programfüzettel, teával - karácsonyi ajándék a szomszéd idős hölgynek, de igazából bennünket gazdagít.

Feladó nélküli csomagot találok a küszöbön, mikor sütés közben csöngetnek s én kiszaladok ajtót  nyitni. Nagy, nyomdázott betűkkel ott áll rajta a nevem, benne két, otthonról küldött könyv. Az ismeretlen kedvesség megérint, emlékeket ébreszt, könnyeket csalogat. Nem is az, hogy ki küldhette, hanem hogy miért. Ha viszonzás, mit viszonoz. Elengedett kincseim kerülő utakon, sokszorosan térnek vissza hozzám. Titokban azt szeretném: ne cserében, hanem - mint minden ember ezen a Földön - mert egyszerűen csak létezem, s ez épp elég ok volt arra, hogy valaki karácsonyi ajándékot küldjön nekem. ( Köszönöm szépen. )

7 comments:

Éva said...

Csodát tettetek magatokkal és mással is.
Bárkitől kaptad az ajándékot, biztosan azért is, mert létezel, és olyan vagy, amilyen. Jó vagy, és ezt a jóságot át tudod adni. Megkapják a gyerekeid, akik szintén továbbadják majd, amit te is kaptál.
Mi is kapunk belőle, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

majusvan said...

Olyan butasag, most olvasva belemvillant, hogy jujj, mar csak par nap es vege, lehet, hogy nem lesz majdminden nap ajandekbejegyzes, ahelyett, hogy orulnek most amig meg tart az advent. Koszi.

Hajnalka Nagy said...

Milyen kedvesek vagytok a nénivel! emlékszem -az énektanárnőnk biztatására- mi is gyerekként kis műsorfüzetet csináltunk karácsonyra a szüleinknek és nagyimnak, s persze előadtuk az egészet, éneklés, vers :)
Bennem ez él, ez az élmény legtovább!...

Piroska said...

Nagyon sokan szeretnek Téged, Márta...

Az öreg néninek biztosan ez a legkedvesebb ajándék amit valaha is kapott....

Katalin said...

Nagyon szép...

egyet sajnálok csupán: hogy nem hallhattam a koncerteteket...

iri said...

Milyen csodas a tajkep!

Klári B. said...

:) Jajj de ott lettem volna azon a kis koncerten... Annyira szeretem a nemet enekeket, foleg a karacsonyiakat :)