Friday, December 23, 2011

23.


Két nap határán egyensúlyozom, sikertelenül - ámde még mindig éberen. (Majdnem olyan keveset alszom, mint Albert Schweitzer szokott volt, s milyen kár, hogy a köztünk levő hasonlóság ki is merül ennyiben...)
Mielőtt még holnap - halkan, hogy ne zavarjak,- boldog Karácsonyt kívánnék - ma, mikor a készülődések miatt úgysincs ideje senkinek olvasni: hadd köszönjem meg, hogy olvastátok az írásaimat. Az úgy volt, hogy idénre nem terveztem kalendáriumot, de annyian kértétek, hogy egy adott ponton felkiáltottam: ha még valaki rákérdez, rászánom magam. Igy volt, igaz volt.

Ha visszanézek erre az évre, két név, két ember jut eszembe a sok közül, akiknek mind annyi szépet és jót köszönhetek. Gondolataikat, leveleiket olvasva és állandóan újraolvasva úgy érzem, több lettem. Az ő szavaikkal köszönöm meg az egész éves szíves figyelmet:

"Az élet igenlése az a szellemi cselekedet, amely által az ember abbahagyja azt, hogy csak úgy éljen a világban, tisztelettel kezdi saját életének szentelni magát, hogy ezzel valódi értékére emelje azt." Albert Schweitzer

"Ha a világ helyzetére, a személyes sorsunk feletti teljes sötétségre és jelenlegi fogságomra gondolok, akkor a közöttünk levő kötelék - ha csak nem bizonyul könnyelműségnek, márpedig egész biztosan nem az - csakis Isten kegyelmének és jóságának jelképe lehet, ez pedig hitre késztet. Vakok lennénk, ha ezt nem látnánk. Jeremiásnál ugyanez így hangzik: "Mert fognak még szántóföldet vetni ebben az országban..."(Jer. 32:43) - népének legnagyobb nyomorúsága idején olyan volt ez, mint a jövőbe vetett bizalom jelképe. Ehhez hit kell; adja is meg nekünk Isten naponként; nem arra a hitre gondolok, amely kimenekül a világból, hanem amelyik kitart, és a Földet, minden nyomorúság ellenére, amelyben részesít, szereti és hűséges marad hozzá. A házasságunk "igen"-t jelent Isten földjére, megerősítve ezáltal bátorságunkat arra nézve, hogy alkossunk és valamilyen hatást próbáljunk itt elérni. Attól tartok, azok a keresztények, akik csak fél lábbal mernek ráállni a földre, fél lábbal állnak a mennyben is." Dietrich Bonhoeffer
( Brautbriefe Zelle 92: Dietrich Bonhoeffer - Maria von Wedemeyer 1943 - 1945, saját fordítás)

19 comments:

Katalin said...

én köszönöm meg, hogy fáradtságot nem kímélve, minden nap megtetted amit meg kellett tenned:))köszönöm, hogy lélekerősítő gondolataiddal biztattál kitartásra, szerénységre, és szépségre,
áldott a Te életed...


nekem úgy tűnik - bocsáss meg - mintha angyal lennél, Karácsonyi Angyal

köszönöm

Piroska said...

Én is ezennel megköszönöm Neked az adventi szent idő minden egyes bejegyzését, gazdagabbá, szinesebbé, csodálatosabbá tetted számomra(és megkockáztatom, sokmindenki számára) a kis Jézus születésének a várását...Lélekben, úgy érzem, nagyon sokat erősödtem ebben az adventi időben....Köszönöm...

iri said...

Ma reggel , mikor mwgnyitottam gepem te rad gondoltam, espdig arra , hogy vajon nem-e fennt van mar a 23.Es ugy volt.Mint egy gyermek a meglepetesnek orvendtem,es az idezetek es a kep...arra kesztettek , hogy keresgeljek Dietrich utan s beleolvassak meletrajzaba, majd pedig elmentsem a Tanitvanysag ara-Ligia Talos forditasaban (olvasmany az unnepekre)Koszonom Marta.
Koszonom, hogy szolgalatoddal gazdagitasz.
Meg vagyok gyozodve, hogy meg sok szep gondolatod osztod meg velunk , nemcsak a kalendariumban.

Eszter said...

Én is köszönöm, és holnap is foglak olvasni, és már most kérem a jövő évit is.. :)

kastanie said...

Köszönöm, Márta.
A mai két idézet pedig egyenesen nekem szólt.

Zsuzsa said...

Köszönöm én is az írásaidat! Külön köszönöm Boenhoffer-t, nagyon szeretem a gondolatait! Áldott, Krisztus-fényű ünneplést kívánok neked és családodnak!

Éva said...

Köszönök mindent, mindig sokat adsz mindnyájunknak.
Áldott, szép ünnepet kívánok neked és a családnak.
Szeretettel: Éva

jantu said...

Drága Márta!

Csodálatos vagy ezen a képen, csodálatosak a szavaid, és azt hiszem a legkevésbé sem zavarsz minket, akik olvasunk, mindig várjuk a tiszta, mély gondolataidat. Nekem olyan vagy, mint az ásványvíz, mélyről jövő, kristálytiszta, szomjoltó. Bár más módon vagyok vallásos (inkább úgy mondanám, hívő), de mégis példakép vagy, példa a figyelmed, az egyszerűséged, a finomságod, a szereteted, és szomorú leszek, mikor magányosnak érezlek, és azt kívánom, bárcsak ott ülhetnék veled, és enyhíthetnék ezen. Pedig nem is ismerlek, csak így virtuálisan.
Nagyon boldog karácsonyt kívánok neked és a családodnak is.
Betty

Hajni said...

nem igaz, hogy senkinek nincs ideje olvasni, sőt... időhiány ellenére is...

Hajnalka Nagy said...

Olvasni Téged volt ezen az adventi időben (és máskor is!) a legjobb!!!:)
Köszönöm!

Ölel,
Hajni

Anonymous said...

Kedves Márta!


http://www.youtube.com/watch?v=YtsNtP-cZNk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6yBtEiuWqQ0&feature=related

Én ezt a "dalt" eddig nem ismertem,tegnap előtt anagy fiammal hallgattuk vacsora közben és Te jutottál Róla eszembe....

Köszönet és Áldott Békés Karácsonyt Neked és szeretteidnek!
...ismeretlenülis szeretettel:Erika

Kóczi Csilla said...

Szeretem a Szösszeneteidet. Idén is sokat töltekeztem belőlük. Köszönöm és Boldog Ünnepeket kívánok!

zafiram said...

Kedves Márta! A naptárt én is minden nap izgalommal vártam. Nagy öröm volt olvasni Bonhoeffert, sőt, még kedvet is kaptam, hogy magam keressek utána az írásainak. Az életéről sokat tudok, de a gondolataiba nem ástam bele magam.

Ezúton pedig kívánok neked és családodnak meghitt, áldott, lelkiekben gazdag karácsonyt! Pont olyat, amilyenre most vágysz! Szeretettel!

Klári B. said...

En is koszonom az adventi irasaidat es igy itt is kivanok nektek nagyon boldog, bekes, oromteli, meghitt karacsonyt! Udvozlok mindenkit, Sarat, Annat, Enikot, Tibort es teged is. :) Szep unneplest nektek! :)

Anna said...

Én is köszönöm a közös utat. Bonhoeffert pedig újra kiolvastam karácsonyra készülve. Nagyon megérte. Szép ünnepet.

Kellékek said...
This comment has been removed by the author.
Katbo-Réka said...

Az Isten Áldjon meg ezért a 23 (24) napért (is)!!!!
(és azt, aki a "még valaki rákérdez" volt!
Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!

matkom said...

Köszönöm Márta!
Ismét megszépítetted a várakozás napjait!
Boldog Karácsonyt!
Ölellek:
Márti:)

liv said...

Boldog karácsonyt Nektek!