Friday, December 31, 2021

Az év utolsó napját

gyaloglással töltjük, kettesben, valahol a környező hegyekben. Hármasban. Elfelejtettem beleszámolni a kutyát. Este, némi pezsgővel és csillagszóróval felszerelve, talán beautózunk a városba, körülnézni. De az is lehet, az egész napos túrázástól fáradtan inkább csak a balkonra megyünk ki éjfélkor, köszönteni a szép új évet. 
Az elmúlt két napban teleírtam egy fél füzetet vissza- és előretekintő gondolatokkal. Írtam hosszú listát a szép történésekkel. Megírtam néhány soha el nem küldendő búcsúlevelet. Feljegyeztem millió új, kisebb-nagyobb tervet. Majd kiválasztottam két mondatot, amelyek mentén élni szeretném az életemet - a következő évfordulóig. Talán még soha nem gondoltam bele, mennyire vigasztaló, hogy van a napnak eleje és vége. Az évnek is van eleje és vége.  Behatárolódik a szép, a boldogság, a szomorúság. Mindegyiknek saját ideje van, s egyiket sem tudnánk itt végtelen adagokban elhordozni.
Magam számára azt tartom a következő évben a legfontosabbnak, hogy megőrizzem élőnek, keresőnek, nyitottnak a szívemet - az életfeladatommal, Istennel, az emberekkel kapcsolatban. "Ti, Istent keresők, éledjen szívetek!" (Zsoltárok 69:33) Meg akarok tanulni válaszok nélkül is békességben élni. Az én feladatom a keresés. A kérdezés. Ez teszi igazán élővé, ragyogóvá a szívet. S kicsit talán bele is fáradtam abba, hogy folyton, még a kérdés megfogalmazása, meghallgatása előtt mondjuk-mondjuk a választ.
A másik mondatot az elmúlt advent folyamán kaptam, viszem tovább magammal: "Kelj föl tündökölve, mert jön világosságod..." (Ézsaiás 60:1) A német fordítás ezt úgy fogalmazza, hogy: indulj el, légy világosság. 
Közben elkészült a túrós pogácsa. Becsomagolom, főzök egy termosz teát, majd elindulunk. 
Boldog, békés új évet kívánok. S mindehhez annyi nyugtalanságot is, mely nem engedi, hogy abbahagyjuk a keresést, kérdezést, odafigyelést. Mindig új és új elindulásokat kívánok, új és új megérkezéseket. S olyan szívet, mely az utolsó dobbanásig nem porosodik be, nem adja fel. Nem némul el. Hanem él, tanul, szeret, keres - tündökölve ragyog.

6 comments:

Éva said...

Jó túrázást kívánok az év utolsó napján.
Éld a két kiválasztott mondatod mentén az életeted!
Kívánok szép új évet. Legyenek új elindulásaid és megérkezéseid, ahogy eddig is tetted, és ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted, tudj rajta segíteni, kijavítani.
Adasson neked és a családodnak egészség, mert ez ebben a nehéz időszakban nagyon fontos.
Legyél az új évben továbbra is nekünk, mert szükségünk van rád.

Anonymous said...

Kedves Márta! Köszönöm az írásaidat! Az elmúlt évét és az elkövetkezőét(mert bízom benne, hogy lesznek) is! Hű olvasódként kívánok áldásokban, örömökben, egészségben bővelkedő új évet, nemcsak Neked, hanem minden blogolvasónak! Zita

f.klarcsi said...

Kedves Márta!

Sok szeretettel kívánok Boldog Új Évet. És azt is, hogy azért legalább néhány kérdésedre érkezzen válasz! Remélem örömet tudok szerezni ezzel a kis fohásszal: https://www.youtube.com/watch?v=ZI2vguJt6ZQ

Betty said...

Boldog új évet kívánok nektek Márta! Minden jót! :)

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Örömteljes boldog új évet kívánok szeretettel!

'Zsike said...

🤍