Tuesday, December 7, 2021

Adventi szívgyakorlat.

Ablakpucolás. Adventi kekszek sütése. Képeslapok, kalendáriumok, karácsonyi csomagok postázása. Fenyőágak és tobozok gyűjtése az erdőben. Adventi koszorú. A ház feldíszítése. Vendéglátás. Ajándékok kigondolása, vásárlása, elkészítése, csomagolása. Karácsonyfáról gondoskodni. Karácsonyi menüt kigondolni.
Körülbelül így néz ki egy szokásos adventi tennivaló lista egy hozzám hasonló átlagos nő naplójában. Ezt számtalan újabb listára lehet osztani, fraktálszerűen tovább és továbbgondolni, mint mindent, majdhogynem művészi szinten. Az ünnep külső kellékeiről, kedvességeiről, ízeiről gondoskodni nem mellékes, nem elhanyagolható tevékenység. 
Mégis.
Akkor érzem leginkább az advent fényét, amikor a gyorsan múló napok egymásutánjában, a munka és pihenés váltakozásában időt szánok egy-egy rejtett fiók, polc, kamra régóta esedékes, mindeddig halogatott, alapos és aprólékos kitakarítására. Minden rendbe tett apró terület után leülök, s egy csésze forró tea mellett a lélek titkos fiókjaiban is körülnézek. Végiggondolom, hol nincsenek rendben a dolgok. Hol kell változnom. Kitől kell bocsánatot kérnem. Kinek kell megbocsátanom. 
A dolgok mélyén levő békére, az arculat mögötti lassú szépségre vágyom. 
Rendbetett rejtett fiókokra.

8 comments:

Julianna said...

Szép!!!!!

Zsuzsa said...

Milyen szuper szó ez, hogy szívgyakorlat.

Piroska said...

Jaj Márta, behatoltál a szívem legmélyebb bugyrába… hála és köszönet érte!

Katalin said...

A „rendbetett lélekfiókok” kicsit nekem olyanok, mintha valami varázstükörbe néznék mélyen. De nem olyanba, amelyik azt mutatná, hogy "ki a legszebb a világon", hanem olyanba, amelyik azt segít meglátni, mi hiányzik belőlem, ami valaha ott volt. Szeretek őszintén belenézni ilyenkor ebbe a tükörbe, szeretem felfedezni, meglátni mit mutat most ez a tükör? Mi veszett el belőlem az évek során? (Hová lesz, ami valaha volt, vissza lehet-e még szerezni, s hogyan?) Pont, amiket te is írsz. Hisz jó ilyentájt végiggondolni, mi kell ahhoz, hogy derűsen és boldogan tudjunk élni most is, ezekben a felborult világi sötét napokban is?

Éva said...

Mennyi mindent kell csinálni az adventi és a karácsonyi készülődéskor.
A külső, belső takarítás, főleg a lélek takarítása mind-mind hozzátartozik ehhez. Ez azonban örömöt is ad a fáradozás mellett.
Közben kedvezni egy-egy forró teával magadnak. Mert erőt és nyugalmat ad műveletek folytatásához.
Ehhez kívánok sok sikert és türelmet és békét.

Unknown said...

Ez nagyon jó!Én is erre vágyom!

csillag said...

Hm, a rejtett fiókok..

OLGA said...

Köszönöm, hogy ma is olvashatlak,mindennap várom és örülök neki !Istenünk adjon erőt és kitartást nekem és mindnyájunknak rendre rakni a látható és rejtett fiokjainkat !Áldott készülődést,várakozást!