Saturday, December 11, 2021

Az ajándék.

A munkahelyem régi, nagy, zegzugos épületének földszintjén, a főút oldali részén van egy bolt, ahol mindent lehet venni. Hólapátot, hógömböt, zoknifonalat. Kötőtűt, áfonyaszedő fésűt, szakácskönyvet. Kis faangyalt, habverőt, krepp-papírt, pöttyös fazekat. Füstölőgyertyát. Ragasztót. Szalagot. Képeslapot, rozmaringillatú szappant. Szilikon sütőformát, fényképkeretet. Leárazott kézimunka füzetet.
Nekem csak az ajándéknak szánt díszekről még hiányzó akasztóhoz szükséges hímzőfonalra volt szükségem. Titokban egész nap erről álmodtam. Arról a piros bársonyanyag csak emlékezetből felidézett színéhez illő árnyalatról, amire még zárás előtt, egy későre kitolódott ebédszünetben a mindent áruló csodák boltjában végül ráakadtam. 
Az új számítógépes program működésének megértésén fáradozó agyam talán épp az ilyen, fonalakhoz, gombokhoz és zoknimintákhoz kötődő, nem éppen odaillő gondolatoknak köszönhetően marad egy-egy végtelen hosszúságú nap végére úgy-ahogy egyensúlyban.
Mert az emberi szív és elme képes egyszerre bonyolult és egyszerű lenni. Reális és reménykedő. Kijózanodni s ugyanabban a pillanatban máris lelkesedni. Egyazon időben boldognak és boldogtalannak lenni. Felnőttként is gyermeki szívvel élni. Sírni és nevetni. Hinni és kételkedni. Hosszú úton még egy kis lépést megtenni. 
A szeretet elég erős ahhoz, hogy az élet kontrasztjait összetartsa. 
Elég erős, hogy a mindenséget elhordozza. 
Hogy a szürke napokra piros fonalból kössön masnit, s úgy nyújtsa át, mintegy váratlan ajándékként, az élet összes terhét és szépségét, ott, mindenki szeme láttára, az utcán, a lassú sötétedésben, egy fáradt adventi délután.

14 comments:

Kósa Márta said...

Szép!
A piros masnit elcsenem....

Piroska said...

Gyönyörűek ezek a gombák!!! ❤️❤️❤️

Zsuzsa said...

Ó, az ilyen boltok a legjobbak! De nem a mai, százforintosok, hanem a régről ittmaradtak. Talán egy vagy kettő még van ilyen itt, Miskolcon is. Ezeraprócikk.

Éva said...

Milyen hasznos az a "csodák boltja". Sok mindent egy helyen meg lehet kapni. Egyébént sokat kellene menni értük különböző helyekre.
Íme, elkészültek a gombák.Emlékszem, mikor még csak ötlet volt, és megmutattad egy könyvben a képét és a már megvett, hozzávaló piros bársony anyagot. Írtam, hogy ügyes vagy, de most újra bebizonyosodott.

Piroska said...

Látom négyszer is megjelent az előző kommentem ☺️

liv said...

Áfonyaszedő fésű? Hm, mennyire kell figyelni a toalettünkre áfonyaszedés idején? ;)

Katalin said...

drága liv, ha szedni akarsz áfonyát, könnyíti a munkádat, ha ezzel fésülöd át a bokrot: https://indafoto.hu/damdadam/image/24085308-83bd63dd

Márta, gyönyörű ez az írásod, csodás hangulatot , bátorítást, jókedvet adott ma nekem

Katalin said...

...és az a bolt!!! már a kirakata is -. főleg a pöttyös edények :)- és az emlékezeted pontosan azt az árnyalatot őrizte cukik a gombácskák (nem mérgesek :)))))

márta said...

Egy echte hölgy áfonyaszedés idején is hölgy, de Katalinnak van igaza, 10 vagy 12 euróért lehet a boltban áfonyabokrokat átfésűlő szerkezetet kapni. :)

márta said...

Köszönöm!

Zsuzsa said...

Nem hajrá való, hanem azzal kell szedni az áfonyát :-)))

'Zsike said...

🤍

iri-aldasszomj,blogspot com said...


"Az új számítógépes program működésének megértésén fáradozó agyam talán épp az ilyen, fonalakhoz, gombokhoz és zoknimintákhoz kötődő, nem éppen odaillő gondolatoknak köszönhetően marad egy-egy végtelen hosszúságú nap végére úgy-ahogy egyensúlyban"néhányszor nekimentem míg kibogoztam😍
Nagyon szép gondolatok a szeretetről!

Ivanciuc Krisztina said...

Nekem ez a bejegyzés, és mindegyik egy-egy nagy ajándék. Pont olyan, mint az a piros fonál azon a szürke napon. Köszönöm, hogy olvashatom!