Monday, December 6, 2021

Egy asztalnál a világ.

Készít majd a Seregek Ura ezen a hegyen minden népnek lakomát...(Ézsaiás 25:6)
Néha elgondolkodom, mi lesz majd konkrétan a menü - azon túl, hogy zsíros falatok és letisztult újborok ugye, egyik sem kifejezetten a kedvencem. Remélem, lesz majd brokkoli is, padlizsán és narancs. Pizza, lasagne, rizs és gomba. Sajt. Kenyér. S ami ennél fontosabb, vendég- s a meghívott vendégek közötti kölcsönös szeretet.  
A The Highwomen énekli a Crowded Table című dalban: I want a house with a crowded table/ and a place by the fire for everyone./ The door is always open/ Your picture's on my wall/ Everyone's a little broken. And everyone belongs/ Yeah, everyone belongs. Szeretnék egy házat egy zsúfolt asztallal, s a tűznél mindenkinek egy helyet. Az ajtó mindig nyitva van. A fényképed a falon. Mindenki egy kicsit sérült, s mindenki idetartozik. Igen, mindenki idetartozik.
A Netflix Home for Christmas című sorozatának második évadja ugyanúgy fejeződik be, mint az első, egy hosszú, karácsonyra jó előre vagy utolsó pillanatban megterített asztallal, amelynél a legvégső percig nem lehet tudni, pontosan kik foglalnak helyet. S csak jönnek-jönnek az újabb vendégek, de mindig jut hely még egy széknek, még egy terítéknek. Legvégül egy elvált családapa toppan be, aki először életében a gyermekei nélkül tölti az ünnepet. Becsenget, majd menne máris, mégsem akar zavarni. Gyere csak - mondják neki, hívogatva kedvesen -, egyáltalán nem zavarsz, tele van a nappali csupa lúzerrel.
Készít majd a Seregek Ura minden népnek lakomát. S én valóra válni látom ezt az álmot addig is, a legszokatlanabb helyeken. Néha még a saját asztalomnál is. Szombat reggel vásároltam a piacon egy óriási kenyeret, tököt, hagymát, krumplit. Majd főztem egy nagy fazék levest. S meghívtam adventi vacsorára egy csomó embert. Öten ígérték, hogy jönnek, egy még bizonytalankodott. Végül ketten jelentek meg. Csoda szép esténk volt. 
 

6 comments:

Katalin said...

jellemző arány (6:2), de ez ne kedvetlenítsen el, gyönyörű az a kenyér, és a maradék leves pompásan lefagyasztható...míg olvasom a soraidat, ezt hallgatom: https://www.youtube.com/watch?v=ZPfI8zBWub4...
annyira szeretem az ilyen téli eszegetős összejöveteleket (meg a nyáriakat, meg a tavasziakat, meg az őszieket :)))
az összes ilyen reklámon sírok :)))
https://www.youtube.com/watch?v=lP6oURO5dsY&fbclid=IwAR230cPyWwG7Y_IC-pdI_gv_sJIi0ViiT3k2yWIRROgQZm4eLbfk0mWPBzc

Éva said...

Nagyon jó vendéglátó vagy, ez már többször bebizonyosodott számomra az írásaidból. Nem a vendégek száma számít, hanem az a fontos, hogy jól érezzétek magatokat, és ez megtörtént.
Nagyon szép tud lenni egy szépen megterítet asztal, mely tele van jó ételekkel, és az éhes vendégek körbe ülik. Persze, jókat beszélgetnek is közben.
Hasonló élményeket kívánok még.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Csodás dolog !

Piroska said...

🧡

'Zsike said...

🤍

Unknown said...

Kedves Márta, rendszeresen zugolvaslak:D.
Ha jól látom, Hokkaido tököt vettél, és annak a héja teljesen levesbarát! Csak a magokat kell kiszedni, kész is a tökpucolás.