Friday, December 3, 2021

Isten jósága.

A gimnáziumi matematikatanárom jósága arra ösztönzött annak idején, próbáljam csak meg a lehető legkevesebb tanulással megúszni az óráit. 
A példázatbeli apa jósága arra indította tékozló fiát, hogy idő előtt követelje jogait, majd - minden szülő rémálma -, szó nélkül eltűnjön, évekre. Másik fiát ugyanez a jóság haragra, engesztelhetetlen sértődöttségre ihlette.
A fáraó, amikor látta, hogy megszűnt az eső, a jég és a mennydörgés, visszaesett vétkébe. Megkeményedett a szíve. Nem bocsátotta szabadon, pedig megígérte, Izráel fiait.
 
A jóság - ha félreértik - lustaságra, tiszteletlenségre, pazarlásra indítja a gyermeteg, felelőtlen, csak maga körül forgó embert. Féltékenységre. Hibáztatásra. Csalásra, az ígéretek semmibe vevésére.
Pedig a jóság nem gyenge. Nem együgyű vagy korlátolt. Nem hófehér hajú, agg nagyapó a felhők fölött. 
A jóság világteremtő erő. Brilliáns elme, elképesztő intelligencia. Izzó szenvedély. Bámulatba ejtő kreativitás. Mindent kockáztató odaadás. Visszavonhatatlan hűség. A szabadság ajándéka. Elhívás. Megterített asztal. Megújuló napenergia, szélenergia és geotermikus energia. Fotoszintézis. Gravitáció. Kenyér és bor. Verejték és könnyek. Parázson sült hal és kenyér egy elkeserítő éjszaka után, a tó partján. Második esély. Harmadik. Századik. Hazautat bevilágító fényes hajnalcsillag az éjszaka peremén.

* gondolatok a mai ige alapján: "Nem veszed tudomásul, hogy téged Isten jósága megtérésre ösztönöz?" (Róma 2,4)

10 comments:

Zsuzsa said...

Hű, azt hiszem, ezt egy párszor még el kell olvasnom ahhoz, hogy megértsem.

Zsuzsa said...

Mármint annyira komplex és komoly gondolatmenet ez, amihez majd talán az esti elcsendesedés nyitja meg nekem a megértést.

márta said...

🤓🎀 remélhetőleg a végén említett mai ige fényében érthető valamennyire 💚😊

Éva said...

Nagyon szép hó van nálatok,mint mindig, és Sven nagyon aranyos. Jó lehet vele sétálni, bizonyára jó társaság.
Szépen írtál a jóságról, sok minden benne van, ami figyelemre méltó.Én biztosan nem tudnám így megfogalmazni.Legjobban tetszik, hogy a szabadság ajándéka. Nagy szükségem van rá.
Érzem a hangulatát a parázson sült halnak és kenyérnek egy elkeserítő éjszaka után a tó partján. Mind-mind fontos eleme a jóságnak, amiről írtál.Valóban világteremtő erő, és nem szabad félreérteni, ahogy írtad.

Rita said...

A mi feladatunk "csak" elfogadni. Ez sem mindig könnyű, mint ahogy jónak lenni sem.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Gyönyörű bejegyzés!"A jóság világteremtő erő." Igy meg nem gondoltam Rá!Köszönöm!

Piroska said...

… valahol, a világ két teljesen másik felében, mi ugyanazt az Igét olvastuk, hallottuk…

'Zsike said...

🤍

Zsuzsa said...

Próbálkozim, próbálkozim, de valami miatt elakadik, pedig olykor azt érzem, értem. De ezt pl továbbra sem:" gimnáziumi matematikatanárom jósága arra ösztönzött annak idején, próbáljam csak meg a lehető legkevesebb tanulással megúszni az óráit." A jóságit itt ironikusan érted?

márta said...

Nem, igazi jó tanár volt, csak nem szigorú, nem büntetett, ha lazán vette valaki a tanulást, s én balga ezt a gyengeség jelének értelmezte. Pedig épp hogy erő volt. Egyszer mondta is, úgy elszégyelltem magam, hogy szerinte nekem ez jól menne, miért nem veszem komolyan...
Tehát azt akartam mondani, hogy a jóságos, egy tanár, egy apa, Isten jóságát nagyon sokszor félreértik csak azért, mert nem büntet, mert mindig megbocsájt...de ez a jóság nem gyengeség, hanem erő.
Ha nem érthető, nem a te hibád. Valószínűleg félreérthetően fogalmaztam.:)