Monday, December 13, 2021

Hétfő.

 
Egy még sötét, csendes ház a legszebb hely elkezdeni egy újabb hetet. Szinte kézzelfoghatóvá válik az adventi várakozás. A redőny, bár még messze a virradat, felhúzva. Odakint az utcalámpák bevilágítják a havas utcát, idebent néhány gyertya az asztalt. Homályos fénybe vonja a laptopot, a papírokat, a gyümölcsöskosarat, a mappákba rendezett, a hétvége folyamán elvégzett munkát. A tálcát, melyen az illóolajokat, ollót, golyóstollakat, gyufát tartom. S a kis befőttesüveget, félig tele az összegyűjtögetett, kis cetlikre írt mindennapi szépségekkel. A félig üres része is tele van, mindazzal, amit észre sem vettem vagy elfelejtettem.
Mert ugyan nem akarom, hogy valami makacs, félreértelmezett, a napokat csupa hasznos dolgokkal telezsúfoló szorgalomból kifolyólag úgy meneteljek el a életemet megáldó csodák mellett, hogy nem méltatom, nem köszönöm meg őket. A hajnalt a dombok fölött. Az alulról halvány rózsaszínné váló felhőket. Az öltéseket a lassan elkészülő ajándékokon abban az öt percben, ami még indulásig hátravan. A saját barkácsolású, nagy papírcsillagokon átragyogó napfényt. Händel Messias-ának kezdő szavait: Tröste dich, mein Volk...
De azt is tudom, hogy mulasztásaimnak is, a hiányoknak is helye van. Annak is, amire már nincs erőm, vagy kedvem. Ami mégsem sikerül.
Megőriznek attól a téves elképzeléstől, hogy az adventet meg kell, vagy elő lehet teremteni. 
Néha nem tudom készíteni az Úrnak útját. 
Mert túl nagy a rendetlenség bennem. Az asztalomon, a papírjaim között. 
Mégis reménykedhetem - igazi, megalapozott, adventi reménységgel - hogy ilyenkor az Úr útjai fognak megtalálni engem - ott ahol vagyok, úgy ahogy vagyok.

4 comments:

Zsuzsa said...

Köszönöm.

Éva said...

Szeretem, amikor a házatokról írsz, és a benne rejlő kis csodákról, ahogy tetted ezt az első bekezdésben is.

'Zsike said...

🤍

leda said...

Händel Messiása már jó pár éve az advent meghatározó zenéje nálunk. Nálad fedeztem fel pár éve. :)