Friday, December 10, 2021

Gondolatok a parkolóban. Plusz egy meglepetés.


 

30 comments:

Piroska said...

Kedves Márta!
Nálunk Szenteste mindig töltött káposzta van, december 24.-én mindig ennek az illata járja át a lakást. Hosszú, lassú tűzön való fővést igényel. Nálunk mindenki nagy kedvence!
Karácsony első napján viszont nincsen fix ételünk, általában édesanyám főz és szüleimhez megyünk ebédre.
Ha nem megyünk, akkor valami olyan ételeket találok ki, amiből mindenki tud választani kedvére valót!
Ölellek drága Márta!

ancora said...

Kedves Márta,
nálunk halat, krumplisalátát és valamilyen mákos, diós sütit is az asztalra fogunk varázsolni :)

Áldot adventet:)
MK

Anonymous said...

Mi 25-én reggel ünneplünk, így egy csokis kalács lesz az ünnepi reggeli. Ebédre húsleves lesz és valami körettel a hús többi része. Igazi kihívas, mert friss etelallergiak miatt ugyeskednem kell a hozzavalokkal. Remelem finom lesz :) Szep keszulodest, Zsofi

Zsuzsa said...

Köszönjük!

Ha a 2 kisfiamon múlna, akkor húsleves töltelékkel meg csupasz főtt tészta :-))

Anyukám főz, süt, én ebben is ügyetlen vagyok.
Nálunk 24-én délben töltött káposzta van, este sült kacsa tört krumplival. 25-én délben húsleves és a 24-i vacsora,26-án délben pedig tejfölös paprikás csirke. És hókifli, mézeskalács, zserbó, tiramisu.

Szép napot kívánok, Márta és kedves mindenki itt!

Zsuzsa said...

Olyan jó olvasni , kinél hogy van, mi a szokás.

'Zsike said...

🤍

Anna said...

Ó, ennek nagyon örültem, igazi meglepetés volt. Éppen egy viharvert, ám kedves (a gyerekek által festett színes házikók felett Mary Poppins néz rám a falról, tetszene Neker)osztályteremben ülve hallgattam meg a lyukasórámon. Rántott hús a négy gyermekem miatt, meggyes- mákos guba, aztán vmi hal csak két személyre majonézes krumplival és a sütemények között egy csodálatos recept nyomán flódni torta. Utóbbi elmaradhatatlan.

Rita said...

Karácsonyi svédasztal lesz: ruszli, sajt, céklasaláta, sonka, fasírozott, minivirsli, főtt krumpli, kelbimbó...

Piroska said...

Elfelejtettem írni, hogy nálunk még, a töltött káposzta mellett, a diós, mákos, rahátos bejgli is hagyományos :) édesanyám bejglije a legfinomabb🧡

PDL said...

Kedves Márta! Lassan 60 éves leszek és amióta csak emlékszem, mindig birkapörkölt volt a vacsoránk. Amíg élt az édesapám, ő főzte. 35 éve ment el abba a másik világba, éppen karácsonykor, azóta a párom főzi. Kétszer fordult elő, hogy nem ez volt az ünnepi asztalon az étel, hanem töltött káposzta, ill. szürkemarha húsából készült pörkölt, de nem vált be. A gyerekeim nem főznek birkát, de mi mindig viszünk nekik belőle. A karácsony náluk is azzal az igazi. Drága Apukám hagyományt teremtett.

f.klarcsi said...

Kedves Márta! Olyan aranyos ez az ötleted, én is szeretek beleleselkedni mások fazekába.Az az idézet, amit felolvastál honnan való, mert a könyvedből nem találtam ismerősnek?

Nálunk több generáció alatt összegyűlt receptekből áll a menü: 24-én este (mert napközben nem igazán érünk rá enni) a nagymamám különleges savanyú hallevese van. Ez egy sürű halalaplé (amit már korábban meg lehet csinálni) cirtommal, citromhéjjal, babérlevéllel, borssal. Lehet benne halhús is, de azt inkább át szoktuk paszírozni a gyerekek miatt, viszont szeretjük haltejjel, ikrával gazdagítani. Utána általában sült pisztráng van francia salátával és végül sok-sok aprósütemény. Éjféli mise után, vagy helyett szoktam újabban borlevest csinálni, amihez házi mézeskalács dukál. 25-én általában húsleves van, és aszalt szilvás pulykamell baconba tekerve (ez is már napokkal/hetekkel előbb a mélyhütőben várja, hogy asztalra kerüljön. Mikor átsütöm a sütőben kicsit meglocsolom tejjel.) Mazsolás rizs szoktam hozzá csinálni. Gyakran van deszertnek fagylalt, gyümölccsel. 26-án szokott összegyűlni a nagycsalád, ilyenkor batyubál van, én általában tölött káposztát szoktam csinálni, de van, hogy másban állapodunk meg. Pl.van egy örmény májleves receptem, aminek különleges a fűszerezése, mert menta van benne, és teljöl helyett túrót kell belekeverni. Gyógyír az addigra már igencsak megterhelt gyomornak.

Remélem jól telik a mai munkanapod, és győzöd a túlórokát így az ádventi készülődés közepette. Szeretettel gondolok Rád!

Bergerné Figura Éva said...

Mélységesen gazdag, gazdagon mélységes!
Ez vagy, Márta!
Isten áldjon!
Éva
❤️

Unknown said...

A főtt sonka és a tojás mindenki kedvence, ezért Szenteste ez kerül az asztalra. A többi napokon édesanyámnál, és anyósoméknál általában töltött káposzta, és halételek a menü.
Áldott készülődést kívánok:Hajni

Anonymous said...

Kedves Márta!
Az ünnepi menü szenteste: halászlé, mákos guba, 25-26.-án: húsleves, töltött(szabolcsi) káposzta, kacsa- és egyéb sültek lilakáposztával krumplival...aprósütemények
Üdvözlettel: Edit

Békési Katalin said...

Szenteste citromos, rozmaringos sült pisztráng majonézes burgonyasalátával. Kocsonya.
Süti: habos túrós, gesztenyepüré, pogácsa.
Karácsony első és második napja: pácolt sült pulyka szegfűgombás savanyúkáposzta és hagymaágyon sütve.

Áldott adventet kívánok szeretettel mindenkinek!

TUSI said...

Kedves Márta! Nálunk a karácsonyi menü része minden évben a halászlé. Ezen kívül rántott hús,sült oldalas, krumplipüré és majonézes saláták is kerülnek az asztalra. Desszertnek bejglik, mákos guba, pogácsa, zserbó. Az asztalnál mindig felvágunk 1 db almát annyi felé, amennyien az asztalt körbeüljük.Ezzel is a család egységét szimbolizáljuk és bízunk benne, hogy az elkövetkező évben is ott lesz majd egyben minden almaszelet. Fontos, jeles pillanatok ezek. Finom ételek együtt ünnepelve. Ebben az évben mindennél fontosabb nekem a lelki táplálék... Egy- egy erősítő gondolat, kedves szó.Ez úton is köszönöm Neked a blogodat, lelkes olvasód vagyok! Legyen áldott advented! Szeretettel ölellek: Márta Budapestről

Anonymous said...

Nálunk általában rántott pontyszelet, töltött káposzta, beigli a menű. Van egy speciális puding, amit néha karácsonyra elkészítek. Nem feltétlen minden karácsonyra, de gyakran.
Áldott adventet kívánok :))
Szeretettel, Hédi

OLGA said...

Kedves Marta ma ujra megleptel !Szenteste töltött káposztát eszünk, dios makis bejglit ,25 en husleves ,és finom sütik. Kitartást és erőt neked a munkában .Áldott várakozást !

MULTMENTO said...

Nálunk már harminc éve a Karácsonyi menü Halászlé fő fogásnak, és utána almás csirke, mazsolás kukoricás párolt rizs körettel. Ezt jó sokáig tartottuk, aztán a gyerekek felnőttek, a feleségem mindenféle húsos ételtől undorodik. A vőgyerek nem szereti a gyümölcsös édes húsokat. Így aztán lesz mindenféle, ami a mi nemzetközi családunk minden tagjának megfelel ilyen is olyan is.

Kósa Márta said...

Rendhagyó leszek...
Nem tudom mi lesz a főfogás.
Még azt sem, hogy kivel és hogyan töltjük az estet.
Nem azért, mert lényegtelen, hanem azért, mert leckét kaptam öt évvel ezelőtt.
Lányom hirtelen súlyos beteg lett, kórház és kivizsgálások sorozata, három kicsike anya nélkül várta az ünnepet, vejem derekas helytállásának köszönhetően jól viselték a helyzetet. Én pedig azt gondoltam, hogy semmit sem veszek, nem főzök és nem sütök, a nagy családi asztal üres lesz. De a kórházi ágytól hazafelé jövet arra is kellett gondolnom, hogy a félelem és a fájdalom mellett ott van a gondviselő szeretete, s a családomat segítem azzal, hogy nem csak könny lesz az ünnepen, nem csak sírás. Bevásároltam az egyik üzletben, és ment az üzenet, hogy gyertek... Utóbb már viccelődtek is a család tagjai, vajon mi lesz a menü, pirítós, krumplileves?! Finom ételeket főztem, erőt kérve, hogy a kétségbeesés ne nyomja el az isteni üzenetet.
Néhány nap múlva az orvos megengedte, hogy a lányom kis időre hazamehessen... és felépült. Az az ünnepvárás, kegyelemvárás megmutatott és megtanított valamit.
Most.
A fiam 24-én Kairóba repül a várandós feleségéhez. Mi talán 23-án leszünk együtt, hogy együtt örüljünk.
És még valami: Támogatok egy kárpátaljai fiatalasszonyt, kinek alig több, mint egy éves a kisfia, s születése előtt tragikus autószerencsétlenségben elhunyt az apja, nagyapja. Havi 20 ezer forint árvaellátás az, amiből neveli a gyermeket.
Mit tesznek ők a karácsonyi asztalra?!
Legutóbbi utalásom után azt írta, "Köszönjük, hogy melegben lehetünk..."
Remélem most is találok magam mellé embereket, akik egy szerény összeggel besegítenek, hogy a meleg mellé, fény, gyógyszer, étel és szerény ajándék is kerülhessen nekik.
Már előkészületben van az a falikép, amit licitre fogok bocsájtani...

márta said...

Kérlek írj nekem a prodan.martakukacgmail.com címre. Szívesen társulok hozzád egy szerény összeggel.😍

matkom said...

Mit is írhatnék ezek után? A kedvencünk Szenteste a rántott hal krumplisalátával, és másnap a Mama-féle töltött káposzta. Anyukám születésnapját, névnapját ünnepeljük 24-én.79 éves lesz. Az ételek nem is olyan fontosak, de az igen, hogy még négyen itt vagyunk együtt.

Kósa Márta said...

Kedves Márta!
Levelem a postaládában.
Ölellek!

Hangyi said...

Kedves Márta!
Nálunk szenteste borleves a szokás, majd utána töltött karaj, krumplisalátával, desszertnek pedig mákos guba.
Szintén kedves és fontos hagyomány, hogy vacsora előtt annyi szeletre vágunk egy szép almát, ahányan vagyunk, mindenki kap belőle egyet. Azt jelképezi ez az almaszelet, hogy a következő évben is ugyanúgy, mindannyian ott lehessünk a karácsonyi asztal körül, együtt, szeretetben.
Áldott adventet kívánok, és köszönöm a bejegyzéseket!

bsi said...

Kedves Márta!
Munkás hétvégém volt nekem is, csak most néztem vissza a bejegyzést, és örülök, hogy talán még nem maradtam le a lehetőségről.
Nálunk 24-én délben halászlé és mákos/diós guba van, este ünneplünk, akkor halászlé és borleves, gesztenyés töltött pulyka és narancsos gesztenyepüré (gyümölcskenyér, diós-csokis sütemény, aprósütemények is természetesen, és bejglivel is kísérletezem). Három gyermekem nőtt fel úgy, hogy mindig ezt ettük, bármilyen változtatást nagyon nehéz keresztülvinni, mert nagyon ragaszkodnak a az ízekhez, illatokhoz, hangulathoz, hagyományokhoz, ami ezekhez az ételekhez társul.
Örülök, hogy sokan megosztották az ünnepi menüsort itt a kérésedre, mert engem is érdekel, hogy mások hogyan gondolkodnak erről!
Áldott adventet és ünnepet kívánok Mindenkinek!

márta said...

Sziasztok! Köszönöm a játékkedvet, a hozzászólásokat, találtam néhány jó ötletet, például a krumplisalátát, az elosztott almát, a svédasztalt, ezeket be fogom építeni a menübe hozzánk is. Nálunk szinte mindenki vegetáriánus, ezért főleg hús nélküli ételek fognak készülni: zöldséges lasagne, francia saláta, krumplisaláta, chili sin carne, tökleves, pizza, sajtos rúd, zserbó, aprósütemény...s ami még eszembe jut vagy amit kérnek. :)
Sorsoltam is, régimódian, neveket cetlire felírva, a harmadik kommentelő nevét húztam ki, Zsófi, kérlek írd meg a címedet, s hogy kérsz-e dedikálást.:)(prodan.martakukacgmail.com)

Szimon Rhodé said...

Kedves Márta!
Mivel Jézus születésnapját ünnepeljük, nálunk mindig van torta, most épp narancsos-étcsokis van a tervben. Előtte húsleves, pulykacomb, párolt lilahagyma és tört krumpli. Tavaly gesztenyepürés szaloncukrot készítettem, most szeretnék kókuszosat és zseléset is készíteni.
Istent dicsőítő Karácsonyt kívánok szeretettel!
(Én is minden nap jövök, és olvasom a bejegyzéseidet.)

Rhodé Tatáról

Unknown said...

Kedves Márta! Nálunk gyermekkorom óta főtt kolbász, krumplipüré és tormás céklasaláta a karácsonyi menü. Diós és mákos bejgli kerül az ünnepi asztalra és mézes krémes,amit a férjem süt meg nekem évek óta minden születésnapomra (dec.23), mert a kedvencem.
Áldott Ádventet kívánok szeretettel!

Unknown said...

Most látom, hogy ismeretlenként ment el a tegnap esti bejegyzésem. Ölellek Wanek Zsuzsa

Florci said...

Pont olyan kedves a hangod, amilyenek az írásaid!
Nálunk volt már sajtostejfölös tészta is karácsonykor, amikor a gyerekek kicsik voltak. :-)
Hagyományosan szenteste hidegtálakat készítünk, szerencsére még versenghetünk anyukámmal és a húgommal, hogy melyikünknél cicomásabbak a zöldségvirágok, töltött sonkatekercsek. :-)