Thursday, April 2, 2009

Segítettem

Sárának valami házi feladat elkészítésében, ( illetve hát különböző okok miatt igazából megírtam helyette, de ez most maradjon köztünk)...szóval egy felfedezésről kellett öt mondatot írni. Ezért kicsit utánaolvastam Röntgen munkásságának, merthogy a róla elnevezett sugárról találtuk ki, hogy írunk.
Amit eddig nem is tudtam, az az a tény, hogy ő soha nem szabadalmaztatta a zseniális felfedezését, mert mindenki, tehát minden orvos és tudós által elérhetővé akarta azt tenni. Élhetetlenségének köszönhetően teljes szegénységben halt meg aztán 78 éves korában.

A mai copyright-os világban, ahol a legtöbben védik, ami az övék, és megsértődnek, ha valaki más is hasonló dolgokat szeretne készíteni - meg hát valahol van is igazuk meg nincs is - ez a történet azért szerintem elgondolkoztató. Nem azt mondom, hogy feltétlenül követendő, mert nem jó éhen halni (meg talán nem is fenyeget sokunkat egy X-sugár kaliberű dolog kitalálásának veszélye), de egy kis elgondolkozásra önzetlenség és nagyvonalúság témakörében mindenképpen alkalmas.

1 comment:

Noémi-Ruth said...

Hát, igen, és valahogy az ő korában ez annyira természetes volt.Marie és Pierre Curie is hasonlóan gondolkodott pl. Jó lenne, ha ma is többen így gondolkodnának...