Friday, January 16, 2009

Megmondom

őszintén, tegnapelőtt reggel egy pillanatra megállt a világ...nagyon kedves "lánykori" barátnőm édesapja meghalt. Jó lenne felkapni egy nagy darabot ebből a fájdalomból, és cipelni helyette. Illetve hát próbálom én cipelni, csak éppenséggel nem tudom, könnyebb-e ettől neki. ( S rossz érzés, hogy ma, életed egyik legnehezebb napján, csak gondolatban lehetek melletted, kedves K. )
Ma hajnalban, míg készült a tea, és pirultak a zsömlék, olvastam valami szépet. Németül. "Auch wenn alles einmal aufhört - Glaube, Hoffnung und Liebe nicht. Diese drei werden immer bleiben; doch am höchsten steht die Liebe."(1 Kor. 13: 13) Ha ezt szó szerint lefordítom magyarra, akkor az kicsit jobban kifejező szerintem, mint a már ismert szöveg: Ha egyszer minden véget ér is - a hit, remény, szeretet nem fognak. Ez a három örökre megmarad, de leginkább a szeretet.

Ezekbe a szavakba kapaszkodva lehet csak elviselni a csúnya, gonosz halált.

És még arra is gondolok, hogy A. bácsi mindig eszünkbe fog jutni, mikor rápillantunk a mindenféle szépséges bútoraira, ami a kezei közül kikerült.

(S mindezek kapcsán arra jutottam, hogy bolondság az, amit olyan gyakran gondolok magamról. Mármint hogy még nem hoztam létre semmi igazán elképesztő dolgot ebben az életben, s még csak ötletem sincs ilyesmire. Mert hiszen ott vagyok én minden keservesen megtanult versben, minden orvosnál átvárakozott órában, vajas-sonkás zsömlében, kötött félpárzokniban, tündéres rajzban, vaníliás muffinban, kiömlött teában. S ezer más dologban, ami eszembe sem jut. S milyen fura, hogy pont egy ilyen szomorú eset kapcsán jut eszembe, hogy az élet az milyen szép is...)

2 comments:

penzesbea said...

Egyutterzek veled...az en otthoni legjobb baratnomnek novemberben halt meg hirtelen az 52 eves edesapja. Napokig nem tertem magamhoz, gondolatban vegig a baratnommel es csaladjaval voltam.Nehez ez igy, hogy nem igazan tudsz segiteni. Viszont februarban hazamegyek 10 napra es akkor vegre élöben ölelgethetem.

márta said...

Hát igen. Igaz, hogy rég eljöttünk otthonról, és igaz, hogy mi sem leszünk fiatalabbak - de a régi helyek, emberek igenis maradjanak úgy meg, ahogy mi emlékszünk rájuk.