Wednesday, March 27, 2024

17167.

Ahogy telnek az évek - még meg kell szokjam, pedig körülbelül fél éve, hiába csak tegnap töltöttem be, már negyvenhét évesnek mondtam magam, ha kérdezte volna valaki -, azt tartom a legizgalmasabbnak, ahogy az emberek úgy általában, így én magam is, képesek vagyunk változni. 

Nem óriási, inkább olyan mellékesnek számító dolgokra gondolok, hogy például egyszer csak teljesen megváltozik, melyik szín tetszik a legjobban. Nagyon érdekes beszélgetést folytattam erről egy baráttal, aki éppen új lakásba költözött s többek között más színű szennyeskosarat kellett vennie, mert a réginek a színe már nem illik bele az elképzeléseibe. Jó, akkor én is be mertem vallani, hogy éppen más színű és anyagú pizsamát vettem, hasonló meggondolásból. 

Vagy vegyük azt a talán nem is olyan jelentéktelen változást, hogy életemben másodjára vagy, ha a gyermekkori születésnapokat is beleszámítom, harmadjára, negyedjére, meghívtam néhány barátnőmet születésnapi reggelire, és - most jön a változás - nem tettem hozzá a meghíváshoz, hogy az esetleges virágot leszámítva nem kérek ajándékot. Csupa olyan baráttal, szomszéddal, főnökkel, munkatárssal hozott itt össze a sors, akik megünneplik a saját évfordulójukat, s mivel az enyémen hívás nélkül is becsengetnek, vagy ha nem, ajándékot mindenképpen küldenek, kénytelen vagyok változtatni a saját ünneplési szokásaimon. Hozzáteszem, nem kelletlenül és nem csekély örömmel. A születésnapom előtti estén órákat töltöttem azzal, hogy minden vendégemnek írjak egy képeslapot. Egy ilyen nap nagyszerű alkalom arra, hogy kifejezzem, megfogalmazzam azt, amit a barátaimnak még mindenképpen el szeretnék mondani: hogy köszönöm a létezésüket, s hogy milyen kedves vonásokat szeretek bennük a legjobban.

Így, talán, mire végigjárom az utamat, megtanulok ünnepelni. Szeretetet szabadkozás nélkül elfogadni. Megköszönni minden ajándékot és kifejezni az örömömet. És mindent használni! A csodálatos aranysárga színű tintát, amit kaptam, az utolsó cseppig betűkké alakítani. S ahogy az ajándék túrázós törölközőn álló szöveg is állítja: készen állni minden, még ezután következő kalandra.

8 comments:

Julianna said...

Isten éltessen,Boldog születésnapot!!!!

Anonymous said...

Drága Márta! Nagyon boldog szülinapot kívánok Neked szeretettel, sok ajándékkal! Nekem hosszú évek óta nagy ajándék, hogy olvashatlak, hálás vagyok érte! Nagy öröm, hogy személyesen is megismerhettelek a könyvbemutatódon Budapesten! Ha legközelebb Budapesten jársz, kérlek, szólj, mert szeretnélek meghívni egy finom kávéra! Addig is sokszor ölellek virtuálisan! Szeretettel: Márta Budapestről

Anonymous said...

Kedves Márta! Isten éltessen sokáig jó egészségben! Nagyon boldog születésnapot kívánok szeretettel! Zita

Kósa Márta said...

Isten éltessen! Kertem virágaiból gondolatban küldök neked egy csokrot! (Nárcisz, tulipán és jácint!) Köszönjük, hogy vagy!

Anonymous said...

Isten éltessen, boldog születésnapot kívánok! És ha Bp-n jársz, én is szívesen meghívnálak egy kávéra :) Szép tavaszi napokat kívánok, szeretettel, V. Orsi

L. M. Zsuzsi said...

Isten éltessen drága Márta!

f.klarcsi said...

Kedves Márta! A Jó Isten éltessen sokáig mindannyiunk örömére! Ahhoz a budapesti kávékörhöz én is szívesen csatlakoznék! És ha már kávé születésnapi ajándékul küldök egy kedves kávé-kvizt:

https://www.nosalty.hu/ajanlo/nosalty-kviz-mennyit-tudsz-kavezasrol

A járvány idején felvett új szokásom ugyanis, hogy a barátnőimnek virtuális ajándékot küldök, én is élvezem a kikeresgelést, és úgy veszem észre ők is örülnek neki. (Így 60+ osan már nem annyira fontos egy tárgyiasult meglepetés.)

márta said...

Köszönöm nektek :)