Sunday, September 15, 2024

"Introvertáltként valahogyan jól élni." *

Jelentem, a nyár folyamán pihenő kötőtűk újból szolgálatban.
Az elmúlt években már elkészült ruhadarabok újra használatban.
Emlékszem, valamikor múlt télen eljátszadoztam egy ideig a gondolattal, hogy kitűzök egy hirdetést a bolt üzenőtáblájára, miszerint introvertált kézimunkázó játszó-, akarom mondani, kötőtársakat keres. Társakat, akikkel időnként együtt köthetnénk egy-egy csésze tea mellett. A környékbeli ismerőseim, barátnőim közül senki sem szeret, tud kötni.
Végül nem mertem megtenni.
 
Telt-múlt az idő. 
 
Az elmúlt év végén csatlakozott a kórusunkhoz egy nő, Marianne-nak hívják, a fővárosból költözött a környékre. Idén hónapokig nem tudott jönni a próbákra, s valahogy én voltam az egyetlen, aki üzenetben érdeklődött, minden rendben van-e.
A kórusunk körülbelül húsz-huszonöt személyből áll, mindannyian nők, a legfiatalabb körülbelül húsz éves, a legidősebb hetven. A többségük extrovertált, nagyon beszédes, mindig is itt élt a környéken. Mindenféle szempontból kilógok a sorból, ami egyébként egyáltalán nem zavar. Leginkább akkor érzem magam kissé elveszettnek köztük, pedig nagyon igyekszem beilleszkedni, mikor közös vacsorára megyünk egy-egy koncert után.
Talán pont ezért tudtam a többieknél kicsit jobban odafigyelni Marianne-ra, mert attól függetlenül, hogy tőlem eltérően német származású, mégis úgy éreztem, kicsit ő is küszködik a beilleszkedéssel, akárcsak én.
A félénk érdeklődésnek hála megmaradt egyfajta, nagyon laza kapcsolat, s most, hogy megint van ideje rá, elkezdett újra énekórákra járni. Gyönyörű szoprán hangja van.
 
Ma délután egy fonalfesztiválra terveztem ellátogatni, mert természetesen újból van néhány szép, kötéssel kapcsolatos álmom. Megkérdeztem újdonsült majdnem-barátnőmtől, nem-e szeret véletlenül kötni, s ha igen, lenne-e kedve eljönni velem a fesztiválra. 
Óriásit dobbant a szívem, mikor azt mondta, hogy de, ő is szeret kötni és ő is tervezte, hogy ellátogat erre a környékünkön oly ritka eseményre.
 
Hirtelen rájöttem, hogy elfelejtettem ezt az érzést. 
Az érzést, amikor úgy érzed, hogy az élet lehet meglepetés és ajándék. 
Hogy ez a személy, aki vagyok, s mindaz, ami nekem fontos és amit szeretek, az ajándék lehet a világ(om)nak. 
Beleillik a körülöttem zajló emberi történetekbe. 
Kapcsolódik hozzájuk. 
Szükség van rá. 
Mert csendes megfigyelőképességemnek köszönhetően például észreveszek olyan részleteket és embereket, amiket - akiket más nem. 
 
A fonalfesztivál csodálatos volt. Az a sok szín és minta és ötlet! Az emberek! S hogy le lehetett úgy ülni teázni, hogy közben senki sem tartja furcsának, ha előveszed az aktuális kötésedet! Kevés ennél izgalmasabb dolgot tudok elképzelni. Egyedül is elmentem volna, de egy ilyen esemény kettesben azért sokkal, de sokkal kedvesebb.

*  Ezzel a bejegyzéssel válaszolok Rhodé kérdésére, akinek gyönyörű neve van, és lelkipásztor feleségként azt szeretné tudni, hogyan lehetne "introvertáltként valahogyan jól élni". Nem tudom. Csak történeteim vannak. De el tudom képzelni, hogy a férjed által pásztorolt közösségben létezik még néhány hozzád hasonló kedves, introvertált személy, akik fellélegeznének, ha valaki, akit tisztelnek és akire felnéznek, összhangban él azzal, aminek és akinek teremtetett. Ha úgy éreznék, hogy a templom egy olyan hely, ahol mindenkire gondolnak, nem csak azokra, akiknek természetes adottságuk a beszédesség, közvetlenség, energikusság, vendéglátás stb. Nem tudom, tudsz-e németül, de egy svájci szerző, Debora Sommer írt ebben a témában egy nagyon jó könyvet, ha el tudnád olvasni, biztosan sokat segítene: "Die leisen Weltveränderer: Von der Stärke introvertierter Christen."

Tuesday, September 10, 2024

Hazaérkezni

egy hosszú körutazás után mindig szép érzés. Hazaérkezni úgy, hogy valaki vár ránk, még szebb. Ahogy megállt az autónk a ház előtt, mintha csak egy fél órát lettünk volna távol, s nem egy egész hetet, máris megjelent Lizzie bozontos feje a muskátlitól roskadozó balkonládák között, majd néhány másodperc múlva már rohant is le hangos nyávogással a macskalétrán, hogy üdvözöljön. Azóta árnyékként követ. Néha az a gyanúm, hogy Lizzie tulajdonképpen csak úgy tesz, mintha macska lenne. Igazából kutya.

Mr. Darcy órákkal később érkezett haza a szokásos esti kalandozásaiból. Éjszaka addig szerenádoztak örömükben, hogy újra van kinek, az ablakunk alatt, míg be nem engedtük őket aludni a nappaliba. Fogalmam nincs, hogyan és mivel töltötték távollétünkben a napokat. Mióta befektettünk egy automata macskaetetőbe, minimális emberi felügyelettel is elboldogulnak. Tegnap este, mikor idén először elővettem a skót mintás gumicsizmámat és sétálni indultam eső után az erdőbe, cirkalmas nyávogással kérdezték - gondolom én -, hova indulok már megint s hogy csatlakozhatnak-e. De, mióta minden ragaszkodásuk ellenére pont tőlük is tanulom, hogy lehetnek határaim, most inkább magamban mentem.

Inkább kutyás* vagyok, mint macskás, ha már mindenáron választani kellene. Én magam is voltam inkább kölyökkutya az életem során, aki el-elepedt egy kis figyelemért vagy dicséretért. Hálásan minden apró, az asztalról aláhulló morzsáért. Ragaszkodóan és hűségesen, akkor is, amikor a másik fél már nem szerette volna. Aki, csak azért, hogy mindenkinek jó véleménye legyen róla és mindenhol megfeleljen, már nem is tudta, ki ő és őszintén mit szeretne. Inkább azt figyelte, mit szeretnének mások, hogy szeressen.

A cicamicák csak azért kerültek hozzánk, mert egyelőre nem lehet kutyám. De ez nem érdekli őket. Már rég megbocsátották. Egy percig sem könyörögtek a szeretetemért. Kapcsolatunkat nem a rám utaltságuk határozza meg. A kutyákkal ellentétben, akik képesek megfigyelni, mi teszi boldoggá a gazdát s ennek megfelelően viselkednek, a macskák valahogy mindig tudják, kik ők és mit szeretnének. Csak néhány hónapja élnek nálunk, de mikor hosszú utazások után hazatérünk, ugyanott várnak ránk, ahol hagytuk őket. Erre csak a legbiztosabb szeretet képes.

* Ezzel a bejegyzéssel válaszolok Betty kérdésére, aki arra volt kíváncsi, mit tanultam a cicáinktól.