Tuesday, October 8, 2024

Rezonancia.

Igaz, hogy Hartmut Rosa német szociológus Resonanz című könyvét legfeljebb negyed részben elolvasva fogom visszavinni valamikor a héten a könyvtárba, de a leegyszerűsített lényegét azt hiszem, megértettem, és használni is tudom a mindennapokban. 
Az az elmélete, hogy lehetetlen lelassítani a társadalmi felgyorsulást, mert ahhoz, hogy jelen helyzetben megmaradjon egy viszonylagos stabilitás, pont ez a gyorsaság szükséges, aminek az emberi test és lélek viszont nem tud huzamosabb időn át, megbetegedés nélkül megfelelni. 
Véleménye szerint nem feltétlenül a slow living a reális megoldás, hiszen az emberek többsége ezt nem engedheti meg magának, hanem a rezonancia. 
Az ötlet nem teljesen új, de ő tudományos szempontból próbál felállítani egy, a társadalom minden területét átfogó elméletet és ezzel olyan eszközt adni a kezünkbe, amivel élhetőbbé tehetjük a mindennapjainkat. 
A rezonancia ráhangolódást jelent, a történeteink alakulása feletti kontroll időleges feladását, amikor engedjük, hogy egy-egy másik emberrel, művészeti alkotással, a körülöttünk levő természettel, egy ötlettel, Istennel, a munkánkkal levő találkozásokban olyan kölcsönhatás jöhessen létre, amit nem mi irányítunk. 
A rezonanciát nem lehet felírni a teendők listájára. 
A rezonancia nem olyasvalami, amit ki lehetne pipálni. 
Csak elfogadni lehet. 
Megtörténik velem, ha megengedem.
 
Egy saját életemből vett apró példával tudnám ezt talán a legszebben elmagyarázni. 
Akkor történt, mikor tegnap egy újabb fül-orr-gégészeti időpontra tartottam, amitől meglehetősen féltem.
Előtte egy barátnőm megkérdezte, szeretném-e, hogy elkísérjen, és bár első pillanatban majdnem elutasítottam - jaj de nehezen fogadom el a segítséget -, aztán mégis igent mondtam. Egy távolabbi városba kellett utazni, és még azt is felajánlotta, hogy mehetünk az ő autójával, ne nekem kelljen a vezetésre figyelni vagy parkolót keresni. A parkolóhelytől egy gyönyörű parkon át vezetett az út a rendelőig, s bár már a torkomban dobogott a szívem az izgalomtól, elmeséltem neki is, mit olvasok éppen a rezonanciáról, s hogy szeretném ezt itt és most gyakorolni. Soha nem szeretném elfelejteni ezeket a fákat, ahogy az októberi napsütés átragyog a rozsdás leveleken. Nem szeretném elfelejteni ezt a beszélgetést, s a felhőket sem az égen. 

Amikor egy időpontra igyekszünk, valószínűleg nem a fákkal és a felhőkkel foglalkozunk, hanem azzal, hogy nehogy elkéssünk s hogy majd mit fogunk mondani. Vagy ha orvosi időpontról van szó és nagyjából elképzelésünk is van arról, hogy mi fog történni velünk, akkor egyszerűen csak a rettegést akarjuk túlélni.
 
Észrevettem, hogy még a lehető legszebb időpontokban is van valami, aminek van egy kis "kell" íze. Vendégségbe hívtak: kellene venni egy virágcsokrot ajándékba. Találkozunk a könyvklubbal: sietnem kell, nehogy elkéssek. Több napi esőzés után kisüt a nap és beragyog a meglehetősen piszkos ablakokon: meg kellene pucolnom őket.
 
De minden pillanatban ott rejtőzik egy-egy apró rés is.
Ezek a rések csodákra nyíló kapuk.
Lehetőségek, hogy úgy tegyük széppé és emberivé az életünket, hogy közben, valami olyan paradox módon, amilyennel csak az evangéliumokban találkozni, feladom a kontrollt afelett, hogy feltétlenül széppé tegyem az életemet. 


7 comments:

Katalin said...

érdekes, amit írsz, ...és nekem erősen összefügg azzal a múltkori posztoddal is, amiben valami olyasmit olvastam ki, hogy ha nem tudunk lépést tartani a felgyorsult információhalmazzal, gyorsan változó követelményekkel: eltávolodunk (abbahagyjuk) fontos közös tevékenységeket is..., hátramaradunk, lemaradunk saját világunktól is - sőt a természettől is -, és követhetetlenné válik amit addig jól tudtunk csinálni, mintegy szociológiai deficitbe kerülünk, valamiféle pszichológiai diszharmónia alakul ki, amelynek egyik leglátványosabb társadalmi következménye a burn-out, azaz szellemi kiégések döbbenetesen magas száma (ilyesmiket ír ez a pasi az egyetlen magyarul megjelent könyvében, és amit - nem hinném el, ha nem nálad látnám a könyvét pont most - nemrég vittem vissza a könyvtárba ("KEZELHETETLEN" a címe)

Katalin said...

amiről most írtál könyvét ("Resonanz") még nem láttam magyarul

Zsuzsa said...

Nem biztos, hogy értem ezt a fogalmat, de ez a könyv jutott eszembe róla:https://olvasokboltja.hu/irodalom/40743-olga-tokarczuk-az-elveszett-lelek ""Volt egyszer egy ember, aki nagyon sokat és nagyon gyorsan dolgozott, és már régen valahol maga mögött hagyta a lelkét. Tulajdonképpen egész jól ment a sora lélek nélkül — aludt, evett, munkába járt, autót vezetett, még teniszezett is. Néha viszont az az érzése támadt, hogy minden ellaposodott körülötte, mintha egy kockás füzet sima lapján járkálna, egy papírlapon, melyet mindenütt egyforma négyzetek borítanak."
"

márta said...

Nincs meg magyarul, én is néztem, ezt inkább magyarul olvasnám én is.:)

márta said...

Ó ez nagyon szép könyv, csodálatos rajzokkal...

Katalin said...

és ami a legjobb, minden világvégi tan mellé felzárkózik egyre több megoldáskulcsocska is , lelkesítő látások a válságok mellé (most bukkantam rá pl. Takács-Sánta András "VILÁGELEJE" könyvére :)))) és egyre többen beszélnek arról, amit te is írtál, hogy DE, ...hogy "De minden pillanatban ott rejtőzik egy-egy apró rés is, a csodákra nyíló kapuk.Lehetőségek, hogy görcsölés nélkül tegyük széppé és emberivé az életünket"

Katalin said...

nagyon sokan hizlaljuk a szemünket a szépséges fotóiddal♥, és olyan jó átélni, hogy ezek a szépségeid átszivárognak a szívünkig