Wednesday, March 22, 2023

Tavasz.

Hosszú volt a tél. A dombok között még múlt héten is javában havazott. S bár mindig is azt állítottam, határozottan, hogy az ősz a kedvenc évszakom, azt hiszem, tévedtem. A tavasz gyermeke vagyok. 
Az elmúlt hetekben elkezdtem kötni magamnak egy pulóvert. Ha arra gondolok, hogyan éreztem magam, míg haladtam, hol előre, hol hátra a sorokkal, a "szomorúság" az első szó, ami eszembe jut. Nagy, kedves, puha kendőként terült a vállamra. Meg sem próbáltam levenni. Az élethez tartozó természetes változásokkal járó emberi érzéseknek, úgy éreztem, jó helyet adni. Időt szánni rá, nem siettetni a lelket, hogy úgy működjön, mint máskor, szedje már össze magát. Jó volt nem beszélni arról, aminek belül kell feloldódnia. 
Tegnapelőtt elkészült a pulóver. Tegnap kimostam, gyengéden, kézzel, az egyes részeket, a balkonra terítettem ki, illatosra szárította a nap és a szél. Végül éjszakába nyúlóan foglalkoztam az összállítással, az egyes szálak elvarrásával. Mintha csak ezen múlt volna, ezen az utolsó nekifeszülésen a tavasz érkezése.
Nyílnak a virágok a kertben, nyitva az ablak, a szív. A hozzászólások ajtaja is újra nyitva. Köszönöm a megértést, a türelmet a zártság idején. Itt a tavasz.

11 comments:

Anonymous said...

Kedves Márta! Nagyon örülök, hogy ismét írhatunk Neked. Mit is írhatnék először, mint azt, hogy soraidból a szeretet, az érzelmek, máskor a nyugalom és a hit ereje árad felénk, amiért kevés az a szó, hogy KÖSZÖNÖM! Számomra Te vagy az iránytű.
Mindannyian ugyanazt a napot látjuk, ami a sugarait kifogyhatatlanul küldi felénk. A szeretet soha el nem fogy - hiszem.
Kívánom, hogy legyen nagyon szép napod, üdvözlettel: Asztalos Éva

Piroska said...

Csodás ez a pulóver, Márta, mint ahogyan a soraid is újra és újra magukkal ragadnak, felemelnek, erőt adnak, támogatnak. És ezt folytathatnám a végtelenségig.
K Ö SZ Ö N Ö M.
Ölellek,
Piroska

Betti said...

Újra engeded itt a visszajelzést?! Örülök, bár ritkán éltem vele. Szép a pulóvered. Nemrég nézegettem a boltban a fonalakat, talán az én lelkemnek is jót tenne egy kis kötés.

Anonyma said...

Örömteli, szép tavaszt kívánok Márta! :) Klassz lett a pulcsid! Van valami megnyugtató és felemelő a kézimunkázásban. A teremtés ereje! Én a mostani böjt idejére a "nehezebb" utat választottam: - zoknit stoppolok, meg minden olyan ruhadarabot megjavítok, amit szívesen viselünk. Nagy erő van abban, hogy hatalmunkban áll megjavítani, használhatóvá tenni azt, ami nélkülünk az enyészetté lenne... ha jobban belegondolok, nélkülünk el sem romlott volna! ;)

márta said...

Igen, úgy döntöttem, ma reggel, hogy újból engedem a hozzászólást, ahogy a zárásnak ideje volt, úgy a nyitásnak is. :)
A pulóver kicsit oversized lett, még kell egy kicsit tanulnom a fonalhoz a megfelelő kötőtű kiválasztását, de egész nap hordtam és nagyon szeretem és boldoggá tesz.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Nagyon tetszik a pulóver!Jól áll!

OLGA said...

Nagyon szép a pulovered Marta !Használd sokáig ,jó egeszséggel🙏Én is sokat kötök mostanában ,inkább az unokáknak megnyugtat es boldoggá tesz ! Köszönöm ,hogy irsz ,ez is boldogit !

Anonymous said...

Kedves Márta,
felvidít minden egyes írásod. Nekem tetszik ez a laza, kicsit oversized pulcsi :) Jó nézegetni a képeidet is, szívet melengetőek :)
Az előző bejegyzésedből tetszik ez: "nem az elmúlásra, nem a változások okozta szomorúságra figyelek. Hanem az új lehetőségekre."
Most olyan életszakaszban vagyok, amikor nekem ez aktuális - jó tanácsként jön :) Hédi

Kósa Márta said...

Itt a tavasz, viduljon a szív!!!
(Partfal)

Emi said...

Nélküled sokkal szegényebb lenne a világ(om). Köszönöm, hogy írsz! 🤍🤍🤍

Gabi said...

Én is köszönöm minden bejegyzésed