Saturday, March 4, 2023

Játszás.

 
A 2023. év igéje - Te vagy a látás Istene. (1Mózes 16:13) - adta az ötletet, hogy néha, azokon a napokon, mikor különösképpen szükségem van rá, én is, vagyunk olyan kapcsolatban, új nevet adok a Fennvalónak. 
Ma így hívom: Te vagy a játszás Istene.  
A február nagyon intenzív volt. Érzelmileg hol fent, hol lent, munka, találkozások, búcsúzások, sok kilométer van a hátam mögött, hosszú utak, szó szerint, de főleg idebent. S mint minden mélyreható időszak után: csend, üresség, valamiféle veszteség érzése. Semmi egetrengető, semmi, ami nem az élet normális velejárója. 
S ebben az ürességben egy hívás, valahonnan a szív mélyéről: gyere játszani. 
Egyszerű játékokat választunk ki, az egyik kedvencem, hogy számoljam össze a kedves, reményteli dolgokat mikor lemegyek korán reggel a boltba friss perecet venni. A másik, hogy vegyem meg a hétvégi újságot, majd olvassak el néhány cikket reggeli közben. Vagy menjünk szánkózni, s ne törődjünk vele, hogy csupa kisgyermekes család között csúszunk le annyiszor, ahányszor csak kedvünk tartja, a hegyről. S írjak végre, hiszen ezért kezdtem el, a játék élménye és szabadsága miatt, a blogba.
Úgy lettem rábeszélve, ahogy a kisgyermekeket szokták, a játékra. Ha egy gyermek szomorú, tudjuk: a szavak, a rábeszélés, a szidás - "szedd már össze magad" - mit sem ér. Jó példával, türelemmel, kedvességgel vesszük rá, hogy jöjjön velünk játszani. 
S ha válaszol, ha igent mond, az a legnagyobb győzelem. Az élet, a szív győzelme.