Monday, May 27, 2024

Márta asztala - 9.

Gyereknapra - itt szombaton, június elsején ünnepeljük majd - vettem az egyik lányomnak egy könyvet, aminek a cselekménye - elvileg - megtörtént eseményen alapul és egy inkább komoly, nyomasztó regényeiről híres író - Franz Kafka - kevésbé ismert, játékos, kedves oldalát mutatja be. 1923 őszén Kafka Berlinben élt utolsó, nagy szerelmével, Dora Diamant-tal, betegség és szegénység ellenére, nagyon boldogan. Egyszer egy parkban sétáltak és talákoztak egy keservesen síró kislánnyal. Megkérdezték tőle, mi történt. Azért sírt, mert elveszítette a kedvenc babáját. Kafka azt válaszolta, a baba nem tűnt el, egyszerűen csak elutazott, látni akarta a világot. Utána három héten át írt neki a babája nevében leveleket, így próbálta megvigasztalni a szomorú gyermeket. Dora évekkel később mesélte el az esetet Kafka életrajzírójának, Marthe Robertnek, s a valódiságában akkor sincs okunk kételkedni, ha a kislányt és a leveleket, bár sokan keresték, soha nem találták meg.

A könyv végén van egy olyan fiktív mozzanat, ahol az író búcsúzóul megajándékozza a kislányt egy füzettel, hogy amikor ő is elég nagy lesz az utazásokhoz, legyen majd hova feljegyezze az élményeit.

Szeretek és szoktam magamnak is gyermekkönyveket venni egyébként. Főleg, ha szép illusztrációk vannak benne. Az új naplómat pedig, mint ahogy a régit is, teleragasztottam matricákkal, így szerzek jó előre apró meglepetéseket a gyermeki énemnek. 

Ezzel a történettel és apró ötlettel kívánok boldog gyermeknapot minden gyermeknek és felnőttnek, előre is, utólag is.

7 comments:

Betty said...

Én még azt is olvastam ezzel kapcsolatban, hogy a vége felé ezeknek a leveleknek Kafka vett egy babát és oda is adta a lánynak, aki mondta, hogy ez nem az ő babája, amire Kafka elővett egy levelet (amit ugye már előzőleg megírt), és abban az volt, hogy a baba azt írta, hogy azért néz ki máshogy, mert az utazásai megváltoztatták őt. Így a kislány örömmel el is fogadta a "babáját". Nem sokkal ezután Kafka meghalt. És a lány, aki már felnőtt talált egyszer a babában egy levelet, és ebben az állt, hogy: Minden, amit szeretsz, talán elveszíthetsz, de végül a szeretet majd ezer más módon vissza fog térni hozzád.
Hát... hogy mennyire igaz, vagy valaki "költötte" ezt, nem tudom. :)
Betty

Zsuzsa said...

Na, most úgy érzem, muszáj beszereznem ezt a könyvet:-)

f.klarcsi said...

Tegnap este óvodás, de már a betűkkel foglalkozó unokáim azzal fogadtak, hogy hogy kell K betűt írni. Merthogy a nagyobbiknak összetört a perselye, és az angyaloK-nak akart írni, hogy szedjék össze a darabokat a szemétdombról, ragasszák össze, és Karácsonyra hozzák vissza neki. De a húga is levelet akart íni, hogy neki meg egy ugyanolyan baba kéne, mint ami most eltört. Na ez volt az momentum, hogy visszaklikkeltem a blogodra, hogy is van Kafka esete az elveszett babával? Gondoltam legalább a könyvet megszerszem. Elkerülte a figyelmemet, hogy a könyvet NEM Kafka írta. A könyv magyar fordítását nem találtam (még) meg, de ezt a cikket szeretettel megosztom:

https://www.urbanlegends.hu/2021/03/franz-kafka-baba-levelek-anekdota-vagy-igaz-tortenet/

Tulajdonképpen ez is egy adalék a múltkori felhívásodra nem? :-)

Zsuzsa said...

Magyarul nem jelent meg, nem is hiszem, hogy fog, nincs nálunk akkora Kaffka-kultusz, hacsak esetleg valamelyik mikrokiadó nem lát benne fantáziát vagy meg nem finanszírozza az Unió a fordítást az évforduló okán.

Angolul és magyarul van.

márta said...

Milyen aranyos gyerekek :)

Katalin said...

köszönjük a gynapi köszöntést magam (mint örök gyermeklelkű) és a többi gyerek nevében is, ...tudjuk, akit az Istenek szeretnek jópofa gondolatokat találtam erről, ideteszeem viszontajándékként: https://www.evamagazin.hu/kolyok/mindenki_gyerek_idezetek

de valóban jó gyereknek lenni (úgy értem, hinni a csodákban, meghatottan bőgni szép dolgokon, és bízni abban hogy mindenből van megoldás, és remélni a legjobbakat, és örülni örülni tudni mindennek, de főleg ÉSZREVENNI olyan dolgokat, amiket a felnőtt (értsd unalmas kiégettek) nem is látnak meg..
mai júni 1-ei magamnakajándékom az volt, hogy megláttam egy könyvet online (akciós) és megrendeltem, fél 12 kor, mire JÖTT az értesítés fél egykor (!), hogy "rendelésem elkészült" (volt a boltban példány belőle), rohantam papucsban (!), és a blokkot eltettem, mert 13 óráig vannak nyitva ma, és a blokkon 13:00 az időpont. (és most olvasom boldogan az esőverte ablakban Nádas Péter "Szépírás..." -os könyvét
BOLDOG GYEREKNAPOT pajtásaim♥


márta said...

Köszönöm a sok szép hozzászólást🤗