Monday, July 21, 2014

Bundás kenyeret

kértek vacsorára a gyerekek, s én kicsit sóhajtozva fogtam hozzá, hogy az ebéd után így csak estére  rendberakott konyhát máris újra betöltsem sercegéssel, páraelszívással, élettel, étellel. Reggeli után épphogy ebédre sikerül rendet rakni, vacsora után épphogy reggelre. Az étel mellé kellene némi tér, kedv, és rend,  főleg rend, - s lesz is előbb-utóbb, de csak miután álmosan leverek véletlenül egy üveg lekvárt az asztal széléről, majd beletérdelek és bele is tenyerelek feltörlés közben az apró üvegszilánkokba.
Szóval a bundáskenyér, szóval a sercegés: megsütök épp annyit, hogy ne haljunk éhen, de észreveszem az ablakon át ahogy a lemenő Nap sugarai elárasztják a domboldalt. Ellenállhatatlanul hívogat a fény - s én megyek, megyek, emlékszem még, mily szép képek születtek volt a kis Olympussal régen, most már nem, rég nem gyakoroltam, s látom ahogy lassan elvész minden, amihez hűtlen leszek.
Ez van, ez is fontos: ami nem olyan szép, különösképpen mutogatni nem is való, az is, ami elveszett vagy amit épp most veszítek el. A kis semmi virágok a réten - elnyílófélben levő pitypangok, fehér lóherék a fűben, széttört lekvárosüvegek a konyha padlóján, az összes postaláda kongó üressége, bátortalanító álláshirdetések, kis reménykedések, mik egyáltalán nem utoljára halnak meg. Szívből jövő, hirtelen jött gondolatok tovaszállni hagyása - olyan gondolatoké, s ezekből születő oly nagyvonalú, ragyogó gesztusoké, miket félelem és túlmagyarázás okán csak ritkán teszek meg, de amikor igen, akkor kicsit úgy érzem: élek, mégpedig pontosan olyan életet, amilyenre meghívást kaptam.
Kivülről - akárhogy is nézzük: épphogy csak megütöm a mércét.  Idebent viszont tudom: lett légyen bármi, a ragacsos padló, a sült olaj szaga, a veszekedő gyermekhangok - a meghívás az meghívás. Azoknak szól, akik elrontják, akik elejtik, akik félnek, akik vágyakoznak, akik feladják, akik újrakezdik.
Törékeny üvegen át szépen ragyog a fény, a repedéseken át is - milyen jó, hogy van bennem bőven mindkettőből...


10 comments:

VRJúlia said...

:)mosogatni sem lehet csörömpölés nélkül, és valóban, vannak ilyen meg olyan napok. Nem mondhatjuk, hogy mindig kedvünkre való. De okkal van, és ha eléggé értelmesek vagyunk, talán lehet szép is...
Szépen írtad, szépen érzed.
Én nem mindig tudom ekkora méltósággal hordozni...

iri said...

Igen ezek a mindennapok,mit meg kell elni,s mindig a hozzaalastol fugg,hogy milyen is

aliz said...

gyönyörű...ünnepi pillanatok a mindennapokban!

baritas said...

Teljes kép, teljes élet.
:)

Sokszor azért nem fényképezek le én is valamit, mert azt gondolom, hogy ez most maradjon meg belső, saját képemnek, ha már nincs rá időm.
Így bármikor elővehetem és nagyobb becsben tartom, mint ünnepi pillanatot.

Szera said...

Szép... értem.

Katalin said...

"...elvész minden, amihez hűtlen leszek..."ez annyira szíven talált, és a nem túl szép (?) költőien finom, törékeny virágszépségeid, a mindennapok esendőségei, az emberek élete, az érdemes élet

Éva said...

Hétköznapjaid gyönyörűsége...

Anonymous said...

egyszerűen tökéletes!!!!
J.,B.-ról
Könyvek?

Kati said...

Annyira szeretem a gondolataidat, s olvasás közben kicsit azt gondolni, hogy akár én is írhattam volna, de sajnos nem: sem írni nem tudok ilyen szépen, sem élni. De érzem, hogy olyan irányba mutatsz és haladsz, ahova én is igyekezni vágyok...Szeretek a nyomodban járni, még ha csak a messzi-messzi távolból követlek is:)

márta said...

Köszönöm nektek!