Saturday, August 30, 2014

Ádám almái.*

Idén (is) nagyon kevés alma termett kis fánkon, nagyjából tizenegy darab, miket a hosszú vándorútról hazaérvén másnap reggel a földről szedtem össze, némelyiket összetörve, némelyiket kukacosan vagy félig rothadtan.
Az utolsó alma - csak úgy magától, mintha álomfáink aranyágán - még ott piroslik, sárgállik a magasban.

Itthon, édes itthon. A szombat reggelek olyan szépek. Korán kelek, kiterítem az este kimosott ruhákat, főzök egy csésze kávét. Közben azon töröm a fejem, mi újdonságot, mi különlegeset süssek lassan ébredező családomnak szegény kis almáinkból. Végül egy Joanne Harris-féle recept mellett - Tatin-torta - döntök. Útinaplót ha nem is mindig írok, hazahozott receptek, virágmagvak, fotók juttatják eszembe, hol jártam, kivel találkoztam.

Vannak pillanatok, mikor nincs bennem más, csak végtelen köszönet. Ez a blog már több mint hét éve nyújt szerény hajlékot a kinti világban helyet nem mindig találó gondolatoknak, érzéseknek. Utazások alatt néha odajönnek ismeretlenek, és elmondják, szokták olvasni, amiket írok. Jó érzés. Nem azért, mintha én nem félnék, hogy félreérthet és megbánthat a világ, de az az igazság, hogy ettől tényleg nem félek. Ez a bizalom  is, gondolom én, mint mindenem amim van: ajándék.

Az almatorta nagyon finom lett. Az a különleges benne, hogy én sütöttem, a mi almáinkból. És az is, hogy a recept szerint alulra kerül az almaréteg, csupán némi cukorral ízesítve, rá a tészta, majd ha kész, még forrón kiborítom egy tálcára.
Minden jel arra utal, én mindenesetre ezzel biztatom magam, s néha ez az egyetlen reményem:
lett légyen bármily kevés, amink van, általában mégis lehet vele kezdeni valami szépet, valami jót, valami finomat.

* egyik kedvenc filmem a sok közül


15 comments:

Katalin said...

olyan jó otthonos-os képek, különösen a második jól esett, és rákerestem a Tatin tortára, nézd:
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/tarte-tatin-karamellizalt-almatorta

:)

Katalin said...

megcsináltam én is, most sül :)))
köszönöm :))

iri said...

Olyan jo,hogy ezen ajandeod altal mi is reszesulunk gyongyszemeidbol!Ez az igazi tehetseg ,mikor varazslatossa tudod tenni a szurkenek latszo hetkoznapokat,s a legjelentektelenebb mozzanatok is jelentosse valnak,tollad alatt!Koszonom!

Éva said...

Többször is olvastam a J. Harris könyvet, melyben a Tatin torta recept van! :-)
A blogod, pedig egy otthon, melyben meg lehet pihenni, és tanulni, hogy lehet a látszólagos szürkének is fényt adni.

Piroska said...

Csak erősíteni szeretném az előttem hozzászólók véleményeit ! Én is otthon érzem magam a blogodban!

A szombat reggelek nekem is a kedvenceim :)

Szép hetet nektek !

zazálea said...

az a film.... régebben láttam, de emlékszem rá, ami nálam a tetszési index csúcsa. szeretem.
ahogyan a blogodat is.

Anonymous said...

Kedves Márta,
A filmet a Te ajánlásodra néztem meg korábban a férjemmel és nagy kedvencünk lett. Köszönöm Neked és a blogodat is, ami mindig erőt és kis megnyugvást ad ebben a rohanó világban. Szeretettel ölellek ismeretlenül is: Márta Budapestről

zafiram said...

Utolsó mondatodat én ma este éltem meg. Elmaradt a bevásárlás (pontosabban a tanszerekre koncentráltam) és kongott a hűtő az ürességtől. Mi legyen a vacsora? Hossza fejtörés után sajtos melegszendvics (ennek hozzávalóit tudtam csak összeszedni) kerekedett ki mindenki legnagyobb örömére. Sokszor a kevés nem csak, hogy elég, de még sok is. Csak meg kell látni.

Tündérlátta said...

Ugye mekkora örömet jelent hajnalba ébredni a természettel, bejárni a kicsi kertet, összeszedni a kicsi ajándékait, gondolkozni, hogy milyen tápláló eledel legyen belőle, megalkotni és örülni, hogy örülnek neki.. megélni a teremtés mindennapi, mégsem szürke ajándékát

Anonymous said...

Én is elmondhatom Mártával eggyütt(Budapestről),hogy nekem is egyik kedvencem lett a film,a te ajánlásodra.Már többször is megnéztük.Ezért is kérlek ne titkold el előlünk,amiket nézel s olvasol.Mi is merítünk belőle ihletet.
Köszönjük a bizalmadat!
Szeretettel,Ivánné Judith Balatonról
(a facebookon hivatalos nevem:Iván Julianna)

aarkus said...

Márta, én is megnéztem végre a filmet, zseniális, és szívderítő, és köszönöm!

márta said...

Szívesen! :)

márta said...

Judith, nem titkolom amiket olvasok, vagy megemlítem, vagy lefotózom őket...Az elmúlt hónapban Akutagawa Ryonusoke írásait olvastam és több nem szépirodalmi könyvet, amik csak nekem érdekesek és magyarul nem is hiszem hogy meglennének. Pl. arról, hogyan kell jól önéletrajzot, motivációs levelet írni, ilyesmi.

márta said...

Köszönöm nektek!

hédi said...

Hétvégén megsütöttem a Tatin tortát. Fantasztikus finom lett! Nagyon köszönöm a receptet, Márta! :)) Hédi